Teknoloji Haberleri

Kırılması Zor Şifre Oluşturmanın Yolları

Reklam

Gerek sosyal medya olsun, gerekse herhangi bir web sitesi olsun, kayıt gerektiren bütün sitelerde şifrenin güvenliği en fazla önem arz eden konuların başında gelmektedir. Birçok internet kullanıcısının başına gelen şifre kırılmasına bağlı olarak hesap hırsızlığı, alınacak bir takım tedbirlerle en aza indirilebilir. Kırılması zor şifre oluşturmanın yollarına gelin beraber bakalım.

Zira hackerların en çok sevdikleri hesap şifreleri, “kolay şifreler” diye nitelendirilen, akla çabuk gelecek ve basit mantık yolu ile tespit edilebilecek şifrelerdir. Şifrelerin zorluk derecesi artırılarak, zor kırılır hale getirebilirsiniz.

Bu  yazımızda “Kırılması zor şifre nasıl oluşturulur?” konusu üzerinde duracağız.

Tekerlemelerin baş harflerini kullanmak: Sevdiğiniz veya aklınıza gelen herhangi bir tekerlemenin, her kelimesinin sadece baş harflerini kullanarak şifre oluşturmanız mümkün olabilir. Aynı zamanda kullanacağınız bu ilk harflerin, bir kısmını büyük ve bir kısmını sayı ile ifade edebilirsiniz.

Özel karakter kullanılarak şifre oluşturmaya izin veren web siteleri için, mutlaka özel karakterler, rakamlar ve büyük küçük harflerde ekleyerek, şifrenizi son derece güçlü hale getirebilirsiniz.

Özdeyiş veya şarkı sözü:  Burada da yine, tekerleme mantığında kullandığımız yöntemi uygulayabilirsiniz. Şarkı sözünün ilk kıtasının veya özdeyişin, kelimelerinin ilk rakamlarını yine büyük küçük harf, rakamlar ve en az bir tane de olsa gerek özel karakter kullanarak, oldukça güçlü bir şifre oluşturmak mümkün.

Reklam

Sektörel cümleler veya işaretler kullanmak: Şifre oluştururken yine aynı mantıkla hareket edebiliriz. Yani bizim için akılda kalıcı, ancak başkası için tahmin edilmesi oldukça zor yöntemler seçerek uygulamak, şifre kırılmasını engellemek için uygulanacak ilk güvenlik adımıdır.

Çalıştığınız işyerine ait logonun renklerinden oluşan, bir şifreleme yolunu tercih edebilirsiniz. Renkleri oluşturan kelimelerin sadece sessiz harfleriyle şifre oluşturmakta güvenlidir. Ancak  büyük harf, küçük harf ve özel karakter eklemek şifrenizi daha fazla kırılması zor hale getirecektir.

 Klavye çizgileri: Çoğu internet kullanıcısının tercih ettiği yöntemlerden birisi de,  klavye simgeleri ile oluşturulan çizgi yoludur. Fakat klavye çizgileri yöntemi uygulanırken tek yönlü şifre oluşturmak, oldukça sakıncalı bir durum arz edebilir.

Tek yönlü şifre oluşturmak yerine, aşağıdaki  görselde bulunan yola benzer karmaşık bir yöntemi tercih edersiniz. Uygulayacağınız bu yöntem ve son olarak da klavye çizgisinden uzakta olan bir karakter ile, şifrenizi daha güvenli hale getirebilirsiniz.

 

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Reklam

A. Özgün Okay

Teknoloji, mobil, akıllı telefon konularına hakim olan yazar, Android işletim sistemine de ayrı bir ilgi duyar. AndroideGeL.com sitemizin kurucusu olup, en güncel haberleri paylaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu