Diğer

Ccleaner Neden Güvenli Değil?

Reklam

Ccleaner neden güvenli değil sorusu gündemimizi meşgul eden hususlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Uzun yıllardan beri özellikle düşük sistemsel özelliklere sahip kullanıcılar tarafından tercih edilmekte olan bir otomatik sistem optimizasyonu uygulamasıdır. Bu program esasen yavaş çalışan bilgisayarları hızlandırmak, bilgisayarlardaki performans kayıplarını en aza indirmek ve sistemin üzerindeki gereksiz yükleri atmak için kullanılmaktadır.

Peki, düşük sistemli kullanıcı dostu olarak görülen Ccleaner neden güvenli değil? Başlangıçta her ne kadar sistem dostu olarak görülse de işin gerçek yüzünde çok farklı durumlar yaşandığı ortaya çıktı.

Sizlerin bilgisayarları iyileştirdiğini düşünürken onun sistemlere truva atı yerleştirmesi, cihazlarınızda yer alan verilerinizin izinsiz olarak dış kaynaklara aktarılması ve programdaki teknik hatalar nedeniyle Ccleaner düşündüğünüz kadar dost ve güvenli bir uygulama değil.

Ccleaner güvenli mi, kullanılır mı, Ccleaner sildikten sonra bilgisayarda virüs kalır mı gibi sorularınıza cevap almadan bu programı kullanmamanızda fayda var. Bilgisayarların çoğunda yer alan sistem optimizasyon programlarından yalnızca bir tanesi olan Ccleaner virüslü mü, bilgisayarı ele geçirir mi ve neden güvenli değil bu yazımızda inceleyelim.

Ccleaner Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Ccleaner Ise Yariyor Mu

Kullandığınız cihazın masaüstü yada laptop olması fark etmeksizin güçlü donanımsal özelliklere sahipse Ccleaner kullanmak aklınızın ucundan bile geçmez. Çünkü cihazda her şey tıkırında çalışmaya devam ediyordur.

Reklam

İş artık eskimiş, donanımsal kullanım ömrü dolmaya yaklaşmış ve talep edilen sistem gereksinimlerine cevap veremeyen bilgisayarlar tarafına geldiğinde ise Ccleaner veya diğer sistem optimizasyon programlarının kullanılması kaçınılmaz olarak düşünülüyor.

Çünkü bu tür sistemlerde %1’lik bir performans artışı dahi kullanıcıyı memnun edebiliyor. Bu yüzden ilgili sistemlere sahip kullanıcıların bahsi geçen programları denemesi kaçınılmaz. Peki, bu durumda Ccleaner gerçekten işe yarıyor mu? Nasıl çalışıyor?

Bu tarz programların çok fazla işe yaradığı söylenemez. Öncelikle veri temizliği yaparak sistemi hızlandırmaya çalışmaktadırlar. Burada sizin için önemli olan bir verinin yanlışlıkla silinmesi mümkündür.

Ayrıca program her çalıştırdığınızda kayıt defterini yeniden ayarlamakta, veri silme işlemlerine sürekli olarak devam etmekte ve sistem ayarlarını güncellemektedir.

Bu durumda sistemin stabil bir şekilde çalışmaya devam etmesini olanak dışı bırakır. Çünkü sistemsel olarak ihtiyaç duyulan dosyalar da silinebilir. Bu yüzden sistem hızlandırmak için temizlik programlarının kullanılması çok fazla tavsiye edilmez.

Yavaş sistemlerin hızlandırılması için en uygun yol cihazınıza uygun olan bir SSD diskin takılmasıdır. Bu disklerle ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız SSD nedir başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Reklam

Ccleaner Neden Güvenli Değil?

Ccleaner Guvenli Mi

Ccleaner, 2003 yılından beri bilgisayar dünyasında yer alan bir yazılımdır. Başlangıçta bu programla ilgili herhangi bir şüphe bulunmamaktaydı. Ancak zaman 2017 yılına geldiğinde kullanıcıların kafasında Ccleaner ile ilgili sorular oluşmaya başladı.

Sistemin güvenlik duvarlarını zayıflattı, kullanıcıdan izin almadan sistemsel güncellemeler yaptı ve bilgisayarlara truva atı sızmasına neden oldu. Bu arada Android Telefonlar İçin En İyi 5 Antivirüs Programı yazımızı da mutlaka inceleyin.

2017 yılına kadar bu program Piriform isimli geliştiriciye aitti. Bu geliştirici 2017 yılında Avast tarafından satın alındı. Programın general privacy policy sayfasında bu durum belirtilmiş durumda. Ccleaner, Avast ürün grubuna katıldıktan sonra programa yeni özellikler kazandırıldı, farklı özellikler eklendi ve çeşitli iyileştirmeler yapıldı.

Ancak tüm göze batan güvenlik problemleri ve Ccleaner güvenli mi sorusu bahsi geçen yeni güncellemelerden sonra ortaya çıkmaya başladı.

Ccleaner’in İlk Vakası

Avast Ccleaneri Satin Aldi

Ccleaner isimli programın geliştiricisi olan Piriform tarih 2017’yi gösterdiğinde Avast tarafından satın alındıktan sonra ardı arkası kesilmeyen krizler yaşanmaya başladı. Bu krizler arasında en çok göze çarpanı ise programın kurulum dosyası içerisinde yer alan gizli arka kapı niteliğindeki bir açıktı. Bu açık, sisteminizi tamamen savunmasız bırakıyor ve ele geçirilebilir hale getiriyordu.

Ccleaner isimli programın 5.33 sürümü 32 bit versiyonunda görülen bu gizli arka kapı niteliğindeki açığın endüstriyel hırsızlık amaçlı tasarlandığı düşünüldü. Sistemlere buradan yapılan sızma kayıtlarına bakıldığında birçok büyük şirket görüldü. Şirket sonrasında programın 5.33 sürümüyle birlikte gelen bu sorunun ortadan kaldırıldığını duyurdu.

Ccleaner Sorunu Hala Devam Ediyor mu?

O zamandan 2020 yılına kadar Ccleanerle ilgili çok fazla sıkıntı çıkmadığı için çok fazla Ccleaner neden güvenli değil diye sorulmuyordu. Ancak gizli arka kapı niteliğindeki sorunun yaşanması da kullanıcıları bu programla ilgili tereddütte bırakmıştı.

Ccleaner kullanan bir kişi programın forumuna tarafından izin alınmaksızın Ccleaner tarafından sistem güncellemeleri yapıldığına dair bir şikayette bulundu ve düşündürücü bir cevap aldı.

Göz Atın:  Telefonda Virüs Temizleme Nasıl Yapılır?

Piriform vermiş olduğu bu cevapta 5.46 sürümüyle birlikte gizlilik ayarları hususunda kullanıcılara daha fazla özellik sunmak ve yasal gereklilikleri karşılamak için kullanıcıların programlarına güncelleme getirildiği aktarıldı. Yani program kullanıcının gizlilik ayarlarını özelleştirmek adına yine kullanıcıdan izin almadan güncelleme yapmış oldu.

Aktif İzleme Özelliğinin Devre Dışı Bırakılamaması

Ccleaner Aktif Izleme Ozelligi

Öncelikle aktif izleme özelliği çoğu programda bulunmaktadır. Bu özellikle birlikte kullanıcı müsaade ederse program anonim olarak sistemle ilgili verileri toplayabilir ve ihtiyaç duyduğu iyileştirmeler için kullanabilir. Ancak normal şartlar altında bu özelliği açmak yada kapatmak tamamen kullanıcının inisiyatifine bırakılmıştır.

Ancak Ccleaner tarafına baktığımızda durum çok farklı. Programın 5.45 sürümü beraberinde ortaya çıkan bu durumla birlikte Ccleaner programını kapattıktan sonra yeniden açarsanız aktif izleme özelliğinin otomatik olarak devreye girdiğini görüyordunuz. Yapılan son açıklamalara göre bu sorun ortadan kaldırılmış durumda. Ancak hala şüpheler giderilebilmiş değil.

Programın Kapanmaması Sorunu

Bir program ihtiyaç duyulduğunda açılır ve alınması gereken hizmet bittiğinde kapatılır. Ccleaner 5.45 sürümünde görülen büyük hatalardan bir tanesi olan bu durumla birlikte Ccleaner yazılımının yalnızca sistem tepsisine küçüldüğü ancak arka planda çalışmaya devam ederek kapatılamadığı gibi bir sorun ortaya çıktı.

Çünkü sistem tepsisinde programın üzerine sağ tık yaptığınız zaman kapat, çık vb. gibi butonlar görülmüyordu. Bu da kullanıcılar tarafından Ccleaner neden güvenli değil? sorusunun sıklıkla sorulmasına neden oldu.

Sıkça Sorulan Sorular

Ccleaner Nasıl Silinir?

Olası şüphelerden sonra bu programı sisteminizden kaldırmak isteyebilirsiniz. Bu programı bilgisayarlarından kaldırmak isteyenlere özel olarak Ccleaner neden güvenli değil yazımızda anlattık.

  • Başlat menüsü, ayarlar ve uygulamalar yolunu takip edin.
  • Uygulamalar arasından Ccleaner’ı bularak üzerine bir kez tıklayın ve kaldır seçeneğine basın.
  • Çok kısa bir süre bekledikten sonra uygulama bilgisayarınızdan silinecektir.

Ccleaner Alternatifi İşlemler Nelerdir?

Sistemsel iyileştirmeler yapmak için kullanabileceğimiz tek yol Ccleaner yüklemek değil. Hatta hiçbir yazılım yüklemeden de bilgisayarlarımızı daha hızlı hale getirmek için sistemsel iyileştirmeler yapabiliriz.

Örneğin başlat menüsüne tıklayıp disk temizleme yazdığınızda karşınıza çıkan disk temizleme uygulamasıyla Ccleaner’ın yaptığı disk yükünü daha aza indirme işlevini kolaylıkla yerine getirebilirsiniz.

Ccleaner alternatifi olarak Bilgisayardaki gereksiz dosyalardan kurtulmanın en güvenli yolu ise dosyaları bizzat bulup elle silmektir. Böylece kesinlikle yanlış veri silme riskini ortadan kaldırmış olursunuz ve sisteminiz gereksiz dosyalardan kurtularak daha rahat çalışmaya devam eder.

Disk Temizleme Nasıl Yapılır?

Disk Temizleme

Ccleaner haricinde windows kurulu bilgisayarınızda aşağıdaki işlemleri yaparak, gereksiz dosya ve artık update dosyalarını temizleyebilirsiniz.

  1. Masaüstünde Bilgisayarıma çift tıklayın,
  2. C sürücüsüne (windowsun kurulu olduğu disk) sağ tıklayın,
  3. Özellikleri açın, arkasından Disk Temizlemeye basın,
  4. Bir süre sonra çıkan ekranda “Sistem dosyalarını temizle” seçeneğine tıklayın,
  5. Açılan ekranda dikkatle seçenekleri kontrol edip, windows update ile ilgili seçeneği aktif olarak işaretleyin,
  6. Burada zaten hangi bölümün ne kadarlık yer kapladığı, kb, mb, gb cinsinden yazacaktır, ona göre seçimlerinizi yapın ve başlatın.
  7. İşlem tamamlandıktan sonra, diskinizde yer açmış olup, artık dosyaları temizlemiş olursunuz.

Ccleaner neden güvenli değil?, ccleaner gerçekten işe yarıyor mu?, alternatif işlemler nelerdir?, Ccleaner nasıl silinir? sorularına cevap verdiğimiz bu yazımızın sonuna geldik. Uygulama hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Aşağıdaki yorum kısmından bize Ccelaner deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 3 Ortalama: 3.7]

Elif

Teknoloji konularına oldukça ilgili olan yazar, güncel haberleri AndroideGeL için araştırıyor ve paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu