Warning: Undefined array key "@type" in /home/androide/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/class-frontend.php on line 73

Warning: Undefined array key "@type" in /home/androide/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/class-jsonld.php on line 337

Warning: Undefined array key "@type" in /home/androide/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/class-jsonld.php on line 337
İnternet

PC Yedeklemeniz İçin En İyi 10 Araç

Reklam

PC çöktüğü zaman lisanslı yazılımların, önemli sistem verilerinin ve dosyalarınızın kaybolmasını istemiyorsanız, buradaki en iyi 10 sistem yedekleme programını deneyebilirsiniz. Pc yedeklemeniz halinde bir çok verinizi de güvenle kurtarmış olacaksınız.

Bilgisayarda sistem ve dosyaların yedeğini almak kadar bunu hangi programla yaptığınız da önemli bir durum. Kullanım arayüzü kolay, pratik ve hızlı bir bilgisayar yedekleme yazılımı bulduğunuzda normal şartlar altında sıkıcı bir süreç haline dönüşen sistem yedekleme işlemleri oldukça kolaylaşacaktır.

İşte sırasıyla bilgisayarı yedekleme ve dosyalarınızı güvenle saklamak için kullanabileceğiniz 10 yazılım.

  1. COMODO Backup
  2. Macrium Reflect Free
  3. Toucan Portable
  4. BuddyBackup
  5. FreeFileSync
  6. FreeNAS
  7. FavBackup
  8. Erunt
  9. Dust Signs File Copier
  10. KLS Mail Backup

COMODO Backup

Comodo Backup Pc Yedekleme
Comodo Backup Pc Yedekleme

En kapsamlı bilgisayar yedekleme programlarından bir tanesi olan COMODO Backup hem yerel hem de bulut yedekleme hizmeti veriyor. Yerelden kasıt sahip olduğunuz yedek diskler, USB depolama araçlarıyken bulut yedekleme ise dosyalarınızın internete yedeklenmesi anlamını taşımaktadır.

Bulut sistemine yedekleme yapmak ücretlidir. Ancak ücret ödemeden yerel olarak yedekleme işlemlerini tamamlamak istiyorsanız bulut sistemini devre dışı bırakmanız yeterli olacaktır. Aşağıdaki linkten comodo sitesine gidip, programı inceleyebilirsiniz.

Comodo Backup İndir

Reklam

Peki, COMODO Backup neleri yedekliyor?

COMODO Backup ile sizin için önemli olan yalnız bir dosyayı dahi yedekleyebilirsiniz. Diğer dosyalar yedekleme dışında kalır. Yalnızca dosya veya dosyalar olarak düşünmeyelim. Bunun dışında yalnızca bir klasörü, seçmiş olduğunuz birkaç klasörü yada bir diskteki tüm klasörleri de COMODO Backup ile güvenli bir şekilde yedekleyebilirsiniz.

Tüm bunların dışında bu bilgisayar yedekleme programı ile e-postalar ve kayıt defteri yedeği de alınabilmektedir.

Macrium Reflect Free

Macrium Reflect Free Pc Yedekleme
Macrium Reflect Free

Her şeyi tek bir tık yardımıyla yedeklemek istiyorsanız Macrium Reflect Free sabit diskin tam bir kopyasını alır. Diskin tam bir kopyası demek bir anlamda diskin klonlanmasıdır. Diskin saklı bir yedeğinin olması sistemin tümüyle güvence altında saklanması demektir.

Hem yazılım lisanslarınız hem bilgisayar ayarlarınız hem de bilgisayardaki tüm dosyalarınız yedeklenmiş olur. Tüm bunların dışında tarayıcı geçmişiniz, kayıtlı internet şifreniz hatta masaüstü arka plan resminiz dahi yedeklenmiş halde saklanmaktadır.

Kriz anlarında kullanabileceğiniz bir sistem açılış diski de oluşturmaktadır. Programı bu bağlantıdan inceleyip, pc yedeklemeniz için deneyebilirsiniz.

Toucan Portable

Windows işletim sistemi kurulu olan bilgisayarlarda kullanabileceğiniz bir yazılımdır. Sistem yedeği almak, dosyaları senkronize etmek ve önemli dosyalarınızı şifrelemek üzerine kullanabilirsiniz.

Reklam

Bu uygulamayı en dikkat çekici kılan yanı ise kurulum gerekmeden direkt olarak USB bellek üzerinden çalışabilmesidir.

Dosyanın flash bellek ile çalışması sayesinde ana dizinin kurulu olduğu diskin yedekleme işlemlerini de rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.

BuddyBackup

Arkadaşlar ve aile arasında kullanılabilecek olan kişisel bir bulut yedekleme sistemi kurmanızı sağlar.

Günümüzde bulut depolama servisleri çok yaygınlaştı. Bunun 15-20 yıl öncesinde neredeyse hiç kullanılmıyor diyebileceğimiz kadar az tercih edilen bulut depolama sistemleri bugün vazgeçilmez teknolojik araçlar arasındadır. Çünkü o zamanlar gelişmiş bir teknolojik araç olarak yalnızca bilgisayar kullanılıyordu.

Ancak bugün neredeyse bir bilgisayarla eş değer tüm özellikleri taşıyan telefon, tablet vb. cihazlarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Tüm bu cihazlar arasında eş zamanlı olarak dosya transferi yapmak ve bunu en kolay şekilde tamamlamak için bulut depolama sistemleri en vazgeçilmez araçlardan bir tanesidir.

Çünkü ilgili dosyaları bluetooth ile aktarmaya kalksanız gereğinden fazla zaman alacaktır. Her seferinde kablolu bir şekilde aktarım yapmaya çalışsanız bu hem sizi yoracak hem de sürekli tak çıkar yaptığınız için USB soketinin arızalanmasına neden olacaktır.

Bu nedenle tüm cihazlar arasında eş zamanı olarak dosya aktarımını tamamlamak için bizlerin tavsiyesi de bulut depolama sistemleridir. Şimdi buraya kadar bulut sistemlerin ne kadar kullanışlı olduğundan ve günümüzün vazgeçilmez araçlarından bir tanesi olduğundan bahsettik.

Ancak burada büyük bir sorun karşımıza çıkıyor. Çünkü bulut sistemler gereğinden fazla pahalı olabiliyor. Yada ne kadar uygun olurlarsa olsunlar bu işi ücretsiz bir şekilde çözmek varken herhangi bir ödeme yapmak istemeyebilirsiniz. Eğer sizlerde sıfır ücret ile bulut depolama çözümüne kavuşmak istiyorsanız BuddyBackup imdadınıza yetişecek.

Bu uygulama aracılığıyla elinizde mevcut bulunan depolama araçlarını, kendinize ait bir bulut diske dönüştürebilirsiniz. Ayrıca farklı kullanıcılar oluşturarak her kullanıcının kendi dosyasını ayrı ayrı depolamasını da sağlayabilirsiniz.

Bu uygulama ek olarak saklanan verilerin şifrelenmesi ve başka depolama alanlarına yedeklenmesi gibi çözümlerde sunuyor. İnternet sitesi kapalı gözükse de bu güvenli linkten indirip, bilgisayarınızı yedeklemek için kullanabilirsiniz.

FreeFileSync

İki farklı klasör arasında sürekli bir senkronizasyon oluşturmak ve klasörleri güncel tutmak için tercih edebileceğiniz bir yazılımdır. Mesela sabit diskteki bir klasörle USB bellekteki bir klasör arasında dinamik bir senkronizasyon sağlayabilirsiniz.

Ayrıca bir klasörü öteki klasörün yedeği olarak belirleyebilirsiniz. Bu sayede klasörünüz sürekli olarak kendiliğinden yedeklenmeye devam eder.

FreeNAS

Evde ikinci bir PC’niz varsa bu uygulama aracılığıyla evdeki ikinci bilgisayarı bir yedekleme sunucusu haline dönüştürebilirsiniz. Eski sistem bir bilgisayarınız olduğunu varsayalım ve normal şartlar altında verimli çalışmadığını düşünelim.

Bu bilgisayarı çöpe atmak yada komik fiyatlara satmak yerine evde sizin için önemli dosyaları yedekleyen bir sunucu haline dönüşebilir. Üstelik yedeklenen dosyalarınızı tek bir tuşa basarak geri çağırabilirsiniz. Hatta PC bozulma ihtimallerine karşı tüm sistem dosyalarını yeniden yükler ve bilgisayarı sağlıklı çalıştığı ana geri döndürür.

FavBackup

Favbackup
Favbackup

FavBackup, tarayıcı dosyalarınızı yedekleyen bir yazılımdır. Bu yazılım aracılığıyla aktif olarak kullandığınız tarayıcınızı yedekleyebilir ve sonradan dilediğiniz şekilde yükleyebilirsiniz. Bunun kurulan yeni farklı bir tarayıcı ya da başka bir bilgisayar olması fark etmez.

Esasında bu özellik günümüzdeki tarayıcılarda mevcut. Tarayıcılara hesabınızla kayıtolduğunuz zaman internet geçmişiniz, favori sayfalarınız, ayarlarınız vb. şeyler otomatik olarak kaydediliyor. Ancak bir tarayıcıda internete yedeklenmesini istemediğiniz verilerde olabilir.

Böyle durumlarda FavBackup kullanarak tarayıcı yedekleme işlemlerini daha güvenli bir şekilde halledebilirsiniz. FavBackup İndir

Erunt

Bahsettiğimiz 10 yazılımdan bir tanesi olan Erunt. Bilgisayarı her açtığınızda kayıt defterinizin bir kopyasını yedekler. Kayıt defterinde oluşan sorunlar bilgisayarda çeşitli sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Hatta bazı durumlarda bilgisayarın kullanımını oldukça güç hale de getirebilir. Pc yedekleme için kullanabileceğiniz araçlardan bir tanesidir.

Böyle durumlarda öncesinde alacağınız bir kayıt defteri yedeği bilgisayarı sağlıklı bir şekilde kullanmaya devam edebilmek için işinize yarayacaktır.

Dust Signs File Copier

Bilgisayarda mevcut olan bazı dosyalar bozulduğu için zamanla kullanılamaz hale gelebilir. Öncesinde bozulma ihtimali olan bu dosyaların yedeğini alırsanız, Dust Signs File Copier ile rahatlıkla onarabilirsiniz. İlave olarak bu uygulama kendi yeteneklerini kullanarak yedeği alınmamış olan bazı dosyaları da onarmaya çalışabiliyor.

KLS Mail Backup

Kls Mail Backup Mail Yedekleme
Kls Mail Backup

Adından da anlayabileceğiniz üzere KLS Mail Backup önemli bir mail yedekleme yazılımıdır. E-postalar genel açıdan bakıldığında anlamsız internet içerikleri olarak görülebilir.

Esasında işinizi e-postalar aracılığıyla yürütüyorsanız, alışverişlerinizi e-postalar ile takip ediyorsanız ve diğer alanlarda da bu hizmeti kullanıyorsanız postaları kaybetmemek sizin adınıza çok önemlidir.

Şimdi e-postalar zaten mail hesabımda yedekli olarak duruyor. Kaybetme şansım yok diye düşünebilirsiniz. Ancak e-posta hesaplarınızın da çalınma, kaybolma ve unutulma riskleri olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Tüm bunların dışında e-posta hesabını çok sık kullanıyorsanız hafızasının dolması ihtimali de çok yüksektir. Bu bakımdan e-posta yedeklemek büyük önem taşır. Kariyer ve özel hayat yönetiminde e-postalarınızı güven altında saklamak istiyorsanız KLS Mail Backup ile buluta yada sabit disk üzerine yedekleme yapabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

PC yedekleme işlemleri için kullanabileceğiniz 10 farklı programı bu yazımızda derledik. Şimdi ise bu türdeki programlarla ilgili sıkça sorulan sorulara yer veriyoruz. Daha önceki yazılarımızda Windows nasıl yedeklenir? konusuna değinmiştik.

PC neden yedeklenmelidir?

Windows yada diğer işletim sistemleri üretildikleri ilk günden beri her zaman çökme riski taşımaktadırlar. Önceden neredeyse 2-3 ayda bir çökme yaşanan bu sistemler günümüzde daha da iyileştirilmiş olup daha güvenli sistemler haline gelmişlerdir.
Bu bakımdan çökme riski çok görülmez.

Ancak yanlış bir kullanımda yada virüs yeme gibi durumlarda maalesef sistemi çökertebilirsiniz. Bu durumda dosyalarınızı kurtarmak için en güvenli yol daha önceden alınmış yedeklerdir.

PC yedeklenmezse dosyalar kurtarılabilir mi?

Bilindiği üzere dosya kurtarma adı altında hizmet veren bazı programlar vardır. Bu programların üretim amacı daha önceden yedeği alınmamış ve PC formatlama, çökme yada yanlışlıkla silinme gibi durumlarda kaybolan dosyaları kurtarmaktır.
Bu programlar bazı dosyaları gerçekten de kurtarabilmektedir.

Örneğin bazı resimler, şarkılar ve küçük boyutlu videolar bu programlar aracılığıyla kurtarılabilmektedir. Ancak kurtarılma durumu garanti değildir. Kurtarılamadığı durumda dosyanın tamamen kaybolması gibi bir risk de bulunmaktadır.

PC yedeklenmediği zamanlarda her ne kadar dosya kurtarılma ihtimali olsa da en güvenli yol önceden dosyaların yedeğini güvenli bir ortama almaktır. Böylece dosyaların kaybolma riski tamamen ortadan kalkmış olur.

PC yedeği nereye alınır?

Bilgisayar yedeği almak için kesinlikle ikinci bir harici disk yada USB bellek kullanılmalıdır. İkinci bir diskten kasıt neredeyse her sistemde görülen ve aynı disk üzerine bölümlenmiş Yerel Disk:C – Yerel Disk:D gibi alanlar değildir.

PC yedeğinizi bilgisayarda kullandığınız diskten harici bir cihaza almalısınız. Çünkü bu disk bozulabilir ve bir daha açılmayabilir. Bu disk açılmadığı zaman üzerine almış olduğunuz yedekler de kaybolacaktır.

Bu bakımdan bilgisayara ikinci bir sabit disk takarak, harici USB disk kullanarak yada flash belleklere PC yedeği alınabilir. Hatta büyük şirketler en önemli verilerini 2-3 farklı yedekleme diski üzerinde saklamaktadırlar.

Bu yazımızda pc yedekleme ile ilgili ipuçlarını ve detaylarını anlattık. Bilgisayarınız çöktüğünde yada bozulduğunda bu yedekler mutlaka işinize yarayacaktır.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

A. Özgün Okay

Teknoloji, mobil, akıllı telefon konularına hakim olan yazar, Android işletim sistemine de ayrı bir ilgi duyar. AndroideGeL.com sitemizin kurucusu olup, en güncel haberleri paylaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu