Nasıl Yapılır?

Akıllı Telefonlar için Hard Reset ve Format Rehberi

Reklam

Android format atma işlemi, akıllı telefonlarda format atma yöntemleri arasında en kolayıdır. Yalnızca birkaç tuş kombinasyonu ile format atabileceğiniz gibi, aynı zamanda ayarlardan da işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Formatlarken nelere dikkat etmeniz gerektiği ile ilgili bilgiler de vereceğimiz yazımızda, Samsung, Xiaomi, Huawei gibi telefonlara hard reset nasıl atılacağını da anlattık. Format atma işlemi telefon modellerinize göre değişkenlik gösterebileceğini hatırlatalım. Peki, akıllı telefona format nasıl atılır? Akıllı telefonlarda Hard Reset nedir ve nasıl yapılır? Hard Reset ve format rehberi değerindeki bu yazımıza geçmeden önce yedek almanızı önemle hatırlatırız.

Akıllı Telefon Format Öncesi Yapılması Gerekenler

Akıllı telefonunuzun yavaşladığını düşünüyorsanız veya hafızasını ne kadar boşaltsanız da sürekli “yetersiz hafıza” uyarısı ile karşılaşıyorsanız, belki de artık telefonunuza format atmanın zamanı gelmiştir. Ancak bunu nasıl yapacaksınız? İşte biz de tam da bu sorunun cevabını vermek için buradayız.

Telefonunuza format atmaya karar verdiyseniz bilmeniz gereken ilk şey format işlemini telefonun hafızasındaki her öğeyi sileceğini anlamaktır. Yani galerinizdeki tüm resimler, tüm uygulamalar, SIM üzerine kaydedilmemiş tüm telefon numaraları ve diğer her şey silinecektir. Eğer Samsung akıllı telefon modellerinden birini kullanıyorsanız; bu işlem için, bilgisayarınıza kuracağınız Samsung Kies gibi bir program kullanabilir veya bütün işlemleri manuel olarak yedekleyebilirsiniz.

Eğer öğelerinizi manuel olarak yedeklemek istiyorsanız, telefonunuzu bir data kablosu ile bilgisayarınıza bağladıktan sonra, “Bilgisayarım” bölümünden telefonunuzun içine girip, silinmesini istemediğiniz dosyaları tek tek veya topluca bilgisayarın belleğine taşımalısınız.

Yedekleme işlemlerini bitirdikten sonra, telefonunuz şarjının en az %50 olduğundan emin olun. Çünkü bu resetleme ve format yapma işlemi biraz süre alır ve telefonun şarjını çabuk tüketebilir. Eğer telefonunuzun şarjı resetleme veya format işlemi devam ederken biterse, Android yazılımı tam yüklenmeden yarıda kaldığından, telefonunuz sonradan şarj etseniz bile bir daha asla açılmayabilir. Hard Reset ve format rehberi olarak yayınladığımız bu yazımızda belki de en dikkat edeceğiniz noktalardan biri de şarj yüzdeniz.

Bu yüzden bu konuya özel önem gösterin ve hatta mümkünse telefonunuzun şarjı %100 olsun ki istenmeyen durumlardan yaşanmasın.

Reklam

Android Hard Reset Nedir?

Hard Reset Ve Format Rehberi
Hard Reset Nedir?

Hard reset, telefon veya tablet gibi mobil cihazlarda yapılan ve telefonu tamamen sıfırlayarak fabrikadan çıkmış haline döndüren bir işlemdir. Satın aldığınız yeni telefon kutusundan çıktığı ilk gün nasıl içerisinde hiçbir dosya veya ekstra bir uygulama yüklü değilse hard reset işleminden sonra da telefon bu hale dönecektir. Bu yüzden hard reset işleminin telefondaki her şeyi tamamen kaldıracağını bilmek ve ona göre hareket etmek önemlidir.

Akıllı telefonlarda, “Donma” olarak bilinen, kullanıcı ara yüzü gecikmesi, özellikle de yaşı belli bir noktaya gelmiş akıllı telefonlarda yaygın bir sorundur. Bu sorun genellikle telefonun, sizin ona dokunarak verdiğiniz komutları gecikmeli olarak veya hiç yerine getirmemesi veya oynatılan bir video ile birlikte tüm telefon ara yüzünün aniden donması gibi çeşitli şekillerde karşımıza çıkabilir.

Bu sorunlar, telefonu kilit ekranına getirip bir süre bekledikten sonra çözülse de bazen telefonu komple açıp-kapamanız gerekebilir. Ancak bazı nadir durumlarda ise, akıllı telefonunuz ona verdiğiniz kapatma komutunu bile yerine getiremeyecek kadar donmuş olabilir. Bu gibi durumlarda, eskiden telefonun bataryasını çıkartıp tekrar takmak sorunu çoğunlukla çözerdi.

Ancak 2015’den sonra üretilen bütün telefonların hemen hepsinde arka kapak, telefonun kasasına vidalandığı için, herhangi bir alet olmaksızın bu kapakları açmak imkânsızdır.

Bu durumda ise telefona hard reset atma imdadınıza yetişir. Bazı durumlarda telefonda virüs temizleme için de hard reset işe yarar. Resetlemek temelde, telefonu yeniden başlatma işlemidir. Ancak bu işlem yapılırken, telefonu resetleme işlemi normalde olduğundan farklı bir yolla yapılır. Android işletim sistemli telefon üreten bütün firmalar, donma gibi şikâyetlerde kullanılmak üzere telefonun içine gizli bir tuş kombinasyonu koymuştur.

Hard reset android cihaza atıldıktan sonra silinen dosya, hesap ve mesajların kurtarılması zorlaşabilir, hatta imkânsız hale de gelebilir. Hard Reset son derece bilinçli ve dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğinden bu yazımızda sizler için hard reset nedir, nasıl atılır, ne işe yarar ve bu süreçte nelere dikkat edilmelidir gibi noktalara değindik.

Reklam

Hard Reset ve Format Rehberi

Bu gizli tuş kombinasyonunu kullanarak yapılan sıfırlama türü, hard resetlemedir. Bu hard resetlemede kullanılan tuş kombinasyonları, telefonun markası veya modeline göre farklılık gösterebilmektedir. Biz ise size en yaygın olarak kullanılan Hard reset ve format rehberi yolunu anlatacağız. Ancak unutmayın ki bu reset işlemini yaptıktan sonra telefonunuzdaki tüm bilgiler silinecektir.

Hard Reset Neden Atılır?

Telefon normal bir şekilde ayarlar kısmından da formatlanabilir. Ancak bazen telefonunuzu açamaz yada ayarlar kısmına girdiğiniz zaman sürekli donduğunu yada kapandığını fark edebilirsiniz. Şartlar bu hale geldikten sonra normal olarak format atma şansınız kalmaz. Hard reset, bu durumlar oluştuktan sonra yada telefon ekranı açılıp, android işletim sistemi yüklenemediğinde atılır. Yani telefon ekranınızın ışığı yanıyordur, bazı yazılar gelip gidiyordur. Buna rağmen Android ana ekranı yüklenemeyebilir ve telefonunuzu kullanamazsınız. Bu durum Android sisteminin çöktüğü anlamına gelir ve Android yeniden kurulmalıdır. Yeniden kurmak için telefona hard reset atma işlemi yapılır.

Hard Reset nedir ve nasıl yapılır?

  • Güç tuşu (Power veya Lock button olarak da geçer) + Ses açma tuşlarından yukarıdaki tuş +Menü tuşuna aynı anda olacak şekilde basınız
  • Ekran kapanana kadar bu tuşlara basılı tutunuz
  • Boot ekranı (Yeniden başlatma/ Açılma ekranı) gelene kadar basın ve o ekran açıldıktan sonra da bir süre basılı tutmaya devam edin
  • Açılma ekranı gidene kadar basın
  • Sonra karşınıza küçük yazılı bir Android menüsü gelecek (PC lerdeki BIOS menüsü gibi)
  • Bu menü üzerinde “Wipe Data Factory Reset” yazan seçeneğe ses açma- kapama tuşlarını kullanarak gelin ve güç tuşu ile seçin
  • Yine aynı yöntemle “YES” seçeneğini seçin
  • Bunun ardından ilk açılan ekranda “Wipe cache partititon” seçeneği ile de aynı yöntemi uygulayın
  • Bu işlem de bittikten sonra, yine aynı ekranda “Reboot System Now” seçeneğini seçin
  • Telefon kendi kendine boot edecektir ( Yeniden başlayacaktır)

Hangi Android Akıllı Telefon Markalarında Format yada Hard Reset Atılabilir?

  • Samsung
    j7 prime, j5, a5, samsung tablet, tab 4, note 3, note 5, note 8, galaxy s3, s4, s6, s8 samsung akıllı telefonlarda harde reset işlemini uygulayabilirsiniz.
  • Xiaomi
  • Huawei
  • LG
    g2, g3, g4, g5, k10 modellerinde hard reset atabilirsiniz.
  • Oppo
  • Vestel
  • General Mobile
  • HTC
  • Nokia

Samsung Telefonlarda Hard Reset Format Nasıl Atılır?

Samsung Hard Reset

Samsung model telefonlarınıza format atmak için aşağıdaki adımları takip ediniz.

Android kullanıcılarının en sık başvurduğu telefon sıfırlama yöntemlerinden bir tanesi olan hard reset samsung, lg vb. markalardaki birçok telefona atılabilir. Hard reset işlemini başlatabilmek için ilk olarak telefonun kapatılması gerekiyor. Telefon tamamen kapatıldıktan sonra ses açma ve güç tuşuna bu sırayla ve aynı anda 15 – 20 saniye kadar basılı tutun.

Siz her iki tuşa birden basılı tutmaya devam ederken yeterli süre dolduktan sonra hard reset işlemini yapacağınız ekran karşınıza gelecektir.

Hard Reset Ekranında:
Reboot System Now
Wipe Data Factory Reset
Wipe Cache

İfadeleriyle karşı karşıya kalacaksınız. Sizin burada hard reset işlemini başlatmak için Wipe Data Factory Reset olanı seçmeniz gerekiyor. Bu seçimi yaptıktan sonra bir süre işlemler devam edecek ve telefon tekrardan hard reset ekranına geri dönecektir. Telefon tekrardan buraya geldikten sonra ilk seçenek olan Reboot System Now seçilerek telefon yeniden başlatılır ve hard reset tamamlanmış olur. Bu işlemleri daha rahat anlayabilmeniz açısından aşağıda maddelendirdirk.

  • Güç tuşu + Ses açma tuşlarından yukarıdaki tuş +Menü tuşuna basınız
  • Bu tuşlara basılı tutunuz
  • Boot ekranı ( gelene kadar basın ve o ekran açıldıktan sonra da bir süre basılı tutmaya devam edin
  • Açılma ekranı gidene kadar basılı tutun
  • Sonra karşınıza küçük yazılı bir Android menüsü gelecek
  • Bu menü üzerinde “Wipe Data Factory Reset” yazan seçeneğe ses açma- kapama tuşlarını kullanarak gelin ve güç tuşu ile seçin
  • Aynı yöntemle “YES” seçeneğini seçin
  • Bunun ardından ilk açılan ekranda “Wipe cache partititon” seçeneği ile de aynı yöntemi uygulayın
  • Bu işlem de bittikten sonra, yine aynı ekranda “Reboot System Now” seçeneğini seçin
  • Telefon kendi kendine boot edecektir

Xiaomi Telefonlara Nasıl Hard Reset Format Atılır ?

Xiaomi Telefonlara Nasıl Hard Reset Format Atılır ?

  • Kapatma tuşu ile kapatınız.
  • Xiaomi telefonunuzun kapandığından emin olduğunuzda Ses açma ve Güç tuşlarına aynı anda basılı tutarak telefonu açınız.
  • Mi logosu geldiğinde Telefon Güç tuşunu bırakınız.
  • Recovery ekranı geldiğinde Ses açma tuşunu bırakınız.
  • İlk olarak Recovery yazan kısma tıklayınız.
  • Karşımıza gelen ekranda Ses tuşlarını ile English üzerine gelip Güç) tuşuna basınız.
  • Açılan ekranda ses kısma tuşu ile seçim yaparak “Wipe reset” üzerine gelip Güç tuşu ile seçimi onaylayınız.
  • Sonrasında yine Ses tuşları ile seçim yapıp “Wipe All Data” seçip Telefon Güç (Power) tuşuna basınız.
  • Son olarak “Yes” seçimi ile formatlama işlemini başlatabilirsiniz.

Tebrikler. Bu işlemlerden sonra akıllı telefonunuz fabrika ayarlarına geri dönecektir.

Huawei Telefonlara Nasıl Hard Reset Format Atılır ?

Huawei marka telefonunuzu kurtarmak için aşağıda yazdığımız adımları takip edebilirsiniz.

  • Öncelikle telefonumuz açıksa kapatalım,
  • Telefonunuz kapalı iken, sesi açma tuşuna basılı tutun ve açma tuşuna basınız.
  • Recovery(Kurtarma) Ekranı geldiğinde de basmaya devam edin;
  • Kurtarma ekranı geldikten sonra açılan ekranda ses azaltma tuşu ile Wipe Data/Factory Reset’i seçip açma tuşuna basınız.
  • Wipe Data Factory Reset‘i seçip Açma tuşuna basınız
  • Ekranda Reboot System Now’i seçin ve Açma tuşuna basın
  • Fabrika ayarları sıfırlanacağı için açılış süresi biraz uzayacaktır, telefon açılana kadar bekleyelim.
  • Ve Huawei format atmak işleminiz bitmiştir. Kullandığınız telefon fabrika ayarlarına sıfırlandı.
Göz Atın:  Yenilenmiş Telefon (Refurbished) Nedir? Alınır mı?

Hard Reset Atıldıktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

Hard reset işlemi tamamlandıktan sonra yapılması gereken birkaç basit işlem vardır. Bu işlemler esasında telefonu yeni satın aldığınızda yapmanız gereken işlemlerle birebir aynıdır. Öncelikli olarak telefonunuzda kullanacağınız Gmail hesabı ile oturum açmanız gerekmektedir. Oturum açma işlemi tamamlandıktan sonra telefon kablosuz ağa bağlıyken şarja bırakın ve güncellemelerinin tamamlanmasını bekleyin.

Telefon kendi güncellemelerini otomatik bir şekilde tamamladıktan sonra ihtiyaç duyduğunuz diğer uygulamaları yükleyebilir, gerekli ayarları yapabilirsiniz.

Eğer telefonunuzu daha önce Google Drive yada Samsung Cloud gibi bulut hizmetlerine yedeklediyseniz daha önce yüklemiş olduğunuz uygulamalar, yaptığınız ayarlar, rehberdeki kişileriniz, mesajlarınız, arama kayıtlarınız da otomatik olarak geri yüklenecektir. Böyle durumlarda bahsi geçen verilerin tümünü birden kaybetmemek için her zaman bulut yedekleme hizmetlerinin kullanılmasını ve güncel tutulmasını önemle tavsiye ediyoruz.

Hard reset ve format rehberi olarak hazırladığımız bu yazıda, akıllı telefonları nasıl sıfırlayacağınızı anlattık. Sizin de format atmak istediğiniz akıllı telefonunuz varsa hard reset ve format rehberine bakıp kolayca adımları takip edebilirsiniz. Yapamadığınız bir telefon markası var ise lütfen aşağıdaki yorumlar kısmında bize ulaşın.

Sıkça Sorulan Sorular

Hard reset neden, nasıl atılır anlattığımız bu yazımızın ardından konuyla ilgili merak edilen sorulara da soru cevap kısmında yer verdik.

Hard Reset Neden Atılır?
Telefona normal bir şekilde format atamıyorsanız yalnızca hard reset atarak kurtarabilirsiniz.

Hard Reset Attıktan Sonra Dosyalar, Rehber ve Uygulamalar Kurtarılabilir mi?
Hard reset attıktan sonra dosyaların, rehberin ve uygulama verilerinin kurtarılması çok zordur. Bu yüzden daha önceden önlem alarak ilgili verileri her zaman bulutta saklamak gerekir.

Hard Reset Telefonu Hızlandırır mı?
Normal şartlarda android hard reset işleminin telefonu hızlandırır bir etkisi yoktur. Ancak telefonunuz aşırı dosya yüklenmesi, virüs yemesi yada diğer dış etmenler tarafından yavaşladıysa hard reset cihazı fabrika ayarlarına döndüreceğinden biraz daha hızlanmasını sağlayabilir.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

A. Özgün Okay

Teknoloji, mobil, akıllı telefon konularına hakim olan yazar, Android işletim sistemine de ayrı bir ilgi duyar. AndroideGeL.com sitemizin kurucusu olup, en güncel haberleri paylaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu