Donanım

SSD Nedir? Ne işe yarar? SSD Alınır mı?

Reklam

SSD nedir, bilgisayar kullanıcılarının en çok merak ettiği sorular arasında yer almaya başladı. SSD ne işe yarar, SSD nasıl takılır, nasıl kullanılır ve özellikleri nelerdir gibi konuları tüm yönleriyle öğrenmek adına araştırma yapan okurlarımız için hazırladığımız bu yazımızda tüm detaylara yer verdik.

Bilgisayarımızda yada cihazlarımızda bilgi, veri saklamak için kullandığımız sabit disklerimize Hard Disk denir. Hafıza depolama olarak da adlandırdığımız bu aygıtlar 2 çeşit olarak karşımıza çıkıyor. HDD (Hard Disk Driver) ve SSD (Solid State Disk) depolama birimleri en yaygın kullanılan çeşitlerdir.

Başlangıçta SSD nedir özetlemek gerekirse eski laptop, masaüstü bilgisayar yada diğer cihazlarda kullanılan Hdd model sabit disklere oranla daha hızlı çalışan disk türüdür. Açılımı “Solid – State Drive” yani katı hal sürücüsü şeklindedir. HDD hard diskte var olan motor, disk ve kafa bölümleri yoktur. Bilgisayarınızda daha az yer kaplar. HDD türleri ses yapar, SSD ses çıkartmaz.

SSD nedir sorusuna belki kısaca bir örnek ile cevap verebiliriz, Hard disk yani hdd ile açılan bir bilgisayar 1 dakikadan fazla sürede açılıyorsa SSD disklere kurulmuş windows 7, 10 veya 11 on saniyeden daha kısa bir zamanda açılabilir.

Tüm yönleriyle mükemmel bir bilgisayar sistemi kurmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk donanım parçalarından biri kesinlikle SSD disktir.

İşlemci, ekran kartı, RAM vb. donanım öğeleri ne kadar kaliteli ve hızlı olursa olsun cihazınızda SSD disk mevcut değilse bu aygıtlardan %100 performans almanız mümkün olmaz. Normalde kendi güçlerinin %20 – 30’luk oranlarında çalışabilirler.

Reklam

Örneğin, HDD disk takılı olan bilgisayara 5.000 liralık bir donanım parçası alsanız, tam performans gösteremediği için zaman zaman 1.000 liralık ürün kalitesinde çalışabilir. Bu yüzden her cihazdan %100 performans almak için yapılması gereken ilk uygulama SSD disk kullanmaktır.

Disk Ne İşe Yarar?

Disk Ne Ise Yarar

Disk bilgisayarda yada benzeri elektronik cihazlarda işletim sisteminin ve uygulamaların kurulması beraberinde verilerin saklanması için kullanılan bir depolama birimidir. Hdd (Hard Disc Driver), SSD (Solid State Driver) ve HHD (Hybrid Hard Driver) şeklinde farklı disk modelleri vardır. Bu yazımızda ilgili ürün türlerinden bir tanesi olan SSD faydalarını ele aldık.

SSD Ne İşe Yarar?

SSD disk nasıl kullanılır konusundaki detaylara girmeden önce birkaç maddede SSD disk ne işe yarar listeleyelim. Maddeler halinde SSD ne işe yarar listesi:

  • Cihazın işletim sistemi yüklenir.
  • İhtiyaç duyulan herhangi bir yazılım kurulabilir.
  • Müzik, video, doküman vb. dosyaların depolanması için kullanılır.
  • Görüntü izleme sistemlerinin kaydı
  • Hareket eden parçaları olmadığı için sessiz çalışır.
  • HDD disklere oranla darbelere karşı daha dayanıklıdır.

SSD Diskler Hangi Bilgisayarlarda Kullanılır?

SSD diskler, eski yada yeni fark etmeksizin ilgili ürünün girişi mevcut olan tüm cihazlarda kullanılabilir. Ayrıca bilgisayarınızın masaüstü, all in one yada laptop olması fark etmez. Bu bilgisayarlarda 2.5 inç disk yuvası varsa, diski alıp hemen takabilirsiniz.

Ancak disk yuvanız 3.5 ise diski tam oturmak adına bir aparat alıp yine cihazınızda SSD disk kullanmaya devam edebilirsiniz.

Bu yüzden cihazınıza yeni bir disk satın almadan önce m2 ssd nedir, sata ssd nedir bakmanız gerekir. Tüm detaylara aşağıda yer verdik.

Reklam

SSD Türleri Nelerdir?

Ssd Turleri Nelerdir

HDD, SSD, HHD gibi farklı disk türleri olduğu gibi SSD diskinde kendi içerisinde farklı türleri vardır. Bu ürünler her ne kadar aynı ürün grubuna dahil olsalar bile kendi içlerinde farklı özelliklere sahiptirler. Bu özelliklere değinmeden önce SSD türleri ve çeşitleri nelerdir sorusuna cevap olarak aşağıdaki gibi bir liste yapabiliriz.

  • 2.5 Sata SSD
  • Mini Sata SSD (mSATA)
  • M2 Sata SSD (M.2)
  • PCle Sata SSD

2.5 Sata SSD

Dünyada ve özellikle ülkemizde en yaygın olarak kullanılan SSD çeşididir. Diğer SSD türlerinden daha yavaş çalışırlar. Ancak HDD disklerle kıyaslandıkları takdirde gösterdikleri performans çok iyidir. Bu yüzden normalde HDD disk ile çalışan herhangi bir cihazınıza 2.5 Sata SSD disk ekleyebilirsiniz.

Eski model disklerde olduğu gibi sata kablosuyla anakarta bağlanırlar. Aynı zamanda disk aparatı kullanarak 3.5 boyutundaki disk yuvalarına da bu diskleri takabilirsiniz. Bu disklerin okuma ve yazma hızları yaklaşık olarak 440MB – 530MB civarlarında olabilir. HDD disklerin hızı ise 110MB – 150MB civarındadır.

Bu rakamları baz alarak kıyaslama yapacak olursak 2.5 Sata SSD disklerin HDD disklere oranla en az 3-4 kat daha hızlı olduklarını söyleyebiliriz.

Mini Sata SSD (mSATA)

Mini Sata SSD (mSATA) disk modeli 2.5 Sata türüne oranla çok küçüktür ve biraz daha hızlıdır. Genellikle mini bilgisayarlarda ve laptoplarda kullanılırlar. Bu ürünün kullanımındaki ana amaç alan tasarrufudur. Çok küçük yapıda olduğu için boş alan bırakmanın fazla önem arz ettiği mini yapıdaki cihazlarda kullanılırlar.

Cihazlara alan tasarrufu sağlarken, performans kaybı yaşatmadığı için tercih edilebilir bir üründür.

M2 Sata SSD (M.2)

M2 Sata Ssd

En küçük SSD disk denildiğinde akıllara M2 Sata SSD (M.2) gelir. Kendi türü içerisinde üründen ürüne hızı ve depolama alanları farklılık gösterebilir. Ürünlerinde alan tasarrufuna önem verenlerin ilk olarak tercih etmesi gereken bir üründür. Örneğin eskiden laptoplarda bir tane disk kullanılırdı. İki tane disk kullanmak isteyen DVD sürücüsünü çıkarıp, harici bir aparat yardımıyla oraya 2. disklerini takardı.

İkinci diskin aparat yoluyla kullanılması genellikle performans kaybına ve disk bağlantısının sürekli kopmasına yol açabilirdi. Ancak M2 Sata SSD kullanılan laptoplarda önemli bir alan tasarrufu oluşturması nedeniyle ekstra olarak 2.5 Sata SSD’de kullanılabiliyor.

Bu sayede 2 farklı disk kullanarak bilgisayarın performansı da önemli derecede artırılabiliyor. Bahsedilen cihazlarda ana disk genelde M2 Sata SSD’dir.

İşletim sistemi ve hızlı çalışması gereken önemli yazılımlar bu diske yüklenir. Diğer diskte de daha az önem arz eden dosyalar depolanarak ana disk alanı ekonomik bir şekilde kullanılmış olur.

PCle Sata SSD

Bu tür en hızlı SSD modeli olarak bilinir ve fiyatı diğerlerinden çok yüksektir. Bu kartı kullanmak için anakartın PCle yuvasına takmak gerekir. PCle yuvası, ekran kartının takıldığı yerdir. PCle Sata SSD normal standartlardaki bir SATA diskten 3-4 kat daha hızlı çalışabilir.

NVMe Nedir?

NVMe, yeni nesil depolama birimlerini tanımlayan bir terimdir. Açılımı Non-Volatile Express şeklinde olan nvme ssd nedir sorusunun Türkçe karşılığı ise geçici olmayan hızlı bellek şeklindedir. PCI Express arayüzüne takılır. SATA disklere oranla daha yüksek performanslarda çalışırlar. Güç tüketimi çok düşüktür.

Yeni bir teknoloji olduğu için SATA disk kullanılan her bilgisayarda NVMe teknolojisini kullanamazsınız. Bu yüzden NVMe türünde bir disk satın almadan önce kesinlikle uzman görüşü alınmalıdır. Mevcut anakartınızın NVMe slotu olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz.

NVMe ve SATA Arasındaki Farklar Nedir?

Nvme Vs Sata

Bilgisayar toplama sürecinde en merak edilenler arasında nvme sata farkı nedir düşüncesi yer alır. Kısaca özetlemek gerekirse SATA III SSD diskler saniyede 600MB gibi bir hıza kadar çıkabilirken, yeni nesil NVMe diskler 32Gbit hızına kadar çıkabilir.

Arada devasa bir fark olması nedeniyle NVMe teknolojisi zamanla SATA’yı ortadan kaldıracak bir güç olarak anılmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

PS4 SSD Disk Takılır mı?

PS4 orjinalinde HDD disk ile piyasaya sürülmüştür. Cihaz kullanıcılarının oldukça canını sıkan bu durum nedeniyle oyunlar geç yüklenmekte, oynamaya devam ederken yeni ekranlar geç açılmakta ve ekstra yavaşlık sorunları görülmektedir.

SSD diskin HDD türünden hızlı olması nedeniyle de PS4e ssd disk takılır mı merak edilmektedir. PS4’lerde yer alan HDD diske alternatif olarak SSD disk takılmasında herhangi bir sakınca yoktur. İlgili oyun testlerinde görüldüğü üzere PS4’e SSD disk takıldıktan sonra önemli bir performans artışı sağlanmaktadır.

Dip not olarak belirtmekte fayda olduğunu düşündüğümüz bir diğer konu ise PS4 cihazlarınızda USB ile kullandığınız harici depolama disklerini de PS4’te kullanabilirsiniz.

Böylece genelde küçük alanı olan SSD disklere en çok hız gerektiren oyunları yüklerken, harici diskinize de hızın biraz daha önemsiz olduğu oyunları kurarak ekonomik bir alan kullanımı sağlamış olursunuz.

PS5 SSD Disk Takılır mı?

Oyun dünyası bundan on – on beş yıl öncesine göre oldukça yeni ve zengin içeriklere sahip. Tek mesele mevcut ürünlerin çok sayıda olması değil. Aynı zamanda eskiye oranla daha hızlı yeni oyun çıkıyor. Mesela önceden bir serinin oyunu 3-4 senede bir geliyorsa, artık her yıl gelmeye devam eden oyunlar var.

Ancak yalnızca tek bir oyunun 100GB boyutunu aştığı durumda PS5’in sunduğu 825GB depolama alanı çok fazla oyun saklamak adına yetersiz kalabiliyor.

Bu yüzden oyun konsolu kullanıcıları ilgilendikleri her oyunu cihazlarında tutabilmek için ekstra depolama alanına ihtiyaç duyuyorlar ve PS5’e ssd disk takılır mı sorusu akıllara geliyor. PS4’lerde kullanmış olduğunuz 2.5 Sata SSD’leri PS5’te kullanamazsınız. PS5 M2 SSD ürünlerini destekliyor.

Xbox SSD Takılır mı?

PS tarafında olan depolama sıkıntılarının aynısı Xbox kullanıcıları içinde geçerli olduğundan Xbox ssd takılır mı merak ediliyor. Biraz eski nesil olarak bilinen Xbox One S/X cihazlarınızda SATA SSD ürünlerini kullanabilirsiniz. Bu bağlantıdan ilgili yazımıza ulaşabilirsiniz. Daha yeni nesil olarak karşımıza çıkan Series S/X konsollarında ise M2 NVMe SSD kullanmak gerekiyor.

Oyun için HDD mi SSD mi?

HDD yani hard disk teknoloji artık eskidiği ve oyunlarında yüksek oranda hızlı açma, okuma, yazma gibi teknik konularda daha çok veri akış hızına ihtiyacı olduğu için SSD. SSD ve türleri devamlı gelişmekte ve sistemi hızlandırma konusunda kıyaslanmayacak şekilde HDD’lerden üstün durumda.

Neden SSD tercih etmeliyiz sorusuna cevaplardan biri de ses konusu. Mekanik bir yapıya, yani soğutma için bir fana ihtiyacı olmadığı için SSD diskler neredeyse hiç ses çıkarmaz. Dolayısıyla siz de işinize veya oyununuza daha çok odaklanabilirsiniz.

Güç tüketimi konusunda da ssd diskler cebinizi rahatlatacak düzeyde. Sonuç olarak oyunlarda; hız, performansı etkileyen en önemli etkenlerden biri de ssd türlerinden birisini tercih etmeniz olacaktır.

SSD nedir, ne işe yarar yazımızı okuduktan sonra karar verdiniz, SSD veya diğer türlerinden sisteminize ve bütçenize en uygun diski aldınız. SSD’ lere Kesinlikle Yapmamanız Gerekenler! adlı yazımızı da mutlaka okumalısınız. Aldığınız ssd disklerin tam performanslı çalışması için yapmanız ve yapmamanız gerekenleri sıraladığımız yazımız sizin için yararlı olacaktır.

SSD aldıktan sonra mutlaka hız testlerini de yapmalısınız. Aldığınız markanın vaat ettiği hızları yakalayıp yakalayamadığınızı kontrol edin.

Son yıllarda kullanımı artan ssd ve NVMe disklerin bilgisayarın en önemli parçalarından biri olduğunu unutmayın. Anakartınızla uyumunu ve doğru slota takıp takmadığınızı, testleri ve en önemlisi bakımlarını atlamayın. Uzun yıllar kullanabileceğiniz bu teknoloji, oyunlarda, dosya açma, kopyalama ve veri depolamada bir çok yenilik getirdi.

Siz hangi ssd türünü kullanıyorsunuz? Memnun musunuz? Aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere yorumda bulunabilir, yazımıza katkı verebilirsiniz.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 2 Ortalama: 5]

A. Özgün Okay

Teknoloji, mobil, akıllı telefon konularına hakim olan yazar, Android işletim sistemine de ayrı bir ilgi duyar. AndroideGeL.com sitemizin kurucusu olup, en güncel haberleri paylaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu