Teknoloji Haberleri

HD Kalitesi Nedir? Ne Anlama Gelir?

Reklam

Birkaç yıl öncesine kadar genel anlamda SD, HD ve Full HD gibi çözünürlük terimleri mevcutken günümüzde 2K, 4K ve 8K gibi terimler de anılmaya başlandı. Her geçen gün yeni bir çözünürlük formatının karşımıza çıkmasıyla birlikte aralarından hangisini seçmemiz gerektiği konusunda zorluk yaşamaya başlayan kullanıcılar oldu. Bunun için bugün bilinen bütün çözünürlük formatlarını ele aldık, HD kalitesi nedir ve detaylı özelliklerine yer verdik.

HD kalitesi, elektronik cihazların görüntü kalitesini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. TV, tablet, telefon, monitör vb. türdeki ekranlı cihazların görüntü kalitesinin ne kadar iyi olduğunu anlayabilmek için HD kalitesi nedir sorusunun cevabını bilmemiz gerekir.

Çözünürlük Nedir? HD Kalitesi Nedir?

HD kalitesinin ne olduğunu anlayabilmek için öncelikle çözünürlük nedir bilmek gerekir. Çözünürlük, yukarıda bahsettiğimiz ekranlı cihazlardaki boyut başına düşen piksel sayısını ifade etmektedir. Bir cihazda piksel sayısı ne kadar fazlaysa, görüntü kalitesi de o kadar artacaktır.

HD Kalitesi (720p) Nedir?

HD kalitesi nedir sorusunun karşılığı High Definition olarak bilinir. Üç farklı şekilde 720p, HD veya High Definition olarak tanımlanabilir. Üçü de aynı görüntü kalitesini tanımlar. Piksel değeri 1280 x 720 olarak bilinir. HD kalitesindeki ekranlarda 1280 yatay piksel 720 dikey piksel bulunur.

HD kalitesi yıllar önce önemli bir değere sahipti. En yüksek görüntü kalitesi seçeneklerinden bir tanesiydi. Ancak günümüz için giriş seviyesindeki bir görüntü kalitesi olduğunu unutmamak gerekir. Eğer satın alacağınız ekran 720p / HD görüntü kalitesi değerine sahipse sizi tam anlamıyla memnun etmeyecektir.

Bundan emin olmak için 720p ekran almadan satın alacağınız mağazada yada başka yerde iyice denemeniz ve kaliteyi kontrol etmeniz tavsiye edilir. Ancak öğrenci evi, güvenlik kamerası kontrolü, muhasebe bilgisayarları, yazlık, geçici konaklama alanları, arabalar vb. türdeki yerlerde idareten kullanılabilir.

Reklam

HD kalitesinde yani 720p video izleyebilmek için 1.5 – 2 Mbps aralığında bir internet hızına sahip olmamız gerekir.

Full HD Kalitesi (1080p) Nedir?

Full Hd Kalitesi

Uzun zamandır her dijital video platformunda ve çeşitli cihazlarda karşımıza çıkan Full HD nedir merak ediyoruz. Full HD kalitesi yukarıda anlattığımız 720p kalitenin daha gelişmiş olanıdır. Full HD kısaltmasının açılımı Full High Definition şeklindedir. Piksel değeri 1920 x 1080’dir. Yani Full HD 1080p görüntü kalitesindeki bir ekranda 1920 yatay piksel 1080 dikey piksel bulunur.

Full HD kalitesinde 1080p video izleyebilmek için 3.0 – 4.0 Mbps aralığında bir internet hızına sahip olmamız gerekir.

2K Nedir?

2K Nedir

2K, yine bir çözünürlük formatıdır. Özellikle dijital dizi, film vb. video ürünlerinde görülür. 2K nedir diye merak ediyorsak öncelikle Full HD görüntü kalitesinden pek bir farkının olmadığını bilmemiz gerekir. Çünkü 2K görüntü kalitesi formatının çözünürlük değeri 2048 x 1080’dir. 1080p görüntü kalitesine yakın değerlerde çalışması nedeniyle çok fazla adı anılan bir format değildir.

720p ve 1080p görüntü formatları dikey piksel oranları ile isimlendirilirken 2K bunlardan farklı olarak yatay piksel oranı ile isimlendirilmektedir. İsmini 4K görüntü kalitesi çıktıktan sonra almıştır.

2K kalitede video izleyebilmek için 6 – 7 Mbps internet hızı gerekir.

Reklam

4K Nedir?

4K Nedir

4K nedir merak ediyorsanız öncelikle günümüzdeki en popüler görüntü kalitesi seçeneklerinden bir tanesi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle en iyi standartlardan bir tanesinde dizi, film veya video izlemek isteyen kullanıcılar yada konsol ve bilgisayar oyuncuları özellikle 4K kalitede bir ekrana sahip olmak istiyorlar.

Çünkü konsolunuz yada bilgisayarınız ne kadar iyi olursa olsun, size gösterdiği kalite sahip olduğunuz ekranın kalitesi kadardır. Bu yüzden en iyi standartların bir tanesinde görüntü deneyimi yaşamak isteyenler için 4K tavsiye edilir.

Dijital bir çözünürlük formatı olan 4K görüntü kalitesinin piksel değerleri yatay olarak 3840 dikey olarak 2160’dır. Kısacası 4K görüntü seçeneği 3840 x 2160 piksel olarak karşımıza çıkar. 4K görüntü kalitesinde izleyiciye ortalama olarak 8.3 milyon piksel sunulur.

Bu görüntü kalitesinde bir yayın izleyebilmek için 4K görüntü kalitesinde bir cihaza sahip olmalısınız. Aynı zamanda internet hızınızın da en azından 25 Mbps olması gerekiyor. Daha düşük hızlarda yayın başlamayabilir. Başlasa bile sürekli olarak kopmalar ve donmalar olacaktır.

Ultra HD Nedir?

Ultra HD nedir diye merak ediyorsak öncelikle Full HD ve 2K arasında olduğu gibi 4K ile benzer bir görüntü kalitesi olduğunu söyleyebiliriz. Çözünürlük kalitesi 4096 x 2160 olarak bilinir. İşin aslı gerçek 4K görüntü kalitesi 4090 x 2160 piksel olan Ultra HD’dir. Ortalama 30 Mbps hız yeterli olacaktır.

8K Nedir?

8K Nedir

Henüz 4K bile daha tam yaygınlaşmamışken 8K nedir sorusu gündemimizi meşgul etmeye başladı. 8K dijital bir çözünürlük formatıdır. Piksel değeri 7680 x 4320’dir. 8K görüntü seçeneğine sahip bir ekranda 7680 yatay piksel bulunmaktayken dikey olarak 4320 piksel bulunur. Kullanıcısına ortalama olarak 33 milyon piksel sunmaktadır. 8K yayın veya video izleyebilmek için ortalama olarak 90 – 100 Mbps aralığında bir internet hızı gerekmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Son içeriklerimizde olduğu gibi bu yazımızda da HD kalitesi konusunda kullanıcılar tarafından merak edilenlere ve sıkça sorulan sorulara yer verdik.

SD Kalitesi Nedir? HD kalite ile farkları nelerdir?

SD açılımı, Standart Definition şeklindedir. Türkçe karşılığı ise standart çözünürlüktür. SD kalitedeki bir ekranda görüntü 720 x 576 pikselden oluşmaktadır. Yani HD görüntüden daha düşüktür. Eski TV ve diğer türlerdeki ekranlı cihazlarda SD kalitesi görülür. Günümüzde neredeyse hiç yok denecek kadar azalmıştır.

Görüntü kalitelerini tanımlarken sıklıkla kullanılan “K” nedir?

Yukarıda da bahsetmiş olduğunuz üzere görüntü kalitelerinde sıklıkla 2K, 4K ve 8K gibi terimler kullanılmaktadır. Kullanıcı ise bu “K” teriminin ne olduğunu merak etmektedir.

“K” ifadesi İngilizce bir terimdir. “Bin” anlamına gelir. Örneğin görüntü kalitesi 4 bin pikselse 4k denilmektedir.

Bugün 8K televizyon alınır mı?

Henüz tüm platformlar daha 4K içeriklere bile adapte olamamışken diğer bir yandan da bugün 8K televizyon alınır mı sorusu zihinlerimizi meşgul etmeye başladı. Şimdilik üretilmiş / üretilmekte olan 8K cihazların deneysel ürünler olduğunu kabullenmemizde fayda var. Çünkü 8K yayın, video ve diğer içerikler bazında yeterince içerik mevcut değil.

Bu yüzden 8K TV almış olsak bile, içerisinde daha düşük kalitelerdeki 4K, 2K vb. türde içerikleri izledikten sonra 8K’yı öylesine almış olacağız. Bu yüzden 8K TV almak konusunda acele etmemekte fayda var.

Zamanla 8K ekranlardaki hatalar giderilecek ve çeşitli iyileştirmeler yapılacaktır. Böylece daha iyi, sorunsuz ve izlenebilecek içeriği mevcut ürünleri tespit etme şansımız olacaktır.

Sonuç olarak HD kalitesi nedir adlı yazımızda bilinen tüm çözünürlüklere ait bilgiler verdik. Tüm bu çözünürlüklerde internet üzerinde video izlemek isterseniz, iyi bir internet hızına da ihtiyacınız olacaktır. İnternet Hızı Artırma Yolları Nelerdir? adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 2 Ortalama: 5]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu