Google
Trend

Google Android Deprem Uyarı Sistemi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Reklam

Google Android Deprem Uyarı Sistemi, teknolojik araçlarla gerçekleştirilen çalışmaların, afet yönetimi sürecinde ne kadar büyük bir rol oynadığını kanıtlar nitelikte tanıtıldı. Google’ın hem yazılım hem de donanım araçlarını kullanmakta olduğu “Android deprem uyarı sistemi” artık uygulama sürümünü destekleyen her Android cihazda ücretsiz olarak kullanılabilecek. Google dünya genelindeki kullanıcılarına vermekte olduğu bu hizmeti sürdürmek adına Android telefonlarda yer alan ivmeölçer özelliğini kullanıyor.

Sayısı toplamda 3 milyar gibi olağanüstü bir rakamı aşan bu telefonlar konum özelliği kullanılarak Google tarafından bölgesel olarak gruplandırılıyor. Belirli bir bölgede yer alan telefonların ivmeölçerlerinde yoğun bir sarsıntı tespit edildiği zaman, yine aynı bölgede yer alan kullanıcılara Google Android deprem uyarı sistemi tarafından uyarı veriliyor.

Deprem sonrasında oluşabilecek can ve mal kayıplarını önemli ölçüde gidermek için hazırlanan ve sürekli olarak geliştirilmeye devam eden Android Deprem Uyarı Sisteminin gerekli bildirimleri kullanıcıya ulaştırması yalnızca birkaç saniye sürüyor. Eğer cihazınızda deprem & acil durum bildirimleri açıksa, cihaz sessizde olsa dahi büyük hayati önem taşıyan bu bildirimleri almaya devam ediyorsunuz.

Bu durumda acil durum bildirimlerini her an alabilmek için telefon sesini açma zorunluluğu ortadan kalkıyor ve deprem süreci başlamadan önce gerekli önlemleri alabilmek adına birkaç saniye daha erken davranma şansı buluyorsunuz.

Google Deprem Uyarı Programı Türkiye’de Çalışıyor mu?

Android deprem bildirimi sistemi, 2022 yılının Ocak ayında Türkiye’deki kullanıcılarına ana merkezi Alanya ve Balıkesir olan 4.5 büyüklüğündeki deprem bildirimini göndermişti. Sistemin Türkiye’de de çalıştığını doğrular nitelikte olan bu bildirimin ardından ülkemizin diğer bölgelerinde yaşayan kullanıcılar da kendi Android telefonlarında bu sistemin çalışıp çalışmadığını merak etmeye başlamışken sistemin Türkiye genelindeki Android telefonlarda kullanılabildiğini belirtelim.

Hala geliştirme süreci devam eden bu uygulama ile bölgenizde meydana gelen her deprem için bildirim alamayabilirsiniz. Bazen aldığınız uyarılar asılsız çıkabilir yada bölgede hafif şiddetli bir deprem olmasına karşın siz deprem olduğunu hissetmeyebilirsiniz. Programın acil durum bildirimlerini en azından deprem başlamadan 3-5 dakika içerisinde kullanıcıya aktarmasını dilerdik. Ancak program deprem uyarısını deprem başlamadan önce, devam ederken yada sonrasında da verebilir.

Reklam

Google Android Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Yüklenir, Kurulur?

Android deprem uyarılarının telefonunuza ulaşabilmesi için öncelikli olarak mobil verinin açık olması yada kablosuz bir ağa bağlı olmanız gerekmektedir. Telefonda internet bağlantısı yoksa Google Android Deprem Uyarı Sistemi çalışmaz. Google Android deprem uyarı programını kullanmak için herhangi bir ek indirme yapmanıza gerek yok. Yalnızca yeni güncellemeler gelebilir.

Bu sistem halihazırda telefonlarınızda yüklü olan Android ile entegre olarak geliyor. Yalnızca telefonunuzda açık değilse sistemden ilgili ayarları yaparak programı aktif etmeniz yeterli olacaktır. Google destek forumundan yada yardım bölümünden Deprem uyarılarını açma veya kapatma hakkındaki bilgilere de göz atabilirsiniz.

Kurulum için:

  • Google Android deprem uyarı programını kurmak için ayarlar uygulamasına giriş yapın.
  • Konum > Gelişmiş yolunu takip edin ve bu menüde karşınıza çıkan deprem uyarılarını aktif hale getirin.
  • Bazı telefonlarında konum > gelişmiş yolu olmayabilir. Eğer sizin telefonunuzda da gelişmiş diye bir menü yoksa konum servisleri olan menüden deprem uyarılarını aktif edeceğiniz menüye ulaşabilirsiniz.

Xiaomi telefonlar için Deprem Uyarı Sistemi açma

  • Ayarlar
  • Konum
  • Konum Erişimi Açık olmalı
  • Deprem uyarıları Açık olarak işaretlenmeli.
Xiaomi Telefonlar Için Deprem Uyarı Sistemi Açma

Google Android Deprem Uyarı Programı Nasıl Kullanılır?

Telefon ayarlarınızda Google deprem uyarısı açıksa, bu programı kullanmak için ek bir bilgiye ihtiyaç duymuyorsunuz. Acil durum esnasında program kendiliğinden aktif hale geliyor ve kullanıcılarına ilgili uyarıları aktarıyor. Eğer deprem bölgesinde değilseniz ve bu deprem uyarılarını almak istemiyorsanız https://www.androidegel.com/google-deprem-uyari-nasil-silinir-16848.html yazımızı okuyarak deprem uyarı sistemini inaktif hale getirebilirsiniz.

Google Android Deprem Uyarı Programı Nasıl Kullanılır?

Google Android Deprem Uyarı Sistemi Hangi Telefonlarda Çalışıyor?

Google Android deprem uyarı sistemi en azından Android 5 yüklü ve konumu açık olan telefonlarda çalışıyor. Hayati önem taşıyan bu sistemin her telefonda çalışması gerektiğini düşünsek de sistemin konum bilgisini ve mevcut teknolojiyi en iyi şekilde kullanabilmesi, analizlerini doğru yapabilmesi ve kullanıcıya doğru veri aktarabilmesi için cihazların ve işletim sistemi sürümlerinin niteliği de büyük önem taşıyor.

Reklam

Sistem Nasıl Çalışıyor?

Android Deprem Uyarı Sistemi

İvmeölçer teknolojisi olan Android telefonlar, prize takılı oldukları esnada ve tamamen hareketsizken sismometre dönüşüyor ve depremi algılayarak kullanıcılarına bildirim gönderebiliyor. Sistem 4.5 üzeri büyüklükteki depremlerde harekete geçiyor. O an gerçekleşen depremin şiddetine göre ise “Farkında Ol” yada “Harekete Geç” şeklinde iki farklı türde uyarı gönderiyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Google’ın hayati önem taşıyan bir hizmeti olan Android deprem bildirimi ile ilgili merak edilen birçok soru var. Şimdi o sorulara ve cevaplarına yer verelim.

Google Android Deprem Uyarı Sistemi neden kullanılmalıdır?

Doğal afetlerde kazanılan her saniye büyük önem taşımakta ve fark oluşturmaktadır. Gerçekleşen, gerçekleşmiş veya bir müddet sonra yaşanacak depremin bildirimini kullanıcılarına aktarmakla yükümlü olan bu sistem sayesinde daha erken tedbir alınarak daha fazla can kurtarılabilir.

Gerçekleşmiş olan bir depremin bildirimini almak bana ne kazandırır, deprem olmuş bitmiş şeklinde bir düşüncede olabilirsiniz. Ancak biraz önce yaşanan hafif şiddetli, artçı deprem biraz sonra yaşanabilecek şiddetli bir depremin habercisi olabilir. Birde bu durumunda sizin depremi hissetmediğinizi düşünelim. Hissetmediğiniz halde, telefondan gelen bildirimle aldığınız önlemle birlikte hemen harekete geçerek gerekli önlemleri alabilirsiniz.

Google Android Deprem Uyarı Sistemi hangi telefonlarda çalışır?

Konum bilgisi açık ve işletim sistemi Android 5.0 üzerinde olan telefonlarda deprem bildirimleri çalışmaktadır.

Google Android Deprem Uyarı Sistemi Türkiye’de çalışıyor mu, hangi ülkelerde kullanılıyor?

Google Android deprem uyarı sistemini 2020 yılında kullanıma sundu. İlk başta yalnızca ABD’de kullanılabiliyordu. Ardından Yeni Zelanda ve Yunanistan gibi ülkelerde de aktif olarak kullanılmaya başlandı. Son zamanlarda ise kritik deprem bölgelerinde olan Türkiye, Tacikistan, Kırgız Cumhuriyeti, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan ve Filipinlerde’de hizmet veriyor.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 3 Ortalama: 5]

Elif

Teknoloji konularına oldukça ilgili olan yazar, güncel haberleri AndroideGeL için araştırıyor ve paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu