Mobil

Akıllı Telefon Batarya Ömrünü Uzatacak Yollar

Reklam

Android pilini aşırı ölçüde kullanan birkaç unsur bulunmakta. Bu unsurlar neredeyse tüm Android cihazlarda bulunur. Eğer daha gün batımını göremeden, bataryanız bitiyorsa önerilerimizi dikkate alın. Batarya ömrünü uzatacak yollardan bahsettiğimiz yazımızda en önemli ayarları anlatmaya çalıştık.

Bataryanın çabuk bitmesi, bilgisayara yakın özelliklerinin yanı sıra adeta bir cep kamerası olarak ön plana çıkan akıllı telefonların en büyük problemleri arasında yer alıyor.

Ancak buradaki tek sorun pilin günlük kullanımının çok kısa olması değil. Aynı zamanda ömürleri de çabuk bitebiliyor.

Peki, akıllı telefonlarda bataryayı daha uzun kullanmanın yöntemleri neler? Android Telefon Batarya Ömrü Nasıl Uzatılır?

Batarya Ömrü Yeterli mi?

Akıllı telefon bataryalarının şarj olmadan daha uzun süre kullanılabilmesi için alınan önlemler yalnızca günü kurtarmakla sınırlı kalıyor ve piller yıpranarak ilk zamanlardaki kadar sağlıklı performans veremiyorlar. Bu nedenle pili daha uzun ömürlü kullanmak için alınması gereken bazı önlemler olduğunu hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyoruz.

Batarya Analiz Programı

Android telefonlarınızın batarya mevcut performansı hakkında bilgi sahibi olmak için öncelikle batarya analiz programı indirmek gerekiyor. Aralarında tercih yapabileceğiniz birçok ücretsiz seçenek mevcut. Bu uygulamalar yalnızca bataryanın mevcut gücünü yansıtmakla sınırlı kalmıyor.

Reklam

Aynı zamanda bataryayı daha uzun süre bozmadan kullanmak için izlenmesi gereken yollar hakkında da bilgi veriyor. Google Play’ de bu bağlantıdan batarya performansı ile ilgili bilgiler veren uygulamaları deneyin.

Batarya Hangi Seviyede Şarja Konmalı?

Telefon bataryalarını daha uzun ömürlü kullanmanın yollarından bir tanesi de pilin enerjisini sonuna kadar harcamamaktır. Örneğin şarj seviyesi %30 olduğunda telefonu şarja koymak en doğrusu olacaktır.

Bunun yanı sıra telefonların uzun süre şarjda kalmasının bataryayı bozacağı söylense de akıllı telefonlar şarjları dolduğunda enerji almayı kestikleri için böyle bir durum söz konusu değil.

Arka Planda Çalışan Uygulamaları Kapatın

Android ekosisteminde pil düşmanı olarak tabir edilen unsurlar arasında arka planda çalışmaya devam eden uygulamalarda yer almaktadır. Örneğin işi bitince kapatılmayan; mobil oyunlar, Skype, sosyal medya uygulamaları, içerik düzenleme programları, Facebook vb. türler bunların başında gelir.

Android pil ömrü uzatma

Uygulama üzerinde yapacak bir şey kalmadığında onu tamamen kapatmak bataryayı daha sağlıklı kullanma açısından faydalı olacaktır.

Orjinal Şarj Kablosu Kullanın

Batarya-Sorunu
Batarya-Sorunu

Bataryanın şarj olma süresini ve kullanım ömrünü etkileyen en kritik noktalardan bir tanesi de orijinal olmayan şarj kabloları ve cihazlarıdır. Genelde ucuz fiyat aralıklarına sahip olduğu için tercih edilen bu cihazlar telefonu saatler içerisinde ancak şarj edebildiği gibi kısa zaman aralıklarında bataryanın bozulmasına da yol açacaktır.

Reklam

Bu nedenle her zaman orijinal ürün tedarik edilmesine özen gösterilmeli, bulunamıyorsa da güvenilir tavsiye edilen şarj ürünleri tercih edilmelidir.

Parlaklık ayarını otomatik yapmak yerine kendiniz yapın

Akıllı cihazlarda pili en çok ekranlar kullanır. Bu yüzden duruma göre ekran parlaklığını ayarlamakta fayda var. Örneğin dışarıda saatlerce kalacağımız bir günde ekran parlaklığını kapatabiliriz.

Lokasyon ayarlarını mümkün olduğunca devre dışı bırakın

Eğer sürekli seyahat halinde değilseniz yani kargo veya kuryeci olarak görev yapmıyorsanız emin olun ki lokasyon ayarlarının size hiçbir konuda faydası bulunmayacak. Ancak bir geziye veya yolunu bilmediğiniz bir yere yolculuğa çıktığınızda iş görür hale gelebilir.

İhtiyaç durumları dışında lokasyon ayarlarını devre dışı bırakın ve pil ömrünü uzatmak adına önemli bir adım atmış olun.

Hesapları senkronize etmekte pil düşmanıdır

Cihaz bütün hesapları aynı an içerisinde senkronize etmeye kalkışırsa bu durum pili önemli ölçüde zorlar ve kısa süre içerisinde bataryanın bitmesine neden olur. Bu yüzden çok önemli olmayan uygulamaların her an senkronize edilme özelliğini kapayın.

Aynı zamanda her an alınan bildirimlerde bataryayı bitirecektir. Örneğin Twitter üzerinden her saniye gelen bildirimlerin sonucunda batarya zorlanacak ve kısa süre içerisinde tükenecektir.

Wi-Fi ayarları da batarya ömrünü etkiler

Wifi Verim Artırma, Şifre Değiştirme

Wi-Fi ayarlarını batarya dostu haline getirmek için öncelikle zayıf bağlantıları engelleyin. Aynı zamanda Wi-Fi uyku zamanlarında da açık kalmalı. Böylece ekranı kapattığınız esnada bağlantı sürekli kopmaz. Sürekli kopup-bağlanarak pili olumsuz etkilemez. Son olarak Wi-Fi iyileştirme desteğiniz bulunuyorsa onu da açmalısınız.

Eski uygulamaları kaldırarak pil dostu bir hamle daha yapabiliriz

Eski uygulamalardan kastımız hiçbir zaman kullanmadığınız, işinize yaramayacak uygulamalar. Bu uygulamalar telefonda yalnızca alan işgal eder ve pil ömrünün boşa bitmesine neden olur. Fakat bu uygulamaları silersek hem alandan hem de pil ömründen kazanabiliriz.

Elbette ihtiyaç duyarsanız tekrar geri yükleyebilirsiniz. Emin olun ki bir daha o uygulamalara ihtiyacınız olmayacak. Zaten hiçbir zaman kullanmıyordunuz ki…

Sizlerin de batarya ömrünü uzatmak adına kullandığınız teknikler varsa bizle paylaşabilirsiniz.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

A. Özgün Okay

Teknoloji, mobil, akıllı telefon konularına hakim olan yazar, Android işletim sistemine de ayrı bir ilgi duyar. AndroideGeL.com sitemizin kurucusu olup, en güncel haberleri paylaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu