Teknoloji Haberleri

Kablosuz Bluetooth Kulaklık Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Nelerdir?

Reklam

Bluetooth kulaklık alırken dikkat edilmesi nelerdir, bu yazımızda okurlarımız için derledik. Kablosuz bluetooth kulaklık alırken üstünde durmanız ve kaçınmanız gereken konuları bu yazımızda aktaracağız. Bluetooth kulaklıklarda kablo yoktur. Telsiz türdeki sabit iş yeri veya ev telefonlarında olduğu gibi uzaktan ve şarj etme yoluyla çalışırlar. Genelde 10 metre olmak üzere bir çekim mesafeleri vardır. Bluetooth kulaklığınızın bağlı olduğu cihazdan bu mesafeden fazla uzaklaşmadığınız sürece aynı kablolu olan kulaklıklarda olduğu gibi kesintisiz bir şekilde cihazınızı kullanabilirsiniz.

Üretildikleri ilk yıllarda bugünkü kadar popüler olmayan bu cihazlar günümüzde neredeyse her akıllı cihaz kullanıcısının satın almak istediği bir ürün haline gelmiş durumda. Kullanıcıya sunmuş oldukları özgür ve pratik kullanım modeli nedeniyle tercih edilen bu ürünleri satın almadan önce dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır.

En çok hareketli bir yaşam süren kişiler için büyük avantaj taşıyan bu ürünler satın alınırken dikkat edilmesi gereken birçok konu vardır. Şimdi bluetooth kulaklık almak için en önemli püf noktaları nelerdir aktaralım.

Bluetooth Kulaklıkların Pil Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Bluetooth Kulaklıkların Pil Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Kablo bağlantısı olmayan bir kulaklık satın alırken 2 hususa önemli dikkat edilmelidir. Örneğin bu ürün bir alışveriş sitesinde satılırken toplamda 12 saatlik bir şarj ömrü sunduğunu okuyabilirsiniz. Ancak bu 12 saatlik süre yalnızca kulaklığın tek seferde sunduğu kullanım süresi değildir.

Bluetooth kulaklıklar kendi powerbank kutularında saklanan ve saklandıkları bu süre boyunca fişe takmadan şarj olan cihazlardır. Kutularındaki enerji bitene kadar toplamda 3 veya 4 sefer full şarj olmaya devam ederler. Yani 12 saatlik süre, powerbank kutusunda kulaklığı şarj ederek kullanabileceğiniz toplam süredir.

Reklam

Bu süre boyunca kulaklığı 3-4 kere şarj ettiğinizden kulaklık şarj süresinin 3 küsur saat olduğunu düşünmelisiniz. Ancak şarj süresi 2-3 saat olan kulaklıklar kısa süreli konuşmalar yapmak yada müzik dinlemek dışında çok fazla yararlı olmayacaktır. Örneğin uzun bir film izlemeye başladığınızda, filme verdiğiniz araları da hesaba katacak olursak en azından 3-5 saat arasında bir süre geçecektir.

Kulaklığın şarjı 2-3 saatte bittiğinden film keyfi yarıda kalacak ve kulaklık tekrar şarj edilene kadar en azından 1.5 – 2 saat zorunlu bir bekleyiş başlayacaktır. Bu tarz durumların oluşmaması için en iyi kulaklıkların en azından 4-5 saatlik bir şarj sürelerinin olması gerekmektedir.

Ortalama 4-5 saatlik bir sürede en azından 2 dizi izleyebilir, 1 filmi rahatlıkla bitirebilir veya uzun soluklu bir müzik keyfini tamamlayabilirsiniz.

Kablosuz Bluetooth Kulaklıkların Tasarımı Nasıl Olmalıdır?

Bluetooth kulaklık satın alırken şarj süresinden sonra en çok dikkat etmeniz gereken hususların başında kulaklıkların tasarımı nasıl olmalıdır sorusu gelir. Öncelikle kulaklığın hafif, kulağı yormayacak bir yapıda olması önem taşır. Ağır, kulakların taşımaya zorlandığı bluetooth kulaklık modelleri bir süre sonra ağrı oluşmasına neden olabilirler. Çünkü kulak içine takılmakta ve tüm ağırlıklarını kulağa vermektedirler.

Kullanıldıkları kulaklarda kızarıklık, morarma vb. sorunlar oluşturabilirler. Bu yüzden kablosuz, kulak içine takılan kulaklıkların hafif olması önem arz eder.

Cihazın hafif olmasının ardından dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise tasarımın kulağa tam oturup oturmadığıdır. Kulaklıktan çıkan sesin kulağınıza tam aktarabilmesi, dışarıdan gelen seslerin sizi fazla rahatsız etmemesi ve sürekli olarak kulaklığın yere düşmesi gibi bir problem yaşanmaması için kulağa tam oturacak tasarımda bir kablosuz kulaklık tercih edilmelidir.

Reklam

Ses Performansı ve Çağrı Kalitesi

Bluetooth Kulaklık Modelleri

İlk başlarda yalnızca kişisel konuşmalar için tercih edilen kablosuz kulaklıklar, yeni üretilen üst düzey performanslı modelleri ve gelişen bluetooth sayesinde artık daha fazla hususta da kullanılabiliyor. Bu yüzden kablosuz kulak üstü kulaklık en az Bluetooth 5.1 standardını taşımalıdır.

Bluetooth kulaklıklar ufak yapıda ve şarj ederek çalışan cihazlar olduklarından çoğu modelinde müzik dinlerken bass özelliğinin bulunmadığı göze çarpar. Müzik dinlerken bu özelliğin bulunmaması rahatsız edici bir durum oluşturur ve tiz sesler çıkmasına neden olur. Bu yüzden satın aldığınız kulaklıklarda bass özelliği kesinlikle bulunmalıdır.

Kablosuz kulak üstü yada içi bu cihazları satın alırken dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise ses yüksekliğidir. Çünkü bluetotoh kulaklıklar genelde kafeler, iş yerleri, eğitim alanları veya diğer toplu alanlarda kullanılırlar. Bu yüzden dışarıdan gelen ses fazladır ve kulaklıktan çıkan sesi bastırabilir. Dış etkenler nedeniyle kulaklıktan çıkan sesin bastırılmaması için, ses düzeyi yüksek bir kulaklık tercih edilmelidir.

Kablosuz kulaklıkların en önemli özelliklerinden bir diğeri de gürültü önleme özelliğidir. Özellikle konuşurken büyük önem taşıyan bu özellik dışarıdan gelen seslerin duyulmasını engeller. Bir diğer taraftan da sizin sesiniz dışındaki diğer dış sesleri algılayarak karşı tarafa iletilmesini engeller.

Çağrı kalitesinin yüksek olması için kulaklığın mikrofon kalitesinin de iyi olması gerekmektedir. Kablosuz kulaklıkların mikrofonu kişinin ağzına doğru uzanmadığından sese biraz uzak kalır. Bu yüzden konuşma sesini en hassas bir şekilde algılaması ve karşı tarafa aktarması önemlidir. Ayrıca sesin karşı tarafa daha iyi aktarabilmesi için kemik sesi iletimi özelliği de bulunmalıdır.

Kablosuz Bluetooth Kulaklıkların Eşleştiği Cihazlar

Kablosuz Bluetooth Kulaklıkların Eşleştiği Cihazlar

Kulaklık, ne kadar fazla türde cihazla eşleşebiliyorsa o kadar kalitelidir. Örneğin yalnızca telefonunuzla değil aynı zamanda; akıllı saatinizle, TVnizle yada bilgisayarınızla da eşleşebilmelidir. Ayrıca kulaklığın eşleştiği cihaz sayısı da önemlidir. Kaliteli bir cihazın en azından 2 farklı cihazla aynı anda eşleşebilmesi gerekir.

Örneğin; kulaklığın hem telefonunuz hem de bilgisayarınızla eşleşmiş olduğu bir durumu göz önünde bulunduralım. Kulaklığınız takılı ve bilgisayarınızda; müzik dinlemek, oyun oynamak, bir şeyler izlemek gibi vb. aktivitelerde bulunuyorsunuz.

Tam bu sırada telefonunuz çalıyor ve bluetooth kulaklık bilgisayarın sesini keserek, hemen çağrı sesini kulağınıza aktarıyor. Böylece bilgisayarda ne yaparsanız yapın, önemli çağrıları kaçırma riskini ortadan kaldırmış oluyorsunuz.

Sıkça Sorulan Sorular

İyi bir bluetooth kulaklık satın almak için dikkat etmeniz gereken hususları aktardığımız bu yazımızın sonunda sıkça sorulan sorulara da yer verdik.

Neden bluetooth kulaklık alınmalıdır?

Kulaklığınızı yalnızca oturduğunuz yerde kullanmıyorsanız, bluetooth kulaklık almanız yararınıza olacaktır. Kulaklıkları spor yaparken, çalışırken, araç kullanırken rahatlıkla kullanabilirsiniz. Özellikle araç kullanımlarında sürüş kontrolünün zayıflamaması için bluetooth yada diğer kablosuz kulaklıkların kullanımı büyük önem taşır.

Bluetooth kulaklıkların şarjı ne kadar gider?

Bluetooth kulaklığın kesintisiz olarak kullanıldığını hesap edersek şarjı en az 2-3 saat gidecektir. Kesintisiz kullanımlarda baz almış olduğumuz bu süre, kulaklığın modeline göre 25-30 saate kadar çıkabilir.

Wireless mi Bluetooth Kulaklık mı alınmalıdır?

Wireless kulaklık mı yoksa bluetooth kulaklık mı sorusunun cevabı aslında kulaklığı ne amaçla kullanacağınızla ilgilidir. Örneğin kulaklığı yalnızca müzik dinlemek, konuşmak veya bir şeyler izlemek için kullanacaksanız bluetooth kulaklıklar size fazlasıyla yetecektir.

Ancak kullandığınız cihazda bluetooth kablosuz kulaklık özelliği olması zorunludur. Wireless kulaklıklar ise daha çok oyuncular için önerilmektedir.

Oyunlarda büyük önem taşıyan ses kalitesi daha yüksek gecikme süresi ise daha düşüktür. Ayrıca wireless kulaklıkların çekim mesafesi, bluetooth olanlara göre daha fazladır. Yani daha uzaklarda kullanabilirsiniz. Wireless kulaklıkların bluetootha göre dezavantajı ise alıcı kullanım zorunluluğudur.

Yani bluetooth kulaklıkları herhangi bir aracı araç kullanmadan cihazınıza bağlayabilirken, wireless kulaklıkları alıcısını takmadan bir cihaza bağlayamazsınız. Buda fazladan bir tane USB portunun doldurulması anlamına gelmektedir.

Bluetooth kulaklıkla oyun oynanır mı?

Kulaklıklar oyunlarda bazen ses kalitesinin düşmesi yada gecikme oluşması gibi sorunlar oluşturabilir. Ancak bu yalnızca online mücadeleci türdeki oyunlarda problem olabilir. Bilgisayardan yerel olarak oynadığınız oyunlarda herhangi bir sorun olmayacaktır. Ancak oyun oynarken şarjının en azından %60-70 kadar dolu olmasına özen gösterin.

Oyunlarda herhangi bir ses çıkmasa bile, bağlantı kesintisiz olarak devam ettiğinden kulaklığın enerjisi sürekli olarak kullanılacak ve batarya bitmeye devam edecektir.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

A. Özgün Okay

Teknoloji, mobil, akıllı telefon konularına hakim olan yazar, Android işletim sistemine de ayrı bir ilgi duyar. AndroideGeL.com sitemizin kurucusu olup, en güncel haberleri paylaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu