Sosyal Medya
Trend

WhatsApp Alternatifi Telegram Nasıl Kullanılır? Güvenli mi?

WhatsApp' ı silenler akın akın Telegram indiriyor.

Reklam

Dünyada en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması WhatsApp ani bir kararla 4 Ocak 2021 tarihinde “gizlilik ilkesi” sözleşmesini güncelleyerek yeni bir tartışma başlattı. Kabul et veya daha sonra şeklinde iki seçenekle gelen bu yeni güncelleme içeriğinde yazanlardan ve kullanıcılardan istekleri ile bir çok kişiden tepki aldı. Bununla birlikte akıllı telefon kullanıcıları WhatsApp alternatifi uygulama aramaya, denemeye başladılar.

İşte bunlardan biri olan aslında bildiğimiz belki de çoğumuzun kullandığı Telegram uygulaması ile ilgili bilgiler paylaşacağız. Şu anda oldukça popüler olan Telegram’ ın nasıl kullanılacağı, özellikleri, güvenli olup olmadığı ve WhatsApp ile aralarındaki farkları kısaca özetlemeye çalışacağız.

8 Şubat 2021 tarihine kadar güncellenen gizlilik ilkesinin onaylanmasını her kullanıcıdan talep eden WhatsApp tepkileri üstüne çekti. Facebook bünyesine katıldığı günden beri devamlı kullanıcılardan gizlilik ilkesi güncellemesi ile isteklerde bulunan ve uygulama içerisinde, arayüzünde herhangi bir yeniliğe gitmeyen WhatsApp neden böyle bir adım attı.

WhatsApp uygulamasın silenler Telegram uygulamasına akın ediyor. Telegram ve alternatif diğer mesajlaşma uygulamaları bu duruma hazırlık mı yakalandı? Uygulamalar arasındaki savaş yeni başlıyor bakalım bu uygulama savaşından kim galip çıkacak?

İlkeleri kabul etmeyenlere ne olacak? WhatsApp kullanabilecekler mi? WhatsApp alternatifi mesajlaşma uygulamalarında kullanıcı, gizlilik sözleşmeleri nasıl? WhatsApp sözleşmesi kullanıcılarda neden bu kadar tepki çekti? WhatsApp’ ı silinen kullanıcılar nasıl diğer alternatif uygulamalara geçebilecek? En popüler alternatiflerden biri olan Telegram ile WhatsApp arasında hangi farklılıklar bulunuyor?

WhatsApp Gizlilik Sözleşmesi Maddeleri – 4 Ocak 2021

Whatsapp Gizlilik Sozlesme

Reklam

4 Ocak tarihinden aniden karşımıza çıkan gizlilik sözleşmesi maddeleri içerisinde en fazla göze batan maddelerden biri olan “Facebook şirketlerinin bir parçası olan WhatsApp, diğer Facebook şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunur.” ifadesi dikkatleri üzerine çekti. Yeni eklenen maddelere oldukça tepkili olan kullanıcılar sosyal medyadan tepkilerini dile getirirken alternatif arayışlarına da hemen başladılar.

Elon Musk’ın WhatsApp’a karşılık önerdiği ‘Signal’ uygulaması, Telegram, yabancı uygulamalara alternatif olarak yerli uygulama BiP’e yönelen Türk kullanıcıları bu uygulamalardan birini yada hepsini tercih etmeye başladılar.

Gizlilik Sözleşmesi Detayları

“Hizmetlerimizin yürütülmesi, sağlanması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması amacıyla WhatsApp; hizmetlerimizi ne zaman yüklediğiniz, kullandığınız veya hizmetlerimize ne zaman eriştiğiniz dahil olmak üzere bazı bilgileri almak veya toplamak zorundadır.

Aldığımız ve topladığımız veri türleri, hizmetlerimizi nasıl kullandığınıza bağlıdır. Hizmetlerimizi sağlamak için belirli bilgilere gereksinim duyarız ve bunlar olmaksızın hizmetlerimizi size sağlayamayız.

Facebook şirketlerinin bir parçası olan WhatsApp, diğer Facebook şirketlerinden bilgi alır ve bu şirketlerle bilgi paylaşımında bulunur. Hizmetlerimizin ve Facebook şirketi ürünleri dahil bu şirketlerin sunduğu olanakların yürütülmesi, sunulması, iyileştirilmesi, anlaşılması, özelleştirilmesi, desteklenmesi ve pazarlanması amacıyla bu şirketlerden aldığımız bilgileri kullanabiliriz ve bu şirketler de bizim onlarla paylaştığımız bilgileri kullanabilirler.” şeklinde bir yazı ile kullanıcılardan kabul etmesi istenirken 8 Şubat 2021 tarihine kadar süre verildi. Kabul edilmemesi durumunda WhatsApp hesabınızın silineceği iddialar arasında.

WhatsApp Alternatifi Telegram Nedir?

2013 yılının Ağustos ayında Rus kodlama ustası ve programcı Pavel Durov tarafından kurulan Telegram bu yeni durum karşısında kullanıcı sayısını katlamış durumda. Android uygulama mağazasında Play Store’ da en çok indirilen mesajlaşma uygulaması bölümünde Telegram birinciliğe yükseldi. WhatsApp ikinci sırada yer bulurken bu sırayı da koruyup koruyamayacağı merak konusu oldu.

Reklam

Telegram aslında son iki yıldır ciddi anlamda alternatif uygulamar arasında sivrilmişti. Yaptığı güncellemelerle çoklu platform özelliği kazanan, mobil ve masaüstü uygulamaları ile hizmet veren, güvenlik odaklı anlık sesli ve görüntülü konuşma, görüşme olanakları sağlayan mesajla uygulaması olan Telegram acaba WhatsApp’ ın alternatifleri arasında yerini sağlamlaştırıp yeni atılımlar yapabilecek mi?

Popüleritesi Artan Telegram Nasıl Kullanılır?

Telegram Guvenli Mi
Telegram Nasıl Kullanılır?

Uygulama kullanım anlamında diğer mesajlaşma uygulamaları ile hemen hemen aynı mantık üzerine kurulmuş. Telefonunuza kurduğunuzda numaranızı sorgulayan ekranla karşılaşıp adımı tamamlıyorsunuz. Kurulum için sadece telefon numaranızı sisteme kayıt ettikten sonra uygulamayı kullanmaya başlıyorsunuz. Arama ekranından yada menü ikonundan isteğe bağlı olarak grup kurabilir yada kişi arayabilirsiniz. Aşağıdaki linklerden Telegram uygulamasını da telefonunuza indirip deneyebilirsiniz.

Telegram’ın kullanım şekli WhatsApp ile oldukça benzerlik gösteriyor. Uygulamayı indirip açtığınızda, size telefon numaranızı soran bir ekran karşılıyor. Gerekli adımlarını tamamladıktan sonra kurulumu bitirmiş oluyorsunuz. Menü butonundan yeni grup oluşturabilirsiniz ya da yeni arama yapabilirsiniz.

Peki Telegram Kullanmak Ne Kadar Güvenli?

Çoğu kullanıcıya göre bir çok alternatifinden daha güvenli sayılan Telegram, güvenliği düşük ağlarda yüksek hızlı iletim ve güvenilirlikle uyumlu hale getirmek için zamana göre test edilmiş algoritmalar üzerine inşa edilen, Telegram, MTProto protokolü ile çalışıyor.

Rakibi gibi uçtan uca şifreleme özellliği de bulunan Telegram’ ın özel sohbetleri, gizli mod özelliği ve isteğe bağlı güvenlik katmanı, kendi kendini imha eden mesajlar özelliği de WhatsApp’ı bu rekabette geriye atıyor. WhatsApp son attığı adımla yani gizlilik sözleşmesini güncelleyerek uçtan uca şifreleme özelliğini de yitirdiğini düşünürsek Telegram ciddi, güçlü ve şimdilik güvenli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

Bir Rus uygulaması olduğunu da kullanırken veya alternatif olarak düşünürken aklımızda bulundurmakta fayda var.

Telegram’ ı Daha Güvenli Hale Getirmek İçin Neler Yapılabilir?

  • “Ayarlar” altındaki “Gizlilik ve Güvenlik” seçenekleri altında bulunan ayarların detayları şöyle:
  • “Telefon numaranız… Telefon numarasını seçin. ‘Telefon numaramı kim görebilir’ kısmını ‘hiç kimse’, ‘beni numaramla kim bulabilir’ kısmını ‘kişilerim’ olarak değiştirin.
  • Aktivitenizi kimler görebilir? ‘Son görülme ve çevrim içi’ seçeneğine dokunun, ‘kimse’ olarak değiştirin.
  • Profilinizi kimler görebilir? Profil fotoğraflarına gidin ve ‘kişilerim’i seçin.
  • Sizden iletilen mesajdaki adınıza dokunarak hesabınızı kimler görebilir? ‘İletilerimi iletirken hesabıma kimler bağlantı ekleyebilir’ bölümünde ‘yönlendirilen mesajlar’ı seçin-‘kişilerim’i seçin.
  • Sizi kim arayabilir? ‘Aramalar’a dokunun. İnternetteki herhangi birinden yalnızca sizin kullanıcı adınızı bildiği için arama almak istiyorsanız ‘herkes’i seçin. Burada önemli bir ayar var. Birbirimizi aradığımızda, çoğu durumda bu doğrudan bir bağlantıdır. Bu, aramanın iki veya daha fazla kullanıcı arasında Telegram sunucularından geçmeden yapıldığı anlamına gelir. Bu çağrı kalitesini artırırken, kullanıcının IP adresini ortaya çıkarır. ‘Eşler arası’ ayarının gelişmiş güvenliği için ‘kişilerim’ seçeneğini kullanın.
  • Sizi çeşitli içeriğe sahip mesaj panolarına kimler davet edebilir? “Gruplar”a basın. Birinin sizi izniniz olmadan rastgele bir gruba eklemesini istemiyorsanız ‘kişilerim’ seçeneğini kullanın.
  • Akıllı telefonunuza bakarken mesajlarınızı kimler görebilir? ‘Şifre kilidi’ni seçin-telefonunuzu eline alan herhangi birinin mesajlarınıza ulaşma riskini en aza indirmek istiyorsanız seçeneği etkinleştirin. Bu seçenek etkinleştirildiğinde Telegram her açılışta şifrenizi veya parmak izinizi ister. Bununla birlikte güvenliğinize dair en önemli ipucu, cihazınızda yüklü herhangi bir uygulamanın işlevselliğini tam olarak anladığınızdan emin olmaktır.”

Telegram Uygulamasının Özellikleri

  • Kolay kayıt – telefon numarası ile kayıt olabilme.
  • Kullanıcı adı ile görüşme yapabilme imkanı – telefon numarası vermeden.
  • Kendi kendini imha eden zaman ayarlı mesaj özelliği, belirli bir süre sonra her iki taraftan da otomatik silinen mesajlar.
  • Bulut tabanlı mesajlaşma uygulamasıdır. Bu sayede yazılım, her platformda saniyeler içerisinde karşınıza çıkar, içerik hemen eşleştirilir.
  • Mesajlar Telegram dahil, üçüncü kişilere iletilmesi engellidir.
  • Uygulamanın sunucuları dağınık haldedir. Yani dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan sunucuları sayesinde veri paylaşımı ve eşleştirme oldukça hızlı bir şekilde yapılır.
  • Sesli ve görüntülü kaliteli görüşme imkanı
  • Bir mesajı ya da içeriği sildiğinizde karşı taraftan da otomatik olarak silinir.
  • Gönderdiğiniz mesajları düzenleyebilme özelliği.
  • Belge ya da farklı biçimlerdeki her türlü dosyayı gönderip alma özelliği bulunur.
  • Dosya gönderme limiti 1,5 GB gibi oldukça yüksek boyutta.
  • Özel kullanıcı adı belirleyebilme.
  • Bilgisayarınızdan Telegram kullanma
Göz Atın:  Telegram' a Mesaj Düzeltme Özelliği Geldi

Telegram ve WhastApp Arasında Dikkat Çeken Farklar Nelerdir?

Aşağıdaki görselde inceleyeceğiniz üzere belirli başlı özellikleri karşılaştırdık. Sizlerde kullandıkça aradaki farkları görebilir ve bize aşağıdaki yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Telegram Vs Whatsapp
Telegram Ve Whastapp Arasında Dikkat Çeken Farklar Nelerdir?

Yukarıdaki tabloda gördüğünüz gibi whatsapp ve telegram arasındaki belirli bazı farklar bulunuyor. Bunlara bir de wp’ nin son yaptığı güncelleme ile uçtan uca şifreleme özelliğini de katarsak Telegram veya diğer alternatif uygulamalara geçmenin tam da vakti. Siz hangi mesajlaşma uygulamalarını kullanacaksınız? WhatsApp’ a devam edecek misiniz? WhatsApp’ ın hangi alternatifi ile yola devam edeceksiniz? Telegram özellikleri sizi memnun etti mi? Lütfen aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle görüşlerinizi paylaşın.

Telegram uygulamasını indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

Android için bu bağlantıdan indir,

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

A. Özgün Okay

Teknoloji, mobil, akıllı telefon konularına hakim olan yazar, Android işletim sistemine de ayrı bir ilgi duyar. AndroideGeL.com sitemizin kurucusu olup, en güncel haberleri paylaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu