Google

Google, Türkiye’ den 1 Yılda Ne Kadar Kazandı?

Yazılımı ve teknoloji devi Google, gerçekleştirdiği bir etkinlikte Türkiye'de elde ettiği gelirleri açıkladı.

Reklam

En çok tercih edilen arama motoru, akıllı telefon Nexus üreticisi, teknoloji devi Google yıllık kazancı her zaman merak edilmiştir. Ülkemizde de Google, Türkiye’ den 1 Yılda Ne Kadar Kazandı? sorusu gündemdeki yerini her zaman korumuştur. Bu sorunun cevabını Google 16 Ağustos tarihinde yaptığı etkinlikle ayrıntılı olarak paylaştı.

Google etkinlikte bir çok veri ve ayrıntıya yer vererek finans bilgilerini paylaşarak gelecekteki hedefleri ile ilgili bilgiler verdi. Etkinlikte en çok dikkate değer konu ise şirketin Türkiye’de elde ettiği müthiş gelirler oldu.

Google’ ın en önem verdiği ve sıklıkla kullandığımız Google Maps yani Haritalar, kullanıcılarına 39 milyar TL’ lik yakıt tasarrufu sağladığını açıklayan teknoloji devi petrol tüketimine doğrudan katkı yapmış olduğunu savundu.

16 Ağustos tarihinde yapılan bu etkinlikte, 2021 yılı ticari bilgileri paylaşarak “4 önemli ürün ve hizmetinde toplam 476 milyar TL” açıkladı.

Google Maps Yakıt ve Zaman Tasarrufu

Google Maps Yakit Ve Zaman Tasarrufu

Bahsettiğimiz bu etkinlikte, Google Haritalar 39 milyar TL’ lik zaman ve yakıt tasarruf yaptığı açıklandı. Türkiye’de toplam 36 milyon kişinin Haritalar kullandığı verisini ortaya koyan şirket, 2018’e oranla 3.3 kattan fazla Türkiye ekonomisine katkı yaptığını açıkladı.

Reklam

Etkinlikte ayrıca “Google Türkiye’nin Ekonomiye Etkileri” adı altında veriler de verildi. Teknoloji devi Google, ülkemiz ekonomisine reklam ürünleriyle 193 Milyar TL‘lik bir kazanç sağladığını, 2025 hedeflerinin ise 422 milyar TL olduğunu belirtti.

Google My Business yeni taşınma yaptığı Haritalar kategorisinde ise, 2021 yılında 62 milyar TL gelir elde edildiği açıklandı. Play Store ve Android kategorisi, hizmet, uygulama alanında ise 2021 yılı için 210 milyar TL’lik gelir açıklandı. Google, bu alanda 2025 itibarıyla tam olarak hedefi 535 milyar TL‘ye yükseltmiş durumda.

Google Türkiye yetkilileri ayrıca ekonomik anlamda bir çok iş fırsatı yarattıklarından da bahsettiler. Ülkemiz ekonomisinin zor günlerden geçtiği bu dönemde Google verileri oldukça tatminkar gözüküyor.

Yukarıdaki verilerin şirketin kendi açıkladığı veriler olsa da henüz Bakanlıktan Google’ ın ne kadar bir vergi verdiği yada ülkemize 2021 yılında ne kadarlık bir girdi, kazanç sağladığı henüz açıklanmış değil. Uzun bir zamandır Google’ ın ülkemizdeki ticari oluşumları ile ilgili müzakereler yapılmıştı. Hatta bazı zamanlar bu sert geçen müzakereler zamanında Youtube neden açılmıyor? sorulmasına neden olacak şekilde bazı hizmetlerin Türkiye erişimi durdurulmuştu.

Şirketin Türkiye temsilciliği ataması, ofis açması ve Türk kullanıcılara destek olması ile işler yoluna girmiş, ticari olarak da kanunlarımızı kabul ederek ülkemizde yoluna devam etmişti. Bu veriler ışığında Google yıldan yıla Türkiye ekonomisine katkı sağladığını belirterek hedeflerini açıkladığı etkinlikler düzenlemeye başlamıştı.

Bu etkinlikte diğer alanlarda mesela Youtube gelirleri, Google Ads, vergi konularından bahsedilmediği gibi ileride yapılacak yatırımlar alanı da anlaşılacağı üzere boş geçildi.

Reklam

Google, Türk kullanıcılar ve reklam verenlerin, yerel ürün ve hizmetlere ulaşmalarını sağlamak için Türkiye’de ofisini 2020 yılında açarak resmi olarak faaliyete geçmişti. Youtube ve reklam alanında hızla gelişen bir pazar olarak dikkatleri üzerinde toplayan Türkiye, Sosyal Medya yasasını yürürlüğe geçirmiş Google gibi diğer şirketleri de resmi, vergi kayıtlı olarak ülkemize davet etmiştik. Çıkan bu sosyal medya yasasına uygun olarak ilk faaliyete geçen şirketlerden biri olan Google, 2020 yılında resmi olarak faaliyetine başlamış ve vergi altına alınmıştı.

AndroideGeL Teknoloji Haberleri ailesi olarak Google’ ın ülkemize daha çok yatırım yapmasını, gençlerimize ilgi alanlarında destek olmasını ve özellikle ekonomi olarak ülkemize daha çok katkı yapmasını bekliyoruz. Hükümetimizin de bu konuda teknoloji devi Google’a yeteri kadar alan yarattığını, destek olduğunu görüyoruz.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Elif

Teknoloji konularına oldukça ilgili olan yazar, güncel haberleri AndroideGeL için araştırıyor ve paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu