Nasıl Yapılır?
Trend

Android Telefon Hızlandırma Nasıl Yapılır?

Reklam

Android telefonlar, her elektronik cihazda olduğu gibi zamanla yıpranma payına sahiptir. Bu yıpranmanın başlıca sebepleri sahibinin telefonu kullanım stili, cihazın eskimesi ve yazılımların güncellenmesidir. Güncellemeden kasıt yazılımların stabil olarak çalışmaya devam etmek için eskisine oranla daha fazla sistem gücüne ihtiyaç duymalarıdır.

Örneğin başlangıçta 512MB RAM yazılımın çalışması için yeterli oluyorsa sonrasında 1GB RAM gerekebilir. Bu yüzden android telefon hızlandırma işlemlerine ihtiyacınız olabilir.

Bu durumlarda Android telefon nasıl hızlandırılır başlıklı bu yazımızda anlattığımız yöntemleri uygulayarak telefonunuzu bir miktar daha iyi çalışır hale getirebilirsiniz. Ancak bu telefon hızlandırma işlemleri telefonlarınızı mükemmel hale getirmez. Yalnızca kısa bir süre daha idare edecek ölçü aralıklarında performans artışı sağlanabilir.

Telefonu Yeniden Başlatın

Telefonu Yeniden Baslatma

Android telefonları kullanırken çalıştırmış olduğunuz uygulamalar çalıştıkları esnada cihazın RAM’ini dolduran veriler üretirler. Bu veriler RAM üzerinde geçici olarak depolanmaktadır. RAM’i rahatlatmak için geçici olarak depolanan bu verilerin kaldırılması gerekir. Bunun için en kolay yol telefonu kapatıp, tekrar açmaktır. Telefonu yeniden başlat diyerek de aynı işlemi yapabilirsiniz.

Animasyonları Kapatın

Telefondaki uygulamalar arasındaki geçişlerde ve yapılan çeşitli işlemlerde çalışan animasyonlar ve geçiş efektleri, düşük özellikli telefonlarda bir nebze olsun sistem yavaşlamasına neden olabiliyor. Bu yüzden geçiş efektleri ve animasyonları kapatarak telefon performansını bir tık daha artırabilirsiniz. Android telefon hızlandırma işlemleri arasında en dikkat edilmesi gerekenler geliştirici seçeneklerinde yapılanlardır.

Animasyonları ve geçiş efektlerini kapatmak için öncelikle aşağıdaki adımları uygulayarak telefonun geliştirici seçenekleri açın.

Reklam
  • Ayarlar > Sistem hakkında yolunu takip edin.
  • Yazılım bilgileri bölümüne girin.
  • Yapım numarası veya derleme numarası seçeneğine 4-5 defa dokunun.

Xiaomi telefonlarda geliştirici seçenekleri nasıl açılır?

  1. Ayarlar
  2. Telefon hakkında
  3. MIUI sürümüne 7 kere dokunularak geliştirici seçenekleri açılır
  4. Xiaomi telefonlar geliştirici seçenekleri ise Ayarlar > Ek Ayarlar sekmesinde bulunur.

Htc telefonlarda geliştirici seçeneklerini aktif hale getirmek için bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Android Gelistirici Ozellikleri

Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra “Geliştiricisiniz” başlıklı bir uyarı alacaksınız. Bu uyarıyı aldıktan sonra açılan sayfada yer alan “Geliştirici Seçenekleri” bölümüne girin. Buraya girdikten sonra Geçiş animasyonları, Animatör süre ölçeği ve pencere animasyonları seçenekleriyle karşı karşıya kalacaksınız. Bunların hepsini kapalı hale getirin.

GPU İşlem Gücünü Artırın

Geliştirici seçeneklerinde yapılacak olan işlemler yalnızca yukarıda anlattıklarımızla sıkıntı değil. Aynı zamanda geliştirici seçenekleri üzerinden GPU oluşturma ile işlem gücünü artırarak telefon performansını bir miktar daha artırabilirsiniz.

GPU oluşturma fonksiyonunu açtıktan sonra, telefondaki 2 boyutlu öğeler artık Grafik İşleme Birimi (GPU) ile çalışmaya devam eder. Öğeler GPU ile çalışmaya başlayınca işlemcinin üzerindeki yük azalır. İşlemcinin rahatlaması ile de telefonda performans artışı hissedilir derecede artar.

Gpu Zorla Aktif Olmali

GPU oluşturma fonksiyonunu aktif etmek için:

  • Tekrar geliştirici seçeneklerine girin.
  • “GPU oluşturmayı zorla” seçeneğini bulduktan sonra aktif hale getirin.

Canlı Duvar Kağıtlarını Kapatın

Android telefonlar görsel tasarım kalitesi bakımından başarılı cihazlardır. Telefonların şekli, ekrandaki öğeleri ve diğer tasarım elementleriyle birlikte kullanıcının gözüne hitap etmeyi başarırlar. Cihazın ilk birkaç yıllık ömründe bu öğeler hiç sorun olmaz.

Reklam

Ancak bir süre geçtikten sonra göze hoş gelen ve sizi telefona bakmaya cezbeden bu tasarım öğeleri artık cihazın üstündeki bir yük haline gelmeye başlar ve cihazı kastırır. Telefonlarda bir tık olsun performans artışı sağlanması için Android canlı duvar kağıdı kapatma işlemi yapılması gerekir.

Canlı Duvar Kağıtları Neden Kapatılmalıdır?

  • Canlı duvar kağıtları pil tüketimini hızlandırmaktadır.
  • Canlı duvar kağıtları normal duvar kağıtlarına göre sistem gücünü daha fazla kullandığından performansı olumsuz yönde etkilemektedir.

Daha önce hazırladığımız 7 Android ipucu konumuza da göz atabilirsiniz. Bu yazımızda ilginizi çekebilecek yada işinize yarayacak ipuçlarına erişebilirsiniz.

Otomatik Senkronizasyonun Kapatılması

Telefonda Otomatik Senkronizasyonun Kapatilmasi

Akıllı cihazların en önemli özelliklerinden bir tanesi de otomatik senkronizasyon özelliğinin bulunmasıdır. Bu özellik beraberinde mesajlarınız, mailleriniz, bulut dosyalarınız ve diğer verileriniz sistemsel olarak otomatik bir şekilde eşitlenir. Eşitleme işlemleri için kullanıcıyı uğraştırmaz.

Bu yüzden yüksek performans özelliklerine sahip cihazlarda kesinlikle otomatik senkronizasyon kullanılması tavsiye edilmektedir. Ancak iş hızlandırmak zorunda olduğunuz düşük özellikli cihazlara geldiğinde ise Android otomatik senkronizasyon kapatma işleminin yapılması gerekir.

Otomatik senkronizasyon nasıl kapatılır?

  • Ayarlar açılır.
  • Hesaplar ve yedekleme menüsüne girilir.
  • Hesapları yönet menüsü açılır.
  • Bu menünün en altında yer alan “Verileri otomatik eşitleyin” özelliği kapatılır.

Sıkça Sorulan Sorular

Her konuda olduğu gibi Android telefon nasıl hızlandırılır başlıklı bu konumuzla ilgili de merak edilen sorular var. Şimdi telefon hızlandırma ile ilgili sıkça sorulan sorulara yer verelim.

Android telefon hızlandırma işlemleri telefonlardaki tüm sorunları çözer mi?

Hayır çözmez. Yeni telefon almak için biraz daha zamana ihtiyacınız varsa sizi geçici olarak idare edecek kadar telefona belirli bir performans kazandırır.

Android telefon hızlandırma işlemleri tüm telefonlara uygulanabilir mi?

Akıllı telefonlar birbirinden farklı bazı özelliklere sahip olsalar da genel yapı itibariyle benzer cihazlardır. Bu yüzden çoğu telefona hızlandırma yöntemleri uygulayarak belirli bir performans artışı kazanabilirsiniz.

Uygulanan işlemler telefon özelliklerini etkiler mi?

Android telefon hızlandırma işlemi olarak uyguladığımız adımlar aslında cihazın özelliklerini artırmıyor. Yalnızca açık olan bazı fonksiyonları kapatarak cihazı daha rahat kullanmamızı sağlıyor.

Bu yüzden normalde açık olan telefon özellikleri ilgili işlemleri yaptıktan sonra kapanabilir ve bu durum uygulamalarınızı etkiler. Örneğin senkronizasyon özelliğini kapattıktan sonra mailler telefona otomatik olarak gelmez. Aklınıza geldikçe girip mail gelmiş mi diye bakmanız gerekecektir.

Android telefon hızlandırma işlemini yaptıktan sonra bir problemle karşılaşırsanız işlemleri geri alın. Telefonu resetleme işlemini de yapabilirsiniz. Genelde yukarıda anlattığımız işlemleri yaptığınızda telefon hızlanır fakat bir müddet sonra problemlerle karşılaşabilirsiniz. Detayları ile birlikte anlattığımız telefon hızlandırma rehberindeki işlemler marka ve modele göre değişkenlik gösterebilir.

Telefon hızlandırma işlemine ihtiyaç duydunuz mu? Yeni nesil telefonlarda da bu işlemler sıkça kullanılıyor ve başarılı sonuçlar alınıyor. Android Telefon Hızlandırma Nasıl Yapılır? konumuzda yararlı bilgiler paylaştık. Hızlandırma ile ilgili sorunuz olur veya daha faydalı bilgiler paylaşmak isterseniz aşağıdaki yorumlar kısmını kullanın.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 2 Ortalama: 5]

A. Özgün Okay

Teknoloji, mobil, akıllı telefon konularına hakim olan yazar, Android işletim sistemine de ayrı bir ilgi duyar. AndroideGeL.com sitemizin kurucusu olup, en güncel haberleri paylaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu