Uygulama
Trend

Google Haritalar Yakıt Tasarrufu Sağlayan Özellik Geliyor

Google Maps kullanırken yakıt tasarrufu yapılabileceğiz. Bu özellik Türkiye'de artık kullanımda. Detaylara geçelim...

Reklam

Google haritalar yakıt tasarrufu özelliği Türkiye’de kullanıma açıldı. Uygulamada artık yeni özellik ile rotalarınız yakıtı en az kullanmanızı sağlayacak şekilde hesaplanacak. Bu özelliğin adı Çevre Dostu Yönlendirme olarak Google haritalar uygulamasında aktif durumda.

Haritalar uygulamasına Ekim ayında çevre dostu rota oluşturma özelliğini getirmişti. Sık seyahat eden ve uygulamayı sıklıkla kullanan araba sahipleri için hele ki şu zamanda çok verimli özelliği yani en tasarruflu rotaları bulma özelliğini de Türkiye dahil 40’a yakın Avrupa ülkesinde kullanıma açıldı.

Dünyada artan petrol fiyatları artışı ve Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle artan enerji krizi tüm Avrupa ve ülkemizde hissedilirken, Google, haritalar uygulamasına hepimizin işine yarayabilecek yakıt tasarrufu sağlayacak rota özelliğini aktif etti.

Otomotiv firmalarının son yıllarda daha çevre dostu elektrikli araçlara yöneldiği bir gerçek. Google Haritalar da araç sahiplerine, araç ve yakıt türü gibi özellikleri uygulama üzerinden seçerek daha çevreci yani yakıt tasarrufu yapabileceğimiz bir rota oluşturacak.

Ülkemizde fazlasıyla artan benzin fiyatları araç sahiplerini hem özel kullanımlarında hem de ticari boyutta etkiledi. Google’ ın bu özelliğinin de ülkemizde kullanılacak olması bir nebze sağlanacak yakıt tasarrufu ile Türk kullanıcıları memnun edecektir.

Bu özelliğin gelmesiyle birlikte “yakıt açısından en verimli rotayı” oluşturacak olan haritalar, “varış saatleri benzer olduğunda”, “yakıt açısından en verimli” olacak yolda yaprak rozeti gösterecek. Yapacağınız seçim ile ilgili daha fazla ayrıntıya ulaşabilir veya kısa bir açıklama bile alabileceksiniz.

Reklam

Google Haritalar Yakıt Tasarrufu Sağlayan Özellik Nasıl Aktif Edilir?

Google Haritalar Yakit Tasarrufu Ozelligi

Yakıt tasarrufu rota önermelerini açmak için öncelikle uygulamayı güncellemeniz gerekir. Play uygulamasından Google maps uygulamasını güncel hale getirin. Şu an ülkemizde en son Sürüm 11.46.0802, yakın zamanda gelecek güncelleme ile uygulama bu özelliklere kavuşacaktır.

Yakın zamanda gelecek olan güncellemeyi yaptıktan sonra aşağıdaki adımları takip ederek “yakıt tasarrufu sağlayan rota” yada rotalar elde edebilirsiniz.

  • Google Haritalar uygulamasını açın,
  • Sağ üst tarafta resminize tıklayın,
  • Ayarlara giriş yapın,
  • Navigasyon Ayarları,
Yakıt verimliliği yüksek rotaları tercih et

seçeneğini aktif hale getirin.

  • Motor tipini de arabanıza göre ayarlayabilirsiniz, benzinli, dizel, hibrit veya elektrikli olarak seçiminizi yapabilirsiniz. Hepsi bu kadar 🆗
  • Google motor tipi seçiminize önem veriyor. Bu seçimin önemini vurgulayan Google, açıklamada; “Örneğin dizel motorlar genellikle benzinli veya gazlı motorlardan daha yüksek hızlarda daha verimliyken, hibrit ve elektrikli araçlar dur-kalk trafikte daha iyi performans gösterir.” bunu özellikle belirtiyor.

    Google Maps Yakit Tasarruflu Rota Olusturma

    Google Haritalar Yakıt Tasarrufu için Verileri Nereden Alıyor?

    Google haritalar uygulamasında yakıt tasarrufu rotalar için gereken bu verileri nereden alıyor sorusuna şu şekilde cevap veriyor. Amerika Enerji Bakanlığı Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı ve Avrupa Çevre Ajansından alındığını belirten Google, aşağıdaki diğer etkenlerle birlikte yakıt tasarrufu tahmini oluşturarak rota seçeneklerine aktarıyor.

    Bu veriler aracınızın emisyon değeri ile birlikte değerlendirmeye tabi tutuluyor. Bunların dışında kullandığı verileri Google aşağıdaki şekilde sıralamış.

    Reklam
    1. Yolun türü; otoyol gibi
    2. Dur kalk yapılan yerler
    3. Araçların tükettiği ortalama yakıt değeri
    4. Rotada yokuşların eğim derecesi.

    Google Youtube kanalında bu özellikle ilgili aşağıdaki videoyu yayınladı. Video şimdiden 30 bin üzerinde izlenme sayısına ulaşmış durumda.

    Google haritalar yakıt tasarrufu özelliği sadece benzin ve dizel araçlar için geçerli. Ekonomik şartların zorladığı ülkemizde sizce Google yakıt tasarrufu özelliği ne kadar faydalı olabilir? Yorumlar kısmında konu ile ilgili düşüncenizi bize yazın.

    Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
    [Toplam: 1 Ortalama: 5]

    Elif

    Teknoloji konularına oldukça ilgili olan yazar, güncel haberleri AndroideGeL için araştırıyor ve paylaşıyor.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Başa dön tuşu