Warning: Undefined array key "@type" in /home/androide/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/class-frontend.php on line 73

Warning: Undefined array key "@type" in /home/androide/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/class-jsonld.php on line 337

Warning: Undefined array key "@type" in /home/androide/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/class-jsonld.php on line 337
Teknoloji Haberleri
Trend

APU Sistem Nedir? Oyun Oynatır mı?

Reklam

APU sistem uzun süreler öncesinde tanışmadığımız son yıllarda hayatımıza giren bir terimdir. APU sistem toplamak full bir şekilde bilgisayar sistemi toplamaktan daha avantajlıdır. APU sistem nedir? Oyun oynatır mı değinmeden önce avantajlarını aşağıda listeleyelim.

APU Sistem Toplamanın Avantajları Nelerdir?

APU sistemlerde temel amaç ekran kartı kullanmadan sistemi kurmaktır. Normal şartlar altında kurulmuş olan oyuncu sistemlerinde ekran kartı kullanmak zorunludur. Çünkü oyunları on board olarak yani işlemcinin grafik birimiyle oynamaya çalışırsak beklediğimiz performansı alamayız.

Ancak ekran kartı kullanarak oynandığı zamana oyunda donma, kasma ve istenmeyen takınmalar olmaz. FPS düzeyi beklenen oranlarda kalır. On board kullanımlarda ise tam aksi bir durum söz konusudur.

APU sistem kullanıcıları ise ekran kartı kullanmadan yüksek performanslı çözümlere sahip olur. Yani normal şartlar altında on board kullanımda alınamayan verim burada alınır.

APU sistemler ekran kartı alma zorunluluğunu ortadan kaldırdığı için kullanıcının ekran kartına ayıracağı paranın cebinde kalmasını sağlar. Ekran kartı almak yerine daha iyi bir klavye, mouse, kulaklık ve monitör alabilirsiniz.

APU sistemlerde hem işlemcinin hem de grafik kartlarının yaptığı işlemler yalnızca işlemci üzerinden toplandığı için güç tasarrufu da önemli düzeyde artmıştır. Yani ekran kartının kullandığı elektrik tamamen iptal olduğundan faturalarda bir miktar tasarruf sağlanabilir. Şimdi APU sistem nedir detaylı olarak ele alalım.

Reklam

APU Sistem Nedir?

Apu Sistem Nedir
Apu Sistem Nedir?

APU esasında yeni nesil işlemcilerin adıdır. Açılımı, Accelerated Processing Unit şeklindedir. Apu sistem nedir kaşılığına baktığımızda Türkçe karşılığını ise Hızlandırılmış İşlem Birimi olarak ifade edebiliriz. APU sistemler üretilmeden önce bir bilgisayar sisteminde en fazla güç gerektiren işlemlerin tamamlanabilmesi için hem ekran kartı hem de işlemci anakart üzerinde eş zamanlı olarak bulunmalıydı.

Ancak APU sistemler anakart üzerinde hem ekran kartının görevlerini hem de işlemcinin görevlerini eş zamanlı olarak yapabildiğinden bu sistemlerde ekran kartı kullanımı zorunluluğu ortadan kalkmıştır.

Ekran kartı ve işlemciyi aynı anda tam performansta kullanabilmek için ikisinin de eşit performanslarda olması gerekir. Örneğin ekran kartı çok güçlüyken zayıf bir işlemci takarsanız darboğaz oluşur ve ekran kartından tam performans alamazsınız. Ekran kartını işlemcinin gücü yettiği kadar kullanabilirsiniz.

Tam tersi olarak işlemcinin güçlü ekran kartının zayıf olduğunu düşünürsek yine aynı durum geçerli olur. Ancak APU sistemde yalnızca işlemci ne kadar güçlüyse, sistem performansı da o kadar yüksektir.

Bu durumda APU sistem kurarak eşit güçlerde ayrı ayrı iki parça almak yerine tek parça alarak sistemden maksimum performans almış oluyorsunuz.

APU Sistemlerde Bilgisayar Sıcaklığı Nasıl Korunur?

Son teknoloji ürünlerinden bir tanesi olan APU sistemler bilgisayarı kendi güçleri düzeyinde maksimum performansta çalıştırmaktadırlar. Ancak hem son güçte kullanılmaları hem de iki farklı birimin işlevini tek birimde gerçekleştirmeleri nedeniyle gereğinden fazla ısınabilecekleri yönünde tedirginlik oluşturmaktadırlar.

Reklam
Apu Sistemlerde Sicakligi Korumak
Apu Sistemlerde Sıcaklık Korumak

Ancak APU sistemler kolaylıkla soğutulabilmesi bakımından avantajlı ürünlerdir. Bilgisayarınızda stok bir fan bulunuyorsa APU sistemin soğuması için yeterli olacaktır. Stok fandan kasıt işlemcileri satın aldığınızda kutusundan yanlarında çıkan basit fan ürünleridir.

Piyasada en uygun fiyat aralıklarında bulabileceğiniz fanlardır. APU işlemciler tasarımsal olarak 100 derece ısıya kadar dayanıklıdırlar. Rutin işlemlerde aşırı bir ısınma olmayacağından kolay kolay sıvı soğutma gibi pahalı ürünler almanıza gerek kalmaz.

Hem ekran kartı hem de sıvı soğutma alma zorunluluğu olmadığı için APU sistem fiyatları normal PC’lere göre daha avantajlıdır. Örneğin ekran kartlı bir sistemi 10.000 TL’ye alırken hazır APU sistemi 4-5 bin TL’ye satın alabilirsiniz.

APU Sistem Kurarken Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Nelerdir?

APU sistem kurmak kolay değildir. Daha sonradan sıkıntı yaşamamak için bu sistemin kurulumunda atılan her adımda dikkatli olunması gerekmektedir.

Oyunculuk yada yüksek performanslı bir bilgisayar gerektiren işler için APU sistem kuruyorsanız aşağıdaki kurallara titizlikle dikkat edin.

  • APU sistemlerde en azından 512GB değerinde bir SSD disk kullanılması önemlidir.
  • RAM’lerin çift kanal olarak kullanılması büyük önem taşır. Çünkü işlemci grafik kartının görevlerini yerine getirirken VRAM olarak kullanılacak alanı da RAM’lerden almaktadır. Bu yüzden APU sistemlerde RAM kullanımı da önem taşır. RAM’ler çift kanallı olduğunda performans artışı önemli düzeyde artış gösterecektir. APU bir sistemde tek kanal RAM kullanmak sistem performansını zayıflatır.
  • RAM’lerde MHz değerleri de önem taşır. En azından 3200 MHz değerlerinde bir RAM satın alınırsa APU sisteminizin performansı yüksek olacaktır.
  • Güç kaynağı performansı da APU sistemlerde önem taşır. Kaliteli bir güç kaynağı kullanmak APU sistemlerde performans artışına katkı sağlayan bir unsurdur.

Amd Ryzen işlemci ile kurulmuş Apu sistem kullanıcı deneyimi – VİDEO

Sıkça Sorulan Sorular

APU sistemler hayatımıza yeni yeni girmeye başladığı için henüz kafamızda bu konuyla ilgili cevaplanmayan sorular olabilir. Şimdi APU sistemlerle ilgili en çok merak edilen sorulara yer verelim.

Apu Sistem Oyun Oynatır mı?

Günümüz şartlarında işlemciler güçlendiler. Apu sistemler için de kullanılan işlemciler gayet güçlü olduklarından, orta ayarlarda sevdiğiniz oyunları oynayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gerekecek nokta, sıcaklık. İşlemci üzerine binen sıcaklığı kontrol altında tutabilirseniz, günümüz oyunlarını oynayabilirsiniz.

Ekran kartlı sistemlerde daha iyi sonuç alacağınızı sakın unutmayın. Apu sistem nedir sorusunun cevabı belki de az oyun, daha çok iş bilgisayarı olarak da nitelendirebiliriz.

APU sistem ve normal ekran kartlı bir sistem arasındaki farklar nelerdir?

Normal güçlü bir ekran kartıyla kurulmuş sistemler APU sistem olarak çalışan bilgisayarlardan daha iyidir. Ancak APU sistemler de fiyat avantajlarıyla öne çıkmaktadır.

Dünya genelindeki enflasyon sebebiyle kurda dalgalanmalar olduğu için teknolojik ürünlerin gereğinden fazla yüksek fiyat aralıklarında satıldığını görmekteyiz.

Bugün için normal ekran kartlı sağlam bir sistemi en azından 15-20k fiyat aralıklarında toplayabilirken APU sistem olarak tabir ettiğimiz bu cihazları 10-11k fiyat aralığında toplayabiliriz. Yani APU sistem almaktaki ana amaç fiyat avantajı olmasıdır.

APU sistem tek kanal ram ile kullanılır mı?

Evet APU sistemler normalde tek kanal RAM ile çalışır. Ancak zorunlu şartlar haricinde APU sistemlerin tek kanal RAM ile kullanımı kesinlikle tavsiye edilmez. Ancak çift kanal RAM olduğunda APU sistemlerden tam performans alınabilir.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 4 Ortalama: 5]

Uğur

Teknolojiye meraklı olan yazarımız, güncel gelişmeleri AndroideGeL için yazıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu