Warning: Undefined array key "@type" in /home/androide/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/class-frontend.php on line 73

Warning: Undefined array key "@type" in /home/androide/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/class-jsonld.php on line 337

Warning: Undefined array key "@type" in /home/androide/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/class-jsonld.php on line 337
İnternet
Trend

IP TV Nedir? Hangi IP TV’ler Yasa Dışı?

Reklam

Son yıllarda internette en çok aranan soruların başında gelen IP TV nedir, yasal mıdır? gibi soruların cevaplarını en basit şekilde vermeye çalıştık. İnternet ya da uydu olmak üzere yayın platformu fark etmeksizin TV yayını yapan platformların pahalı ücretlerde paketler sunması, kullanıcıların farklı alternatiflere yönelmesine neden olabiliyor.

Söz konusu olan bu alternatiflerden bir tanesi de IP TV yayınları olarak karşımıza çıkıyor. Kısa zaman aralıklarında popülaritesi oldukça hızlı bir şekilde artmaya devam eden IP TV nedir, nasıl çalışır ve IP TV kullanmak yasal mı şeklinde sorulara cevap verdik.

Dizi, film yada diğer yayınları internetten izlemek kullanıcı için daha keyiflidir. İnternet yayınlarının bu denli keyifli olması kişileri televizyondan uzaklaştırmakta yada TV yayınlarını da internete benzetmeye itmektedir. TV yayınlarını bu noktaya en çok yaklaştıran husus BLU TV, NetFlix, Disney Plus, Exxen gibi yayın uygulamalarının TV’lerde yer almaya başlamasıdır.

Acun Ilıca’ nın sahibi olduğu Exxen ile ilgili bilgileri buradan bulabilirsiniz.

Ücretli ve vergisi ödenen bir hizmet olan bu yayın platformları tamamen yasal ve güvenlidir. Her açıdan legal oldukları için bu yayın hizmetlerini kullanmanız nedeniyle herhangi bir hukuki yaptırımla karşı karşıya kalmazsınız.

Ancak söz konusu IP TV’ler olduğunda bu garanti ortadan kalkıyor ve IP TV kullananlara ceza uygulanacak mı sorusu akılları kurcalamaya başlıyor. Şimdi detaylı bir şekilde IP TV nedir, kullanmanın hukuki boyutlarını, IP TV yasal mı değil mi inceleyelim.

Reklam

IP TV Kullanmak Yasal mı?

Ip Tv Kullanmak Yasal Mi
Ip Tv Kullanmak Yasal Mı?

İnternetin vazgeçilmezi olan dijital yayın platformlarının artık gelişmiş televizyonlara da sıçradığından yukarıda bahsetmiştik. Esasında IP TV’de dijital bir yayın platformudur ve yasal bir hizmettir. Ancak kaçak yollarla da kullanılmaktadır.

Yasal olmayan koşullarda kullanılabilmesi nedeniyle de IP TV nedir, IP TV kullanmak yasal mı, hangi IP TV’ler yasal gibi sorular zihinleri kurcalamaktadır. Şimdi tüm bu sorulara cevap bulmak adına IP TV özellikleri nedir tüm detaylarıyla birlikte alt başlıklar halinde inceleyelim.

IP TV Nedir?

IP TV teriminin karşılığı internet protokolü televizyonudur. Yani TV yayınlarının internet protokolü üzerinden yayınlanması anlamını taşımaktadır. Bu sayede geçmişte yalnızca uydu aracılığıyla kullanıcıya iletilebilen yayınlar artık internet protokolü üzerinden de izlenebilmektedir.

İlk IP TV yayını ABD kanallarından bir tanesi olan ABC’nin World News Now adlı programı olmuştur. Bu hizmet 2000’li yılların başlarından itibaren ABD ve Avrupa ülkelerinde kullanılmaya başlamış olup hızlı bir şekilde yayılma göstermiştir.

IP TV hizmetinin Türkiye’ye gelişi ise 2008 yılında Türk Telekom öncülüğünde olmuştur. 2008 yılında Türkiye’ye gelen ve geliştirme süreci başlayan IP TV hizmeti yaklaşık olarak 2 yıl sonra Tivibu adı altında kullanıcıya sunulmuştur.

IP TV Nasıl Çalışır?

Ip Tv Nasil Calisir
Ip Tv Nasıl Çalışır?

IP TV yayın verilerini internet protokolü üzerinden kullanıcıya aktarma esasına dayanarak çalışır. Türkiye’de IP TV hizmetinin başlıca örnekleri Türk Telekom’un Tivibu ve Turkcell’in TV+ hizmetidir.

Reklam

Bu hizmetlerden verilen yayınlar herhangi bir uydu bağlantısına ihtiyaç duymadan kullanıcıya ulaşmaktadır. Yani video ve ses verileri yalnızca internet üzerinden aktarılmakta olup bu hizmet için uyduya gerek kalmamaktadır.

Abonelik gerektiren uydu yayınlarını bir köşeye bırakacak olursak uydu yayınları genel itibariyle ücretsiz hizmetlerdir. IP TV paketleri ise belirli bir abonelik ücreti karşılığında izlenebilen hizmetlerdir. Uydu yayınlarının dezavantajı ise görüntü olarak artık analog bir hizmet olarak görülmesidir.

Yani balkona yada çatıya sabitlenen uydular apartmanlarda görüntü kirliliği oluşturmaktadır. Bunun dışında kış ayları geldiği zaman yada çok kötü havalarda uydu yayınlarında kesinti olabilmektedir. Örneğin en heyecanlı maçlardan bir tanesinin yayınlandığı gece kötü hava koşulları nedeniyle maç kanalını izleyemeyebilirsiniz.

Bu koşulda alternatif olarak yöneleceğiniz tercih ise aynı maçı kuruluşun internet sitesinden izlemek olacaktır. Kötü hava koşulları nedeniyle uydudan izleyemediğiniz maçı internetten izlemeye çalıştığınızda aslında bir IP TV hizmeti kullanmış olacaksınız.

IP TV nedir, nasıl çalışır? IP TV hizmetinin çalışma esasına göre televizyon kanalı sinyalleri dijitale dönüştürülmekte ve internet hatları üzerinden IP TV’lere dağıtılmaktadır. Ancak bu dağıtımı televizyonunuza alabilmeniz için IP TV destekli bir uydu alıcısına yada Smart T.V. niteliğinde akıllı bir televizyona sahip olmanız gerekmektedir.

Hangi IP TV’ler Yasal?

Hangi Ip Tvler Yasal
Hangi Ip Tv’ler Yasal?

IP TV esasında teknolojinin internet kullanıcılarına sunmuş olduğu önemli bir hizmettir. İnternet platformunun en önemli ayrıcalıklarından bir tanesi olarak kabul edilir. Çünkü herhangi bir uydu bağlantısına gerek duymadan istenen TV yayınlarını kullanıcılarına aktarabilmektedir.

Ancak IP TV kullanımında herhangi bir hata yapmamak için legal yayınlar tercih edilmelidir. Burada IP TV kullanırken suç unsuru teşkil eden durum yayınları illegal şekilde ve hak ihlali yaparak izlemektir.

Şuan için Türkiye’de Tivibu, Turkcell TV Plus, Exxen, Blu TV, Netflix, Amazon Prime, Disney Plus, Bein Connect vb. gibi platformlar yasal olarak izleyebileceğiniz IP TV platformlarına örnek olarak gösterilebilir.

Hangi IP TV’ler Yasal Değil?

Yukarıda yasal olan IP TV hizmetlerinden bahsettik. Bu hizmetlerden sunulan yayınları izleyebilmeniz için aylık yada yıllık olmak üzere belirli bir ücret karşılığında abone olmanız gerekiyor. Ancak bu hizmetlerin yayıncı kuruluşlarına ödemeniz gereken abonelik ücretlerini ödemeden illegal bir yayıncı üzerinden izlerseniz yasal olmayan bir IP TV hizmeti kullanmış olursunuz.

Kaçak IP TV Cezası Nedir?

Kacak Ip Tv Cezasi Nedir
Kaçak Ip Tv Cezası?

Hangi IP TV’ler Yasal başlıklı kısımda anlattığımız durum suç değilken bu şekilde ücretlerini ödemeden kaçak yollarla izlemek suçtur ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununda aşağıdaki gibi açıklanmaktadır.

“Telefon hatları ile frekanslarından veya elektromanyetik dalgalarla yapılan şifreli veya şifresiz yayınlardan sahibinin veya zilyedinin rızası olmadan yararlanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”

İllegal olarak IP TV izlemenin cezasını özetleyecek olursa para cezası ve 6 aydan 2 yıla kadar hapis şeklindedir. Bu bakımdan kullandığımız IP TV hizmetinin legal olmasına dikkat etmek büyük önem taşımaktadır.

Kaçak IP TV Yayınlayanlara Hangi Cezalar Veriliyor?

Yukarıda bahsettiğimiz üzere kaçak IP TV izlemek kanunda yer alan bir suçtur. Ancak buradaki tek suçlu izleyen değil. Aynı zamanda izleten yani kaçak IP TV yayınlayanlarda suçlu durumdadır. Peki, Kaçak IP TV yayınlayanlara hangi cezalar veriliyor?

6 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası kaçak IP TV yayıncıları içinde geçerli olmakla birlikte ceza yalnızca bununla sınırlı değil. Ek olarak mevzuata aykırı pazarlama yapmak suçundan 68 bin liraya kadar para cezası da verilebiliyor. Aynı zamanda yayın durdurma cezası da uygulanıyor.

Yani kaçak yollardan izlediğiniz IP TV’nin sahibi ceza alırsa IP TV’niz iptal olacak ve paketine ödediğiniz para boşa gidecek. Aynı zamanda sizlerin de para cezası yada hapis cezası alma riskiniz mevcut bulunmakta.

Sıkça Sorulan Sorular

IP TV ile ilgili detaylara yukarıda değindik. Şimdi burada IP TV ile ilgili sıkça sorulan sorulara yer verelim.

Bedava IP TV izlemek suç mu?

Bedava IP TV izlemenin suç olması duruma göre değişmektedir. Örneğin IP TV hizmetinin resmi sahibi yayını ücretsiz olarak sunuyorsa ücretsiz olarak izlemeniz herhangi bir suç teşkil etmez. Ancak abonelik gerektiren bir yayını ücretini ödemeden izliyorsanız bu durum suçtur.

IP TV ile neler izlenebilir?

Öncelikle TV’de ne varsa hepsini IP TV’de izleyebileceğinizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunun dışında TV’de olmayan premium hizmetlerde IP TV’de yer almaktadır. Örneğin Netflix’i uydu yayınından izleyemezsiniz. Ancak internet protokolü üzerinden izlemeniz mümkündür.

Kotalı internetten IP TV izlenir mi?

Kotalı internet kullanıyorsanız kesinlikle IP TV izlemenizi tavsiye etmiyoruz. Örneğin aylık 40GB miktarında kotalı bir internet paketi sahibi olduğunuzu varsayalım. Full HD yayın kalitesinde bir IP TV hizmetinin de saatte 2GB kullandığını düşünelim. Normalde filmler 3 yada 4 saate kadar uzayabilirken bir filmin ortalama 2 saat olduğunu varsayalım.
Günde bir adet film izleseniz ayda toplam 60GB internetiniz gider. Film dışında izlemek isteyeceğiniz haber, sabah programları, yarışmalar vb. gibi yayınları da tamamen hesabın dışında tutuyoruz. Bu yüzden kotalı bir internette IP TV hizmeti tercih etmek doğru olmayacaktır.

Bu yazımızda IP TV nedir, nasıl çalışır, hangi ip tvler yasal veya değil gibi soruların cevaplarını basit bir şekilde anlattık. Aşağıdaki yorumlar kısmından bize android haberleri, teknoloji, mobil gibi konularda aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 2 Ortalama: 5]

A. Özgün Okay

Teknoloji, mobil, akıllı telefon konularına hakim olan yazar, Android işletim sistemine de ayrı bir ilgi duyar. AndroideGeL.com sitemizin kurucusu olup, en güncel haberleri paylaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu