Teknoloji Haberleri

Hindistan’da Dünyanın en Ucuz Akıllı Telefon Üretildi

Reklam

Hindistanlı akıllı telefon üreticisi Ringing Bells firması beklenen telefonu Freedom 251’in satış fiyatı 4 dolar olarak açıklandı. Ringing Bells, Freedom 251 ismini verdiği yeni telefonunu Hindistan’da yaklaşık 4$ fiyat ile satışa sundu. Hindistan’ da alım gücü çok yüksek değil, ama nüfus çok fazla olduğundan ekonomik fiyatlı telefonlara büyük ilgi gösteriliyor. Ucuz akıllı telefon Freedom 251.

TELEFONUN ÖZELLİKLERİ ŞÖYLE

  • Ekran: 4 inç
  • İşlemci: 1.3GHz 4 çekirdek
  • Ram: 1GB RAM
  • Batarya: 1450mAh
  • Kamera: 3.2MP ana kamera – 0.3MP ön kamera
  • Depolama: 8GB dahili depolama + 32GB’a kadar microSD desteği
  • İşletim Sİstemi: Android 5.1

1 YIL GARANTİLİ

Ringing Bells, bu telefon için 1 yıllık garanti ve geniş teknik servis desteği sunacağını da bildiriyor.

Dünyanın En Ucuz Akıllı Telefon Üretildi

DEVLET DESTEĞİ

Reklam

Öte yandan bu telefonun bu denli ucuza satılmasının ardında ise farklı bir neden var. Bu da Hindistan’da devletin yürüttüğü Make in India isimli girişim programı.

Yerli üreticileri destekleyen bu girişim ile üretimi ülkede yapılan cihazların maliyetlerinin önemli kısımları devlet tarafından karşılanıyor. Yani telefonun maliyetinin büyük kısmı devlet tarafından karşılanmış oluyor ve bu yüzden bu denli ucuza telefon satışı yapılabiliyor.

FİYATI TÜRKİYE’DE 200 TL’Yİ GEÇİYOR

Hintlilerin 12 TL’ye satın alabileceği Freedom 251’in Türkiye fiyatı ise 200 TL’yi geçecek.

Türkiye’de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu uyarınca cep telefonlarına yüzde 25 ÖTV uygulanıyor. Ancak kanun oran ile sınırlı değil, cep telefonları için bir asgari ÖTV tutarı uygulaması da mevcut. Bakanlar Kurulu’nun yetkisiyle artırılabilen bu tutar, 2015 yılı için 120 TL idi. Yani en ucuz cep telefonunun bile 120 TL’si sadece ÖTV’ye gidiyordu.

1 Ocak 2016’da Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile bu rakam 160 TL’ye çıkarıldı. Diğer bir deyişle bu yıl için cep telefonlarındaki en düşük ÖTV tutarı, yüzde 33.3’lük artışla 160 TL’ye yükseldi. Yani, 10 TL’lik Freedom 251 için Türkiye’de en az 160 TL ÖTV ödenmesi gerekiyor.

Reklam
Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Elif

Teknoloji konularına oldukça ilgili olan yazar, güncel haberleri AndroideGeL için araştırıyor ve paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu