Teknoloji Haberleri
Trend

Telefonum Şarj Olmuyor Ne Yapmalıyım? Öneriler

Reklam

Akıllı telefonlar hayatımızı kolaylaştırsa da bazen bize yaşattıkları sorunlar nedeniyle çıldırma noktasına gelmemize neden oluyor. Son yıllarda artmaya devam eden ve bizlere devamlı sorduğunuz telefonumun bataryası şarj almıyor, telefonumda şarj sorunu var ne yapmalıyım?, bataryam çabuk tükeniyor, pil çabuk bitiyor, telefonum şarj olmuyor gibi çoğaltacağımız sorularınıza yanıt veren bir yazı hazırladık. Markalar batarya ömrü konusunda her geçen yıl daha da ileriye gitseler de şarj olmama sıkıntısı sıklıkla karşılaştığımız akıllı telefon sorunları arasında neredeyse en başta.

İşte bu yazımızda sizde telefonum şarj olmuyor sorunu yaşıyorsanız cihazınızı teknik servise götürmeden yani para ve zaman kaybına uğramadan nasıl çözebileceğinizi anlatıyoruz. Batarya doluyken telefon kapanıyor ise neler yapılmalı?

Tarih boyunca telefon için kullanılan pil çeşitleri

  • Nikel kadmiyum
  • Nikel metal hidrür
  • Lityum iyon
  • Lityum polimer

Bataryaların geçmişine baktığımızda çeşitli amaçlarla kullanıldığını görüyoruz. Akıllı cihazlar çıkmadan önce tuşlu telefonlarda kullanılan piller ile günümüz telefonların kullandığı piller aynı teknolojiye sahip değil. Kolaylıkla söyleyebiliriz ki gelecek 10 yılda şu an kullanılan batarya teknolojisi de değişmiş olacak. Geçmişe döndüğümüzde telefonlarda kullanılan piller kurşun asit teknolojisine sahipti ve bu pilleri tam boşalmadan şarj edemiyorduk. Dolayısıyla telefonum şarj olmuyor gibi bir sorunla karşılaşmıyorduk.

Günümüz akıllı telefonları ise Lityum İyon pilleri kullanıyor ve şarjın tamamen bitmesine gerek kalmadan doldurulabiliyor.

Telefon Bataryanızın sağlığına önem gösterin

Hızla değişen ve gelişen teknoloji ile birlikte ihtiyaçlarımıza göre değişen akıllı telefon pillerin şarj olmama sorunu bugün sıklıkla karşımıza çıkmakla beraber gelecekte de bize aynı sorunları yaşatacaktır. Bunun nedenlerine gelecek olursak öncelikle yanlış kullanım olduğu gerçeğidir. Telefonlarımıza nasıl göz bebeğimiz gibi bakıyorsak en önemli parçalarından biri olan pillere de aynı oranda değer vermeliyiz. Şarj olmama, telefonum şarj olmuyor sorunu başımıza gelmeden neler yapmalıyız?

Cevabımız ise oldukça basit; büyük paralar verip aldığımız telefonlarımızı ilk günden itibaren orjinal şarj kablosu ve adaptörü ile kullanmalıyız. Cihazınıza uygun yedek orjinal şarj aleti satın alın ve arabanızda, işyerinizde yedekleyin, her zaman ihtiyacınız olabilir.

Reklam

Orjinal olmayan şarj aleti kullandığınızda şunu aklınızdan çıkartmayın, voltaj değerleri daha düşük olacağından akıllı telefonunuz yada tabletinizin bataryası mutlaka zarar görür. Bu nedenle mutlaka yedek orjinal şarj aleti almanızı öncelikle tavsiye ediyoruz. Bataryanızı koruyun!

Bir diğer önerimiz ise telefonunuzu yere düşürmemeye, darbe almamasına özen göstermeniz. Darbe alan cihazların bataryalarında problemler ortaya çıkabilir.

Akıllı telefonlarınızı yüksek veya düşük ısılara maruz bırakmayın, bataryanız zarar görür ve şarj olmama gibi sorunlara davetiye çıkartmış olursunuz. Yüksek sıcaklık ve düşük sıcaklık gibi ortamlara girmek zorundaysanız telefonunuzun sağlığı için yanınıza almayın.

Günümüzde en son teknoloji ile üretilen telefonları satın aldığımızda başka bir uygulamaya gerek kalmadan batarya takip özellikleri de gelmekte. Fakat biz yine de sizlere bataryanızın ömrünü, şarj olurken voltaj değerlerini gösteren, bataryanızla ilgili teknik özellikleri sizlere paylaşan bir uygulamadan kısaca bahsedeceğiz.

Android telefonlar için Google Play’den bu bağlantıyla indirip test edebileceğiniz uygulamanın adı Accu​Battery. Uygulama pil sağlığını korur, pil kullanım bilgilerini gösterir ve pil kapasitesini (mAh) bilimsel olarak ölçer açıklaması ve modern ara yüzü ile dikkat çekiyor. AccuBattery ile;

  • Ne kadar pil kullandığını denetleyin
  • Telefonuzun aktif veya bekleme modunda ne kadar süre kullanabileceğinizi öğrenin
  • Her uygulamanın ne kadar güç kullandığını öğrenin.
  • Cihazınızın derin uyku dan ne kadar sıklıkla uyandırıldığını kontrol edin.
  • Gelişmiş pil kullanım ve şarj istatistiklerine erişin.
Accu​battery
Accu​battery Uygulaması Ile Bataryanızın Sağlığını Takip Edin.

AccuBattery uygulaması dışında kullanabileceğiniz başka uygulamalar da Google Play’ de bulunuyor. Alternatif olarak tavsiye edebileceğimiz Ampere uygulamasına da buradan erişebilirsiniz. Bu uygulamalar ile bataryanızın şarj olup olmadığını, şarj kalitesine ve verimine dair önemli ayrıntılara erişebileceksiniz.

Reklam

Yukarıda önerdiğimiz konulara dikkat ettiniz yada artık uzun aylar kullandığınız bataryanız eski veriminde değil ve şarj olmuyor ne yapacağız? sorusunu cevaplamaya çalışalım.

Akıllı Telefonum Şarj Olmuyor yada Dolmuyor Hatası? Çözüm?

  • Şarj aletiniz orjinal mi?
  • Cihazınızın usb yada Type-C girişini kontrol edin
  • Şarj aletinizin adaptörünü değiştirin
  • Şarj ettiğiniz prizi değiştirin
  • Kablo kontrolü yapın
  • Kılıf kullanıyorsanız çıkartın
  • Telefonu kapatın ve şarj etmeyi deneyin

Orjinal Şarj Aleti Kullanın

Orjinal Şarj Aleti Kullanın
Orjinal Şarj Aleti Kullanın

Konumuza başlarken ilk paragraflarda değindiğimiz gibi öncelikle telefonunuzun sağlığı için mutlaka orjinal şarj aleti kullanın. Marka ve modelinize uygun olmayan şarj aleti kullanırsanız bataryanızın voltaj değerleri ile ilgili sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz bu da zamanla bataryanın şişmesine neden olur.

Orjinal Şarj Aleti Kullanmanız Gereken Markalar

  • Huawei
  • Samsung
  • Lg
  • Oppo
  • General Mobile
  • Xiaomi
  • Nokia
  • Lenova
  • HTC

Cihazınızın USB yada TYPE-C girişini Kontrol Edin

Type-C Kablo

Bir nedenle cihazınızı şarj ettiğiniz usb yada type-c bölümü zarar görmüş olabilir. Tozlanmış veya bir parça girişe kaçmış olabilir, güçlü bir ışıkla telefonunuzun giriş bölümüne göz atın. Mutlaka kontrol edin, eğiklik var mı? Kabloyu takarken zorladınız mı? Eğer böyle bir sorun ile karşılaşırsanız herhangi bir telefoncuda ufak bir dokunuş ile bu sorundan kurtulup şarj olmuyor probleminden kurtulabilirsiniz.

Adaptör Değişimi

Orjinal olsa da bazen adaptörlerde teknik nedenlerden dolayı sorunlar zamanla karşımıza çıkabilir. Sıklıkla vurguladığımız orjinal yedek şarj aleti edindiyseniz diğer adaptör ile test edin, şarjınız doluyor ise telefon modelinize uygun adaptör temini ile sorunu çözebilirsiniz.

Priz Değiştirin

Priz
Priz Değiştirmek Şarj Olmuyor Sorununu Çözebilir.

Ülkemizde sıklıkla karşılaşılan sorunlardan biri de elektrik altyapımızla ilgili sıkıntılar. Veya bulunduğunuz evin, iş yerinin, ortamın ani voltaj dalgalanmaları nedeniyle prizlere gelen akımın cihazınıza, şarj aletinize zarar verme olasılığı. Bu durumda telefonunuz şarj olmaz ve hemen müdahale etmezseniz bataryanız zarar görebilir.

Bu durumda priz değiştirebilir yada her ihtimale karşı kalan şarjınız ile idare edebilirsiniz. Telefonunuzu şarja koyduktan sonra mutlaka telefon ekranınızdan şarj olup olmadığını kontrol edin.

Kablo Kontrolü

Şarj Kablosu
Şarj Aletinizin Kablosunu Kontrol Edin.

Şarj aletinizin kablosu zarar mı gördü? Kabloda açıklık mı var? Eğer telefonum şarj almıyor yada dolmuyor sorunuyla karşı karşıya kaldıysanız ilk yapacağınız kontrollerden biri de şarj aletinizin kablosunu kontrol etmek olmalı. Kabloda herhangi fiziksel sıkıntı görürseniz yedeği (orjinal) ile değiştirip şarj olup olmadığına bakabilirsiniz.

Kılıf Kullanıyorsanız Şarja Takmadan Çıkartın!

Kılıf - Bjk
Şarj Etmeden Önce Kılıfı Çıkartmayı Denemek Soruna Çözüm Olabilir.

Telefonumuzu korumak yada gösteriş amaçlı kılıf kullanımı nedeniyle şarj giriş yerinde en ufak bir yükseklik yada engel kablonuzun telefona oturmamasına neden olabilir. Şarj problemi yaşayan okuyucularımızla yaptığımız etkileşimlerde yüksek oranda kılıf kullanımının bu soruna yol açtığını duyuyoruz. Kılıfınızı çıkartıp şarj etmeyi deneyin.

Telefon Kapalı Şarj Etmeyi Deneyin

Telefon şarj almıyor veya tam anlamıyla dolmuyorsa bir süreliğine telefonu kullanmayı bırakın. Telefonuz açık ve şarj etmeye çalışıyorsanız telefonunuzu KULLANMAYIN! Halen şarj sıkıntısı devam ediyorsa telefonunuzu tamamen kapatın ve bir süre bekledikten sonra şarj etmeye çalışın.

Bataryanızı Değiştirin – Çıkıyorsa

Çıkabilen Batarya
Akllı Telefonunuzda Batarya Çıkabiliyorsa Değiştirmek De Sorunu Çözebilir.

Akıllı telefon üreticileri son 3 yılda çıkarttıkları bir çok modelde bataryayı telefon içinde tümleşik halde satışa sunuyorlar. Daha önceleri herhangi bir sorun ile karşılaşıldığında batarya değişimi ile sorun halledilip yola devam ediliyordu fakat cihazla tümleşik halde gelen batarya devri ile artık teknik servisler dışında değişimi kendimiz yapamıyoruz.

Neden telefonlarda batarya çıkmıyor sorusuna ise suya dayanıklılık, tasarım kalitesini artırma, sabit batarya ile tasarım alanından tasarruf etmek, sabit batarya ile üretim maliyeti düşürmek ve en önemlisi batarya değişimi ile teknik servislerden para kazanmayı sürdürme stratejisi üreticilerin tercihi olduğunu görüyoruz. Eğer sabit bataryalı bir telefona sahip değilseniz bataryanızı değiştirip şarj olmuyor problemini atlatabilirsiniz.

Cihazınızda karşılaşabileceğiniz ve bizi yarı yolda bırakabilecek şarj olmuyor, dolmuyor yada şarj tutmuyor sorusuna önerilerimizi, deneyimlerimizi sizlerle paylaştık. Sorununuz eğer halen çözülmediyse ki bu sorunun donanımsal olduğuna işarettir, teknik servise gitmekten başka çareniz kalmamış demektir.

Göz Atın:  Yaşlı Kişiler İçin En İyi Tuşlu Cep Telefonu Önerileri

Akıllı telefon markalarının teknik servis anlamında ülkemizde son kullanıcıya yaşattıkları problemleri göz önüne aldığımızda bu sizin için kötü bir deneyim olabilir. Bu sorun ile karşılaşmak istemiyorsanız yukarıda belirttiğimiz önerilere dikkat edin.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

A. Özgün Okay

Teknoloji, mobil, akıllı telefon konularına hakim olan yazar, Android işletim sistemine de ayrı bir ilgi duyar. AndroideGeL.com sitemizin kurucusu olup, en güncel haberleri paylaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu