Teknoloji Haberleri

Avrupa Komisyonundan Google’ a Büyük Ceza!

Reklam

Avrupa Komisyonu, dünyanın en büyük arama motoru Google‘a, karşılaştırmalı alışveriş sonuçlarını arama sayfasının en üstünde gösterdiği gerekçesiyle 2 milyar 420 milyon euro (2,7 milyar dolar) ceza kesti. Avrupa Komisyonundan Google’ a Büyük Ceza haberi ile ilgili detaylara geldiğimizde ise; bu ceza, Google’ ın 2014 yılında başlattığı ve bir aramayla ilgili olan karşılaştırmalı alışveriş sonuçlarını arama sayfasının en üstünde gösterdiği uygulamanın rekabete aykırılık taşıdığı gerekçesiyle verildi. Bu rakam Komisyon tarafından pazardaki bir şirkete, rekabete aykırılık gerekçesiyle kesilen şu ana kadarki en yüksek ceza olarak tarihe geçti.

Avrupa Komisyonu’nun Google’a verdiği rekor cezanın nedeni ise arama sonuçlarını kendi lehine olarak yeni Google alışveriş servisleri doğrultusunda manipüle etmesi ve pazar hakimiyetini kötüye kullanması olarak gösteriliyor.

AB Rekabet Komisyonu Şefi Margrethe Vestager, Avrupa Birliği yasaları uyarınca fırsat eşitliğinin zorunlu olduğunu belirtirken Google’ın rakiplerine bunu sağlama sorumluluğuna dikkat çekerek kararı şu şekilde özetledi:

Google, hayatımızda fark yaratan pek çok yenilikçi ürün ve hizmet sundu. Bu harika bir şey. Ancak Google’ın alışveriş hizmetlerini ilişkilendirirken gözettiği stratejisi sadece kendi ürünlerini rakiplerinkinden daha iyi hâle getirmek değil. Google kendi hizmetlerini arama sonuçlarnda öne çıkararak pazar hâkimiyetini açıkça kötüye kullanmış ve rakiplerini alt sıralara indirmiştir.

Margrethe Vestager – AB Rekabet Komisyonu Şefi

KOMİSYONA GÖRE İŞLEMLER YASA DIŞI

Reklam

Bir basın bülteni yayınlayan komisyon, ‘Google, arama motorunu bir Google ürününe yasa dışı avantaj sağlayacak şekilde kullanarak mevcut hakimiyetini kötü yönde kullanmıştır’ denildi. Komisyona göre bu tür işlemler, AB antitröst* kuralları çerçevesine göre yasa dışı olarak kabul ediliyor. Yani Google, yaptığı şeyle rakiplerin büyüme fırsatlarını bastırdı ve tüketicileri ‘gerçek bir hizmet seçme ve yenilikçilikten faydalanma’dan mahrum bıraktı.

Komisyonun kararı, Google’ın stratejisinde gözlemlenen iki aykırı kalıba dayanıyor: Bunlar kendi ürünlerine daha fazla önem vermesi ve rakip ürünlere daha az önem vermesi. Şu anda da şirket, kendi ürün listelemelerini aramaların en üstünde ya da yakınlarında görüntülüyor.

GOOGLE 90 GÜN İÇİNDE DURDURMAZSA GÜNLÜK CİROSUNUN YÜZDE 5’İ KADAR EK CEZA YOLDA

7 yıldır süren araştırmanın sonucunda verilen karara ilişkin gerekçe Google tarafından reddedilirken, Google’a arama sonuçlarıyla ilgili söz konusu manipülasyonu durdurması için 90 günlük süre tanındı. Aksi takdirde bağlı olduğu Alphabet’in dünya genelindeki günlük cirosunun yüzde 5’i oranında ek cezalarla yüzleşileceği kaydedildi. Ulusal görüşmeler sonlandıktan sonra mağdur olanların da tazminat hakkının saklı olduğu belirtildi.

Google'A Ceza

AB, soruşturmanın 5.2 terabayt boyutundaki veri içerisinde 1.7 milyar arama talebi incelenerek yürütüldüğünü ve bunun okuması 17 bin yıl alacak 460 milyon sayfalık dokümana eşdeğer olduğunu açıkladı.

Reklam

İŞTE GOOGLE’IN KARŞI KARŞIYA KALABİLECEĞİ EK CEZA

Peki Alphabet’in günlük cirosu ne kadar? Nisan ayında açıklanan 2017 ilk çeyrek bilanço verilerine göre Alphabet’in 2017 ilk üç aylık toplam geliri 24.7 milyar dolara ulaşıyor. Bu da günlük cirosunun aşağı yukarı 274 milyon doları bulduğunu gösteriyor. Buradan hareketle Alphabet için 90 gün içerisinde manipülasyonu durdurmamanın günlük cezası 13.7 milyon dolar. Yani 90 gün sonra manipülasyonun devam ettiği her gün için karşı karşıya kalacağı ceza 13.7 milyon dolar. Bu da mesela aylık 411 milyon dolar, yıllık ise 4.9 milyar dolara denk geliyor.

RAKİPLER YÜZDE 90 ORANINDA ALT SIRALARA İTİLDİ

Avrupa Komisyonu Rekabet Kurulu Şefi Margrethe Vestager tarafından yapılan açıklamada, rakip alışveriş servislerinin Google sonuçlarında görüntülenmesinin yüzde 90 oranında alt sıralara atıldığı ve tüketicilerin zarara uğratıldığı belirtiliyor.

Böylelikle Google’ın hem daha fazla trafik aldığı hem de kendi servislerine yönlendirdiği kişi ya da kuruluşlardan rekabet yasalarına aykırı olarak haksız bir şekilde daha fazla gelir edildiği söyleniyor.

Vestager, bunun rekabet yasalarına ciddi şekilde aykırı olduğunu belirtirken, sitenin 2008 yılında belirtilen şekilde değiştirdiği politikası ve arama algoritması nedeniyle reklamverenlerin de tekele mahkûm bırakıldığını vurguladı. Zira siteler ne kadar fazla hit alırsa reklamverenler de o kadar fazla görüntülendiği için bu döngü birbirini besliyor.

AB tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, soruşturma başladığından bu yana Google’ın söz konusu hizmetlerden dolayı trafiği Britanya’da 45 kat, Almanya’da 35 kat, Fransa’da 19 kat, Hollanda’da 29 kat ve İspanya’da 17 kat ve İtalya’da da 14 kat artış gösterdi.

GOOGLE RESMİ AÇIKLAMA YAPTI

Google sözcülerinden Kent Walker ise Avrupa Birliği tarafından açıklanan ceza ve gerekçeli kararı için Google Avrupa resmi blogundan “Avrupa Komisyonu’nun online alışveriş kararı: Madalyonun diğer yüzü ” başlığıyla resmi bir açıklama yayımladı. Açıklamada şöyle dendi:

Online alışveriş yaparken siz aradığınız ürünleri kolayca ve hızla bulmak istersiniz, reklamcılar da söz konusu ürünleri tanıtmak ister. Google bu nedenle, kullanıcılarıyla irili ufaklı binlerce reklamvereni her iki taraf için de yararlı olacak yollarla bir araya getiren alışveriş reklamları görüntülemektedir. Bu nedenle saygı duymakla birlikte bugün açıklanan karara katılmıyoruz. Temyiz yoluna gitmeyi düşündüğümüz için Komisyon’un kararını ayrıntılı şekilde inceleyeceğiz ve gerekçelerimizi anlatmaya devam edeceğiz.

Kent Walker – GOOGLE

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Elif

Teknoloji konularına oldukça ilgili olan yazar, güncel haberleri AndroideGeL için araştırıyor ve paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu