Android

Android Marshmallow’un Getirdiği 10 Kolaylık

Reklam

Uzun zamandır Android Marshmallow’un hayatımıza ne tür yenilikler getireceği merak ediliyordu. Gerek Nexus 6P, gerekse Galaxy S6 kullanıcıları heyecanlı bir bekleyiş içerisindeler. Android’in yeni güncellenmesinde beklenir düzeyde bir sıçrama yok fakat kullanıcıları az çok memnun etmeyi başaracak bir takım yenilikler sunuyor.

Android Marshmallow ile gelen yenilikler aşağıdaki gibi…

Google Now on Tap

Home butonu ile uzunca basarak açılan Google Now on Tap, Android 6.0 Marshmallow’la gelen en önemli yenilikler arasında yer alıyor. Bu işlevden yararlanarak şu an içerisinde hangi müziği dinliyor, hangi filmi izliyorsanız veya bulunduğunuz bölge hakkında hızlı ve kapsamlı bilgiler alabiliyorsunuz. Standart Google Now ara yüzü ise hala aynı görünümde.

USB Type C

Yeni güncelleme, telefonun şarj girişine birden bire USB Type C özelliği kazandırmayacak. Ancak Google tarafından hazırlanan en son yazılımla birlikte bu standart da devreye girecek gibi gözüküyor.

Reklam

USB Type C, geçmiş durumdan daha hızlı veri transferi, hızlı şarj, üstelik aynı kablo üzerinden şarj etme ve dosya aktarımı gibi gelişmiş yeteneklere sahip. En önemlisi de kabloyu her iki alana da takmaya izin verilmesi.

İzin Yönetimleri Daha da Kolaylaştı

Android Marsmallow’da benzer bir sistem sunulduktan sonra, iOS’ta izin sisteminde hata bulunmadığı, doğru bir şekilde çalışmış olduğu anlaşıldı. Yeni Android güncellemesiyle birlikte artık izinler yüklenme esnasında değil, yalnızca gerekli durumlarda soruluyor. Bu durum neler olup bittiğini daha kolay anlamamızıx, hem de kontrolün daha fazla elimizde olmasını sağlıyor.

Android 6.0 Marshmallow yeni güncellemesini yükledikten sonra izinleri düzenleyebilmek için Ayarlar > Uygulamalar > Çark simgesi yolunda devam edin ve uygulama izinleri butonuna dokunun. Kolay kullanım ara yüzü yeni izin yönetimlerini ayarlamanızda işinizi kolaylaştıracak gibi gözüküyor.

Parmak İzi Güvenliği Kullanılabilir

Android Marshmallow güncellemesiyle birlikte parmak izini tarama görevi, ilk kez doğal bir şekilde destekleniyor. Bu durumda parmak izi güvenliğiyle telefonu koruma sistemi hızlı ve sorunsuz bir şekilde çalışıyor.

Reklam

Ses Yönetimi Daha da Kolaylaştı

Lollipop güncellemesiyle birlikte ses seviyesi ayarları daha esnek bir şekilde ayarlanabilmesine rağmen sonuç olarak bazı karışıklıklar yaşanmıştı. Android Marshmallow güncellemesinde her şey daha açık hale getirildi ve bu karışıklıklar ortadan kaldırıldı. Telefonu sessize almak, bağımsız bir şekilde ses düzeyini ayarlamak için aşağı ok butonuna dokunmak yeterli olacak.

Hızlı ayar kısmındaki “Rahatsız etme” işlevini kullanarak telefonu tam sessiz, sadece alarm ve öncelik modu gibi kapsamlı seçenekler arasında geçiş yapabilirsiniz.

Telefonunuz Kestirmeye Başlasın

Marshmallow ile gelen yeni bir özellikte, telefon kullanılmadığı esnada uçak moduna benzer yakın bir duruma geliyor. Akıllı cihazınız bir süre hareket etmediği takdirde Marshmallow bunu algılıyor ve otomatik olarak Doze modunu devreye sokuyor. Bu mod devreye girdikten sonra arka planda sürdürülen işlemler önemli ölçüde azaltılıyor ve önemi düşük güncellemeler göz ardı ediliyor. Aramalar veya mesajlar ise her zamanki gibi aktif durumda kalıyor.

Doze işlevi, telefonlarda şarjın daha uzun kullanılmasını sağlayacak. Bu modu açıp kapatmak için herhangi bir ayar bulunmaması sebebiyle şimdiden uzun süren şarj keyfinin tadını çıkarabilirsiniz.

Uygulamaların Ara Yüzünde Gerçek Web

Bu yenilik aslında geliştiricileri ilgilendiriyor fakat yeni güncellemeyle birlikte telefonlarında fark hissetmek isteyen kullanıcılar içinde geçerli bir yenilik olduğunu düşünüyoruz. Chrome Custom Tabs isimli işlevle birlikte, mobil web tarayıcısını açmadan internet sitelerine göz atabiliyoruz. Üstelik bu durumda daha önceden Chrome’a kaydedilmiş parolalar veya farklı işlevlerden de yararlanabiliyoruz. Aynı zamanda geliştiriciler, geliştirmek istedikleri uygulamanın içerisine web görüntüleyici araç eklemek zorunda kalmıyorlar.

Metin Seçimleri Daha İsabetli Olsun

Bazı durumlarda metin kopyalamak istediğimizde, metin seçimlerinde önemli ölçüde zaman kaybı yaşanıyordu. Android Marshmallow ile birlikte metin seçimleri daha isabetli daha isabetli hale getirilmiş ve bu zaman kaybı ortadan kaldırışmış gibi gözüküyor.

Sık Kullandığınız Uygulamaları Paylaşabilirsiniz

Android Marshmallow, hangi uygulamayı paylaşmak için daha çok kullanıyorsanız onu algılıyor. Bu durumda web tarayıcımızdan bir içerik paylaşmak istediğimizde karşımıza en çok kullandığımız paylaşım aracıyla birlikte paylaşma seçeneği çıkıyor. Örnek olarak webde gördüğümüz içerikleri en çok Whatsapp kişilerimizle paylaşıyorsak, karşımıza ilk olarak Whatsapp’da paylaşma seçeneği çıkıyor.

Uygulamalar Tamamen Yedeklenebiliyor

Gmail, Google Takvimi gibi uygulamalar bulut diskte tutuluyordu fakat geçmiş Android sürümlerinde ancak uygulama kurulumları, Wi-Fi parolaları gibi basit veriler yedeklenebiliyordu. Android Marshmallow güncellemesiyle birlikte yalnızca Google Takvimi, Gmail gibi öncü uygulamalar değil, kişinin telefonda kullandığı diğer tüm uygulamaların verileri de yedeklenebilecek. Bu durumda telefonda geri yükleme yaptığımız takdirde uygulama kurulumlarımız ve uygulama verilerimiz tekrar geri geliyor.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

A. Özgün Okay

Teknoloji, mobil, akıllı telefon konularına hakim olan yazar, Android işletim sistemine de ayrı bir ilgi duyar. AndroideGeL.com sitemizin kurucusu olup, en güncel haberleri paylaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu