Warning: Undefined array key "@type" in /home/androide/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/class-frontend.php on line 73

Warning: Undefined array key "@type" in /home/androide/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/class-jsonld.php on line 337

Warning: Undefined array key "@type" in /home/androide/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/class-jsonld.php on line 337
Teknoloji Haberleri

5G Nedir ve Türkiye’ye Ne Zaman Geliyor?

Reklam

5G nedir? 5G teknolojisi daha fazla veriyi işleme, eş zamanlı olarak daha fazla cihaz bağlama imkanı sunar. Üstelik tüm bunlar yüksek hızlarda yapılabilir. Bu bakımdan teknoloji geniş avantajlar teklif eder.

Bu bakımdan teorik olarak 5G ile akıllı telefonla doğrudan 4K video izlenebilir. Böylece video ve filmlerden en iyi çözümler elde edilebilir. Bunun dışında akıllı binalarda ve şehirlerde, çok sayıda Nesnelerin İnterneti ile cihazlar birbirine de bağlanabilir.

Dünyada 5G Teknolojisi

Peki, dünyada 5G teknolojisi ne durumda? Burada ilk olarak güncel olarak 5G kullanan ülkeler konusunda değinilebilir. Şu anda 29 ülke bunu tecrübe etmektedir. Bunlar tek tek sırasıyla şöyledir;

  1. Finlandiya
  2. Güney Kore
  3. İsrail
  4. Katar
  5. Almanya
  6. Çekya
  7. Çin Halk Cumhuriyeti
  8. Danimarka
  9. Estonya
  10. Filipinler
  11. Kuveyt
  12. Bahreyn
  13. Belçika
  14. Birleşik Arap Emirlikleri
  15. Bulgaristan
  16. Letonya
  17. Suudi Arabistan
  18. Tayland
  19. İsveç
  20. İsviçre
  21. İtalya
  22. Tayvan
  23. Umman
  24. Vatikan
  25. Lüksemburg
  26. Norveç
  27. Polonya
  28. Romanya
  29. San Marino

5G teknolojisi bu ülkelerde hala kullanılmakta ve tecrübe edilmektedir.

5G Teknik Bilgiler

5G teknolojisi oldukça güçlü bir yapıya sahiptir. 4G’den ayıran en büyük ve temel özelliği hızdır. Hala deneyimlenmekte olan bu teknoloji, 4G’den 100 kat daha hızlıdır. Üstelik birden fazla cihaza bağlanılsa bile bu hızda bir değişiklik olmaz. Dolayısıyla video izleme keyfine en iyi şekilde devam ettirir.

Bunun yanı sıra gecikme de sıfıra düşmektedir. Gecikme, bir aygıtın diğer aygıtla yahut kendine veri gönderen sunucuyla irtibat kurabilmesi için gereken süredir. Her ne kadar bu durum milisaniye ölçülse de 5G bunu tamamen sıfıra indirger.

Reklam

Dolayısıyla 5G teknolojisi iletişimi anında kurmaya yardımcı olur.

5G Türkiye’ye Ne Zaman Gelecek?

Peki, 5G teknolojisi Türkiye’ye ne zaman gelecek? Samsung, Sony ve birçok telefon üreticisi 2019’ta 5G cihaz üretmek için Qualcomm ile çalıştıklarını belirtmiştir. BTK da 2020 yılında test yapılacağını açıklamıştır.

Bunula birlikte İstanbul Havalimanında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın yetkisi ile Turkcell, 5G teknolojisini sunmaya başlamıştır. Konu ile ilgili AA’ nın yaptığı habere buradan ulaşabilirsiniz.

5G Teknolojisinin Avantajları

5G Teknolojisinin Avantajlari

5G teknolojisi geçmiş teknolojilere kıyasla daha hızlıdır. Bu bakımdan videoların yavaş dolduğunu, aktarım hızının düşüklüğünü belirtiyorsanız bu durum 5G’de oldukça hızlıdır. Böylece işlemler de daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Bunun yanı sıra farklı cihazlara bağlandığınız zaman söz konusu hızda düşme olmaması da büyük bir gelişmedir.

Teknolojiye Sahip Piyasadaki Telefon Modelleri

Peki, 5G teknoloji güncel olarak hangi telefonlarda var? Güncel olarak Türkiye’de bazı markalar bu teknolojiyi kullanıcılar ile buluşturmaktadır. HTC, Huawei, Samsung, Xiaomi bunlardan sadece bazılarıdır. Her biri farklı seçenekler sunmakta olup detaylar için incelemek mümkündür.

Reklam

Örnek olarak Samsung tarafından sunulan Galaxy S21, 5G’ye sahiptir.

Sıkça Sorulan Sorular

Bu başlık altında 5G hakkında sık sık sorulanlara ulaşabilirsiniz.

5G İle Neler Yapılabilir?

5G teknolojisi ile 4G’nin yaptığı her şeyi gerçekleştirmeniz mümkündür. Dolayısıyla hiçbir kısıtlama bulundurmaz.

5G Teknolojisi Ne İşe Yarar?

5G’nin 4G’den en büyük farkı hızdır. Böylece veri aktarımı, internette gezinme ve iletişim gibi tüm işlemler daha hızlı bir şekilde yapılabilir.

5G Zararları?

5G’nin atmosferi ve doğal olarak ekosistemi etkilediği söylenmektedir. Dolayısıyla böcek ve kuşların uzaklaşmasına neden olur.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

A. Özgün Okay

Teknoloji, mobil, akıllı telefon konularına hakim olan yazar, Android işletim sistemine de ayrı bir ilgi duyar. AndroideGeL.com sitemizin kurucusu olup, en güncel haberleri paylaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu