İnternet
Trend

Android Tarayıcı Savaşlarında Kim Önde?

Android tarayıcı savaşları kimler arasında sürüyor?

Reklam

Web tarayıcıları arasındaki savaşta kim önde? Mobil platformda kullanıcılar hangi browserı tercih ediyor? Bunlar Android kullanıcıları arasında internet tarayıcıları hakkında bilgi edinmek isteyenlerin sorduğu sorulardan sadece birkaçı. Akıllı telefonların kullanımı arttıkça iyi, stabil, hızlı, kullanımı basit ve güvenli mobil tarayıcılara da ihtiyaç aynı oranda arttı. Bilgisayarda kullandığımız tarayıcı farklı olabilir fakat cihazlarımızda tercihlerimiz farklı olabiliyor. Örneğin; pc de chrome tarayıcı kullanan biri cep telefonunda opera kullanabilir. Sizler için hazırladığımız mobil tarayıcı rehberimizde bu farklı tercihleri ve Android tarayıcı savaşlarında öne çıkan kullanışlı özellikleri anlatacağız.

İnternette geçirilen zamanın büyük bir bölümünü Chrome, Opera, Firefox, Microsoft Edge gibi tarayıcılar kaplar. Akıllı telefonların popülerleşmesi ile birlikte mobil olarak da hizmet veren bu tarayıcılar internette gezinme kolaylığı sağlar. Bütün bu tarayıcılar arasındaki üstünlük sağlama yarışı da internet tarayıcı savaşları olarak anılmakta. Masaüstü versiyonlarıyla piyasaya sürülen bu tarayıcılar şimdi de mobil versiyonlarıyla telefonlarda yerini almış durumda.

Mobil tarayıcı nedir?

Mobil tarayıcılar da tıpkı masaüstü versiyonlarındaki gibi çok çeşitli ve işlevseldirler. Amaç yine internette gezinmenin çeşitli yollarından birini gerçekleştirmektir. Tasarımları ve çalışma şekilleri arasında benzerlikler mevcut.

Fakat işlevsellikleri bakımından farklı sebeplerle kullanıcılar arasında tercih sebebi olabiliyorlar. Kullanıcıların tarayıcı tercihinde karar vermelerini sağlayan özelliklerden ikisi hiç şüphesiz basit arayüz ve hızdır. İşte şirketler de bu iki özellik bakımından bir adım öne geçme fırsatını yakalama peşindeler.

Tarayıcı Karşılaştırma Rehberi

Genel performansları bakımından tarayıcı karşılaştırma konusu oldukça karmaşıktır. İnternet tarayıcısı karşılaştırması yaparken performans kavramı, içi basit ögelerle doldurulamayacak kadar fazlasıdır. Çünkü karşılaştırma yapılacaksa çalışma sırasında kullanılan bellek miktarları, depolama kapasiteleri ve başlama hızı gibi kriterler devreye girer.

Android Tarayıcı Savaşları Kimler Arasında Sürüyor?
Android Tarayıcı Savaşları Kimler Arasında Sürüyor?

Basit amaçlı kullanımlar için genel performans deneyimleri önemlidir. Yani kullanıcı kendine özgü bir seçim yapabilmek için tarayıcıyı cihazlarında dener. Ancak etraflı bir karşılaştırma imkânı bulamayanlar için tarayıcı rehberleri büyük önem taşır. Avantajları, kullanım kolaylıkları ve senkronizasyon imkânlarıyla öne çıkan üç tarayıcıyı şu şekilde ele almak mümkün:

Reklam
  • Google Chrome: Chrome Basitliği, hızı ve senkronizasyon imkânlarıyla kullanıcılar arasında en fazla tercih edilen tarayıcıdır. Google’ın e-posta aracısı Gmail ile giriş yapılabildiği için senkronizasyonla birlikte Google’a bağlı birçok üyelik de kontrol edilebilir. Tıpkı masaüstü versiyonunda olduğu gibi sesli arama özelliğine sahiptir.
  • Firefox: Mobil versiyonunda oldukça geniş bir arayüz çeşitliliği barındırır. Senkronizasyon için mail adresiyle üye olunan bir sistemi mevcuttur. Karşılaştırmalı testlerde hız performansı açısından tarayıcılar arasında üst sıralarda yerini almıştır.
  • Opera: Yerleşik VPN özelliği ile diğer tarayıcılardan ayrılır. Hızı ve basitliği Opera özellikleri için de sayabiliriz ancak onu ön plana çıkaran elbette yerleşik VPN’e sahip olmasıdır. Herhangi bir eklentiye ihtiyaç duymadan Opera ile VPN bağlantısı sağlanabilir.

Chrome’ dan Telefona Link Gönderme

Oturum açılan birden fazla cihazda Chrome üzerinden senkronizasyon etkinleştirildiyse, sayfalar cihazlarınız arasında paylaşılabilir. Bu özellikten yararlanmak için Android cihazınızda Chrome uygulamasını açın. Adres kutucuğunda “Paylaş: Cihazlarınıza gönderin” şeklindeki seçeneğe dokunun. Gönderilmek istenen sayfalar için bir cihaz seçerek işleme devam edebilirsiniz. Bu özelliğin oldukça kullanışlı olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Aynı işlemi mobil chrome üzerinden pc deki tarayıcınıza da yapabildiğinizi hatırlatalım.

Firefox Mobil Bilinmeyen Özellikleri

  • Parola ve kullanıcı adlarını otomatik doldurmadan önce size onlar için de bir parola oluşturma seçeneği sunar. Böylece parolaları otomatik doldururken de ekstra bir güvenlik önlemi alınmış olur.
  • Gizli Sekme seçeneğiyle hiçbir veri geçmişi oluşturmadan güvenle internette gezinebilirsiniz.
  • Firefox eklentileriyle tarayıcınızın daha işlevsel çalışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Araç Çubuğu Menüsü’nü özelleştirebilirsiniz.
  • Sahip olduğu Medya Kısayolları ile tarayıcıda medya oynatımı sırasında klavye üzerinde durdurma, ilerletme, ses açma, ses kısma vb. gibi eylemleri gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ekranda başka bir boyut değişikliği yapmadan sadece metinleri yakınlaştırabilirsiniz.
  • Herhangi bir sayfadayken Firefox farenin sağ tuşuyla ekran görüntüsü alma imkânı da tanır.

Opera Mobil Neden Diğer Browserlardan Ayrılır?

Opera Mobil Chrome Tarayıcı Karşı Karşıya

Opera Tarayıcı, dâhili VPN özelliği ile diğer tarayıcılardan ayrılır. Çünkü Chrome, Yandex, Firefox gibi tarayıcılarda VPN ile bağlantı yapmak için eklenti gerekir. Bu tarayıcılarda kendileriyle uyumlu eklentiler indirerek VPN bağlantısı sağlanabilirken, Opera’da tümleşik bir VPN bağlantısı seçeneği vardır. İnternette gezinirken kimliğinizi saklama, anonim olmak yada yasaklı sitelere hızlı bir şekilde ulaşmak istiyorsanız Opera bu özelliği ile dikkat çekiyor.

Yukarıda kullanışlı özelliklerini belirttiğimiz akıllı telefon tarayıcılarından hangisini sıklıkla kullanıyorsunuz? Hangisi daha çok beklentinizi karşılıyor? Aşağıdaki yorumlar kısmından paylaşın.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Reklam

Nadir

Akıllı telefon konularına oldukça ilgili olan yazarımız, AndroideGeL Teknoloji Haber sitesi için yazıyor...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu