İnternet

İnternetinize kaçak bağlananları bulmak için bunu yapın!

Wifi ağımızdaki davetsiz misafirleri nasıl buluruz?

Reklam

Hayatımızın her alanına giren internet güvenlik sorularını da beraberinde getiriyor. Ciddi bir probleme dönüşen internet güvenliği için uzmanlar çalışmalarını devam ettiriyor. Uzmanların dışında ev kullanıcıları yada iş yeri ağı wifi kullanıcılarının da modemlerinde ayrı ayrı yapması gereken ayarlar var. Kaçak bağlananları bulmak için bunu yapın yazımızda sıklıkla karşılaştığımız wifi ağıma kaçak giren var mı sorununa değineceğiz. Eğer modeminizde wifi ağını (ssid) gizli olarak göstermiyorsanız ve şifrenizi kolay oluşturduysanız bu durum can sıkıcı sonuçları beraberinde getirebilir.

Akıllı telefonumuza, notebook veya tabletlerimize internet bağlantısı için genelde wifi yani kablosuz ağ tercih ediyoruz. Yeterince güvenlik önlemleri alınmadığı taktirde bazı sorunlarla karşılaşıyoruz. Bu sorunlar geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabilir. İnternetimi kaçak kullanan varmı? Kaçak bağlananları bulmak için neler yapılabilir? sorularının cevabını aramaya devam ediyoruz.

Wifi ağınızın şifresini hiç kimseyle paylaşmadığınızı düşünüyoruz. Hiç tanımadığınız insanların evdeki, işteki modeminize bağlanıp internetinizi sömürmesine istemiyorsunuz. Öncelikle wifi ağınızı yapılandırırken basit şifreleri kullanmamanızı tavsiye ediyoruz.

Basit wifi şifrelerinden uzak durun, wifi şifrenizi güçlendirin.

  • 123456
  • qwerty
  • asdfgh
  • 654321
  • cep numaranız
  • doğum günü, evlilik gününüz gibi sizi tanıyanların bilebileceği özel günleriniz tarihi
  • arkadaşlarınızın bilebileceği size özel şifreler

Kullanıcıların sıklıkla yaptığı hataların başında gelen basit şifre kullanma sorunu yüzünden dışardan modeme bağlanmak kolaylaşıyor. Öncelikle bu durumu halletmelisiniz. Modeminizin ara yüzüne giriş yapın. Genelde tarayıcınıza 192.168.1.1 yazarak ulaşabilirsiniz. Kullandığınız modeme ve yapılan ayarlara göre bu modem ip değişebilir. Modeme giriş yaparken (modem markaları genelde kullanıcı adı ve şifreyi verir) ilk satın alımı yaparken kullandığınız modeme giriş şifresini mutlaka değiştirin. Bu yapacağınız ilk iş olmalı.

Modem güvenliği için neler yapılmalı? İnternetinize kaçak bağlananları bulmak mümkün mü?

Bu adımda modem giriş şifrenizi güçlendirdikten sonra wifi ağ ayarlarının bulunduğu sekmeyi açın. Burada yazan wifi şifrenizi bilinmesi zor fakat sizin de unutmayacağınız şifre ile değiştirin. Kimlik doğrulama kodunu WPA-WPA2 olarak yaparsanız daha güçlü şifre kullanma şansınız olur. Tamam deyip sayfayı şimdilik kapatabilirsiniz. Wifi ağı güvenliğimizi artırdık.

Modeminize bağlanıp internetinizi kaçak kullananlar nasıl bulunur?

Wifi şifrenizi güçlendirdiniz. Halen “wifi ağıma bağlanıp internetimi kullanan var mıdır?” endişesi yaşıyorsanız yazımızı okumaya devam edin. Akıllı telefonunuzu kullanarak mevcut ağınıza bağlananları basit bir şekilde nasıl tespit edeceğinize değineceğiz. Kullanacağımız basit bir Android uygulamayla hangi cihazların ağa bağlı olduğunu görebileceğiz. Böylelikle sizin kullanmadığınız bir aygıt var ise tespit edeceğiz. Bu şekilde internetinize kaçak bağlananları bulmak kolaylaşabilir.

Reklam

Android için Google Play Store’ a, ıPhone cihazlar için de App Store’a girip Fing – Network Tools uygulamasını indirip telefonunuza yükleyin. Android için buradan yükleyebilirsiniz.

  • Fing – Network Tools uygulamasını açın.
  • Gerekli izinleri verin. İşlemleri yaptıktan sonra izinleri kaldırabilirsiniz. Kullanmaya devam etmeyeceksiniz uygulamayı silebilirsiniz.
  • Uygulamanın ağımızı taramasını bekliyoruz.
  • Bulunduğunuz wifi ağını kullanan tüm cihazları görebileceksiniz.

Uygulama yardımıyla ağımızı kullanan cihazları listeledik. Bu ekranda bağlı cihazların yerel ipsi de yazıyor. Size ait cihazları kontrol ettikten sonra bilmediğiniz bir cihaz bağlıysa ilk yapacağınız işlem modem ara yüzüne girip tekrar wifi şifrenizi değiştirmek olmalı. Ancak bu tekrardan kötü niyetli kişilerin wifi şifrenizi kırmayacağı anlamına gelmez.

Wifi ağınızı kaçak bağlantıyı bulduktan sonra modem şifrenizi değiştirdiniz fakat yine de rahatlamadıysanız en kesin çözüm olan MAC id kısıtlamasına gitmelisiniz.

Bunun anlamı; modeminizde yapacağınız ufak bir kısıtlama ile hangi cihazların modeme yani wifi ağınıza gireceğini kısıtlayabiliyoruz.

MAC adresi engelleme ve MAC filtreleme işlemleri nasıl yapılır?

Nedir bu MAC adresi? Ne işimize yarar? Media Access Control Address olan bu terim Türkçe’ye ise ”Ortam Erişim Kontrolü” olarak çevirebiliriz. Bilgisayar, telefon, TV ve akıllı saat gibi İnternete bağlanabilen tüm cihazlar, içerisinde ethernet kartlarına ihtiyaç duymaktadır. Bu kartlar, üzerinde 12 basamaklı bir (donanım) kimlik numarası barındırır. İşte buna MAC adresi denir. Bunun dışında, dünyadaki hiçbir cihaz aynı MAC adresine sahip olamaz.

İşte bu MAC adresini modemimize tanımlayıp o cihazın wifi ağımızı kullanıp kullanamayacağını filtreleyeceğiz. Akıllı bir cihazınızın örneğin tabletiniz. Mac adresini modem ayarlarından engelleyerek filtrelerseniz internetinizi kullanamaz.

Reklam

Bu durumda bizim tavsiyemiz, evdeki akıllı cihazlarınızın MAC id adreslerini bir yere not alın. Akıllı telefonlarınız, tabletiniz, Smart tv gibi günlük olarak wifi ağınıza erişim vereceğiniz bu cihazların dışında wifi ağınızın kullanılmasını istemiyorsanız hemen modem ayarlarınıza girin.

Göz Atın:  Telefonum Şarj Olmuyor Ne Yapmalıyım? Öneriler

Not: Öncelikle yapmanız gereken internete direkt cat 5 yada cat 6 kablosuyla wifi ağı kullanmadan bağlandığınız bilgisayarınızın Mac id tanımını bilmeniz gerekecek. Peki bunu nasıl yapacağız?

Windows Mac Adresi Öğrenme

Bilgisayarınızda, Başlat (Start) kısmına gelip Aramayı Başlat (Start Search) kutusuna cmd yazın. Veya Başlat menüsünde beliren cmd simgesi tıklanır veya açılan kutucuğa yazılıp ENTER tuşuna basın.

Açılan komut istemi penceresine ipconfig /all veya ipconfig -all yazın ve enter tuşuna basın. Bu komut bilgisayardaki ağ adaptörlerinin (wireless, yerel ağ bağlantısı, bluetooth, ADSL Modem vb.) listelenmesini sağlayacaktır. Listede ilgili ethernet bağdaştırıcısının altında Fiziksel Adres (Physical Address) etiketli on iki haneli karakter dizisi o bağdaştırıcının MAC adresidir.

Wifi ağını kullanmadan kablo ile bağlı bilgisayarınızın Mac id adresini bir yere not ettiniz, şimdi devam edelim.

  • Herhangi tarayıcıdan modeme (yukarıda bahsettiğimiz gibi, tarayıcınıza 192.168.1.1 yazın) giriş yapın.
  • Modem giriş bilgilerinizi girin,
  • LAN kısmına giderek Mac id filtrelemeyi bulun,
  • Wlan Mac İd filtresini etkinleştirin,
  • Filtre modunu “Beyaz Liste” yada “İzin verilen” olarak değiştirin,
  • Yeni tuşuna basarak devam edin,
  • İlk önce bilgisayarınızın mac id adresini isim vererek kaydedin.
  • Daha sonra da izin vereceğiniz telefonlarınızın mac id adreslerini ve isimlerini vererek listeyi tamamlayın.
Wifi Mac Id Filtreleme Nasıl Yapılır?
Wifi Mac Id Filtreleme

Modem güvenliği için neler yapılmalı?

Bu şekilde wifi ağınıza bağlanacak tüm cihazları belirlediniz. Bunun dışında artık hiç bir cihaz wifi ağınıza bağlanamayacak. Tekrar etmekte fayda görüyoruz, modemin ara yüzüne giriş yaptığınız bu bölümde ek olarak yapmanız gereken güçlü bir şifre kullanmak. Modemi aldığınız gibi aynı şifreyi bırakmayın. Bu durumda bırakırsanız ne kadar Mac id filtreleme de kullansanız modem ayarlarınıza girip kötü niyetli kişiler kendi mac adreslerini ekleyebilirler.

Not: Her modemin farklı arayüzü ve ayarları olduğundan bazı adımlar farklılık gösterebilir.

Sizlerin de bu konuda acı tecrübeleri veya deneyimleri var ise aşağıdaki yorumlar kısmından okuyucularımızla paylaşabilirsiniz. İnternet bağlantımı kimler kullanıyor, Kaçak bağlananları bulmak için neler yapılabilir? wifi ağıma kaçak giriş yapan var mı, mac id filtreleme ile kesin çözüm gibi sorularınıza yanıtlar vermeye çalıştığımız bu yazımızın daha çok kişiye erişmesi için sosyal medya platformlarından paylaşıp, daha kaliteli içerikler üretmemize yardımcı olabilirsiniz.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Uğur

Teknolojiye meraklı olan yazarımız, güncel gelişmeleri AndroideGeL için yazıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu