Google

Google Arama Geçmişi Silme Rehberi

Reklam

Google, webde yada Google uygulamalarında yaptığınız aramaları “Google Hesabınıza” kaydeder. Google arama geçmişi silme, webde, bilgisayarda, akıllı telefonlarda yada uygulamada yapılan aramaları hesabınızdan ve cihazınızdan kaldırma anlamını taşır. Zaman içerisinde kullandığımız arama terimleri, cihazlarımızda yer kazanmak yada ilgili reklam gösterimlerinden kurtulmak için geçmişi sil işlemi yapma ihtiyacımız doğar. Biz de sizlere google arama geçmişi nasıl silinir?, Google’da aranan kelimeler nasıl silinir?, arama kaydı nasıl silinir gibi sıklıkla sorulan soruların cevaplarını hazırladık.

Google arama temizleme bilgisayarda, akıllı telefonlarda nasıl yapılır gibi ilgili soruların cevabı da yazımızda olacak. Bu sayede kişiselleştirilmiş reklam seçenekleri de reklamlarda sıkça karşınıza çıkmamış olacak. Arama geçmişimizi Google’da tutarak şirketin bir veri imparatorluğuna dönüştüğünü anlamalıyız.

Facebook, instagram, Twitter, TikTok, Snapchat gibi sosyal medya uygulamaları elde ettikleri bu veriler sayesinde ayakta duruyorlar. 

Google Arama Geçmişi Nasıl Silinir?

Kullanıcılar tarayıcı geçmişini sildiklerinde Google geçmişi silme işlemini tamamladıklarını düşünmektedir. Ancak bu işlem yalnızca cihazınızdaki internet geçmişini temizler. Tüm geçmişi silmek için ilgili aramaları hesap kayıtlarınızdan da kaldırmanız gerekmektedir. 

Önemli not: Google hesabınızdan geçmişi sildiğiniz zaman bu işlemi geri alamazsınız ve tüm aramalarınız kaybolur. Bu işlemi yapmadan önce önemli etkinliklerin yedeğini aldığınızdan emin olun.

Bilgisayarda Google Arama Geçmişi Silme

Bilgisayardaki internet geçmişini kaldırmak için CTRL + H kombinasyonuyla internet geçmişini açıp, tarama verilerini temizle butonuna tıklayarak aramaları kaldırabilirsiniz. Hesapta kayıtlı olan tüm geçmişi kaldırmak için:

Reklam
  • İnternet tarayıcınızda bu bağlantıyı kullanarak Etkinliğim arama geçmişi sayfasına giriş yapın.
  • Sil butonunu kullanarak; tüm zamanları, özel aralığı, belirli bir günü ve yalnızca bazı etkinlikleri kaldırabilirsiniz.

Android Google Arama Geçmişi Silme Rehberi

Android Google Arama Geçmişi Silme

Android telefon veya tabletteki Google uygulamasını açtıktan sonra aşağıdaki işlemleri tamamlayarak Android internet geçmişi temizleme işlemini tamamlayabilirsiniz.

  • Sağ üstten profilinize giriş yapın.
  • Profile girdikten sonra Arama Geçmişi bağlantısını açın.
  • Geçmişte silmek istediklerinizi seçin ve işlemi tamamlayın.
  • Bilgisayardaki gibi; tüm zamanlar, özel aralık, gün seçimi veya etkinlik seçimi yapabilirsiniz.

Google Play Store’da arama geçmişi nasıl silinir adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

iPhone ve iPad Google Arama Geçmişi Silme

iPad ve iPhone Google arama kaydı silme işlemleri Android’de olduğu gibi. Bu cihazlarınızda Google uygulamasına giriş yaptıktan sonra aynı işlemleri yaparak arama geçmişi silebilirsiniz.

Google Arama Geçmişini Otomatik Silme

Google Arama Geçmişini Otomatik Silme

Google, aktif olarak kullanılan bir arama platformu olduğu için arama geçmişi silme işlemini sürekli olarak tekrarlamak yorucu ve sıkıcı olabilir. Bu yüzden Google arama geçmişini otomatik silme özelliğini kullanmanız yararınıza olacaktır. 

Yukarıdaki bağlantıda yer alan Etkinliğim sayfasına giriş yaptıktan sonra şu süreden eski etkinlikleri otomatik olarak sil seçeneğini (3 ay, 18 ay ve 36 ay) kullanabilirsiniz. Bu seçenek aktif hale getirdikten sonra Google geçmişi belirlediğiniz zaman aralıklarıyla sistem tarafından otomatik olarak arama geçmişi silme işlemini yapar.

Google Arama Geçmişinin Kaydedilmesini Duraklatma

Google arama geçmişiniz hiçbir zaman işinize yaramayacaksa Google arama geçmişinin kaydedilmesini duraklatma seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu durumda hesabınız Google hesabınız internet aktivitelerinizi kayıt altına almaz.

Reklam

Etkinliğim sayfasında yer alan Arama Geçmişi bölümünde görülen “Web ve Uygulama Etkinliği’ne kaydediliyor” bağlantısını açarak Web ve Uygulama Etkinliğini kapalı hale getirmelisiniz. Durum kapalı duruma geldikten sonra Google ile bağlantılı olan web sayfaları ve uygulamalarda sürdürdüğünüz aktiviteler kayıt altına alınmaz.

Silinen Geçmiş Başka Cihazlarda Görülür mü?

Google Arama Geçmişini Silme

Bir cihazınızda geçmişi sildikten sonra diğer cihazlarınızı internete bağlamazsanız bu cihazlarda geçmiş görünmeye devam eder. Ancak ilgili cihazlarınızı internete bağladıktan sonra verilerin temizlenmiş olduğunu görebilirsiniz.

Google Arama Geçmişinden Nasıl Yararlanır?

Google tarafınıza sunduğu hizmeti sizin için özelleştirmek ve tarafınıza daha yararlı bir deneyim sunmak için geçmiş aralarınızı ve diğer bilgilerinizi kullanır. Konum, yaşınız, cinsiyetiniz gibi. Örneğin Google’da Nasıl yoğurtlu makarna yapılır araması yaptıktan sonra, Google’a nasıl yapılır yazarsanız Google öncelikli olarak yoğurtlu makarna yapmak istediğinizi düşünür.

Google geçmişinize dayanarak size sunduğu etkinlikleri, filmleri, TV programlarını ve keşfet bölümündeki bağlantıları da arama geçmişinizi algılayan algoritma ile düzenler.

Sıkça Sorulan Sorular

Google arama geçmişi neden hesap ayarlarından silinmelidir?

Arama geçmişi yalnızca internet tarayıcısından silindiği zaman hala hesapta kayıtlı durabilir. Arama geçmişini tamamen kaldırmak için en sağlıklı yol cihaz geçmişini temizledikten sonra, hesap kayıtlarındaki geçmişi de temizlemektir.

Arama geçmişi neden ve hangi durumlarda temizlenmelidir? Arama geçmişi temizlenmediğinde ne olur?

  • Artık kullanmayacağınız cihazlarınızda arama geçmişi silinmezse, internette yapmış olduğunuz tüm aktiviteler başkaları tarafından görülebilir.
  • Ortak alanlarda kullandığınız cihazlarda arama geçmişiniz kayıtlı kaldığında eğitim, iş, aile yada vb. konularda yaptığınız özel çalışmaların ve sürdürdüğünüz projelerin gizliliği korunamaz.
  • Bir yakınınızın bilgisayarını geçici olarak kullandığınızda internette yapmış olduğunuz aktiviteler kayıt altına alınır ve Google’ın o bilgisayara özel olarak sunduğu; reklamları, önerileri, keşfet içeriklerini, dizi, film ve müzik önerilerini etkiler.
  • Bu durum sistemin size ve yakınınıza özel olarak hazırladığı kişiselleştirmelerin karışmasına neden olur. Böyle bir karışıklığa sebep vermemek için, geçici olarak kullandığımız bilgisayarlarda yalnızca kendi aktivite kayıtlarımızı silmemiz büyük önem taşır.

Google arama geçmişi silme rehberi yazımızda sizlere ihtiyacınız halinde arama geçmişini nasıl sileceğinizi anlattık. Aşağıdaki yorumlar kısmından bizlere arama geçmişi silme ile ilgili yaşadığınız sorunlardan bahsedebilirsiniz.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 3 Ortalama: 5]

Nadir

Akıllı telefon konularına oldukça ilgili olan yazarımız, AndroideGeL Teknoloji Haber sitesi için yazıyor...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu