Teknoloji Haberleri

Akıllı Telefonları Şarjı Dolduktan Sonra Şarjda Tutmak Zararlı mı?

Reklam

Akıllı telefonların tamamında çıldırtan bir şarj sorunu olduğu aşikar bir durum. Akşama kadar zor idare eden akıllı telefonumuzu, çoğumuz genellikle akşamları ve hatta yatarken şarja takarız.  Peki sabaha kadar şarjı çoktan dolmuş olan akıllı telefonumuzu, dolduktan sonra uyanana kadar şarjda tutmak zararlı mı? Merak edenler için konunun bütün ayrıntılarını, yazımızın  devamında bulabilirsiniz.

Konuyu öncelikle elektrik sarfiyatı yönünden kısaca ele alacak olursak, 2013’ten önce üretilen şarj cihazları, telefonlar şarjda kaldığı sürece telefonun şarjı dolu olsa bile, elektrik enerjisi harcamaya devam ediyordu. Telefon doluyken şarj takılıysa 1 watt enerji tüketen adaptörler, yenilerinin çıkmasıyla birlikte bu sarfiyatı, 0,5 watt’a indirmeyi başardı. Her ne kadar küçük bir sarfiyat olarak gözükse de, bir evden birkaç telefon olduğunu ve sık sık şarj edildiğini düşünürsek, uzun vadede aslında gözle görülür bir israfa neden olmaktaydı.

Yeni üretilen akıllı telefonlarda lityum iyon pil kullanılması, pillerin uzun süre gitmesi ve kaliteli olması açısından iyi bir gelişme olsa bile, uzun süre şarj edilmeleri ya da pil ömrünün neredeyse tamamı bittiğinde tehlikeli olabiliyor. Zira üretilen şarj cihazları ve telefon pilleri, bu tehlikenin önüne geçebilecek şekilde dizayn edilmişlerdir.

Telefonunun orijinal şarj adaptörünü kullandığınızda, telefon gece boyunca şarjda kaldığında ve doluma ulaştığında adaptörde yer alan düzenek, telefona enerji gönderimini büyük oranda kesiyor. Ancak bekleme süresindeyken telefonun harcadığı az enerji nedeniyle de, kısa aralıklarla yeniden şarj etmeye başlıyor. Bu her ne kadar tehlike arz etmeyen ve pilin ömrünü koruyan bir özellik olsa da, dolduğunda şarjdan çektiğiniz kadar yararlı olmayacaktır.

Bu konuda tüm teknoloji firmalarının çalışmalarının sürmesi, konu hakkında umut verici gelişmelerin gerçekleşmesine neden oluyor. Yakın zamanda telefonların şarj sürelerinin 3-5 dakikaya indirilmesi için tüm çalışmalar yapılmakta olup, mutlu haberi duymamız an meselesi. Böylelikle artık telefonları gece boyunca şarjda tutmak zorunda kalmayacağız.

Her ne kadar az enerji sarfiyatına neden olsa da, geceleri dolmuş telefonu sabaha kadar enerjiye maruz bırakarak hem enerji israfı, hem de pil ömrünün kısalması gibi olumsuzluklara sebebiyet vermemek için, şimdilik en doğru olan yol telefonunuzun şarj saatini değiştirmek gibi görünüyor.

Reklam
Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

A. Özgün Okay

Teknoloji, mobil, akıllı telefon konularına hakim olan yazar, Android işletim sistemine de ayrı bir ilgi duyar. AndroideGeL.com sitemizin kurucusu olup, en güncel haberleri paylaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu