Donanım

PlayStation 4 PlayStation 5 SSD Nasıl Takılır?

Reklam

Oyun dünyasının en önemli ekipmanlarından bir tanesi olan PlayStation, bazen kutudan çıktığı haliyle kullanıcılarına yetmeyebiliyor. Böyle durumlarda kullanıcılar PlayStation SSD nasıl takılır, konsolu hızlandırır mı, oyunlar hızlanır mı gibi sorulara cevap arıyorlar. Şimdi iki farklı neslin ürünü olan PlayStation 4 ve PlayStation 5 isimli konsollara SSD diskin nasıl takıldığına değinelim.

Günümüz oyunlarının yüksek hızda donanım istekleri aşikar. Her ne kadar oyun üretici firmalar, PlayStation 5 veya 4 için oyunları optimize etse de yeterli olmayabiliyor. PC dünyasında ise durum daha özgür durumda. Bilgisayar kullanıcıları istedikleri depolama birimlerini, bütçelerine göre sistemlerine ekleyebiliyorlar.

SSD türlerinin nimetlerinden daha fazla yararlanmak isteyen PlayStation 4 ve 5 kullanıcıları da güncel ve yazma/okuma hızları üst seviyelere çıkan SSD depolama birimleriyle oyunlardaki performanslarını artırmaya çalışıyorlar. Gelin hep birlikte SSD ile PlayStation 4 ve PlayStation 5 SSD takarak konsolları nasıl güçlendireceğimize adım adım göz atalım.

PlayStation 4 SSD Nasıl Takılır?

Playstation 4 Ssd Nasıl Takılır?

PlayStation 4 orijinalinde kutusundan 5400 RPM HDD diskle çıkıyor. SSD diskler bir yana 7200 RPM HDD disklere oranla dahi yavaş kalan bu diskler PS4’ün yavaş çalışmasında en öncü etken olarak dikkatimizi çekiyor. Bu diskin yavaş olması nedeniyle PlayStation 4 kullanırken konsolun geç açılması, oyunların daha yavaş kurulması ve oyun içerisindeki yükleme ekranlarının hemen dolmaması gibi can sıkıcı durumlar yaşanabiliyor.

Şimdi PlayStation 4 SSD nasıl takılır öğrenerek bu durumu çözebilirsiniz.

Reklam

Cihaz diskini değiştirmek PS4 depolama kapasitesini artırmanın tek yolu değil. USB 3.0 desteği olan harici disklerle de bu cihazın hafızasını artırabilirsiniz. Ancak biz bu durumda hafıza artırmak değil komple sistemi hızlandırmak istiyoruz. Bu durumda cihazın HDD diskini hızlı bir SSD diskle değişip, PS4 yazılımını ve oyunlarını yeni diske kurarak mümkün olacak.

PS4’e Hangi SSD Disk Alınır?

PS4’ün kendisinde 2.5 inç HDD disk bulunur. Bu yüzden yerine takacağınız yeni SSD diskinde 2.5 inç boyutundaki SSD disk modellerinden bir tanesi olması gerekmektedir. PS4’e hangi SSD disk alınır sorusuna gelecek olursak konsolda istediğiniz her oyunu yüklü olarak saklayabilmek için 1 TB boyutundaki disklerden almalısınız.

Küçük disk alırsanız sadece o an aktif olarak oynadığınız oyunları yüklü tutup, ara sıra gireceklerinizi yükleyemezsiniz. Ancak fazla bütçe ayırmayı düşünmüyorsanız 500 GB boyutundaki SSD diskleri de tercih edebilirsiniz. Bu disklerin hızı ise ortalama olarak okuma hızı 560MB yazma hızı 530MB şeklinde olmalıdır.

PS4 SSD Takarsak Garanti Bozulur mu?

Playstation 4 Ssd Nasıl Takılır?

PS4 kullanıcıları cihazın garantisini bozmamak adına SSD disk eklemeye çekiniyor. PS4 ssd takarsak garanti bozulur mu gibi bir endişe yaşandığından cihazın olası performansları yakalamasına engel oluyor ve düşük performans aralıklarında bırakıyor.

Garantili bir PS4 aldıysanız cihazınıza SSD disk takmak için çekinmeniz gereken herhangi bir durum yok. Sony cihazlarında disk değiştirilmesini garanti kapsamında desteklemektedir. PS4’e SSD disk taktığınızda garantisi bozulmaz.

Reklam

PlayStation 4 SSD Disk Nasıl Takılır?

Sony cihazlarını kullanıcı dostu bir yapıda tasarlamaktadır. Bu bakımdan cihazın diskinin sökülmesi ve yeni bir disk takılması oldukça kolaydır. Şimdi PS4 SSD disk nasıl takılır maddeler halinde sıralayalım.

Ps4 Ssd Nasıl Takılır?

  • PS4’ün sol tarafında yer alan (daha kısa olan bölümü) kapak açılır. Bu kısım eski modellerde parlak yapıdayken, yenilerinde biraz daha koyu renkte görülmektedir. PS4 Pro modelinde ise arka kısımda bulunur.
  • Kapağı açar açmaz cihazın diski köşede vidalı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Hemen vidasını sökerek diski yuvasıyla birlikte cihazdan çıkartıyoruz.
  • HDD disk PS4’ten çıkarıldıktan sonra 4 adet vidayı sökerek diski metal kasa şeklindeki disk yuvasından da çıkartıyoruz.
  • HDD’yi çıkardığımız disk yuvasına aynı şekilde tekrar SSD’yi yerleştiriyor ve çıkardığımız yere aynı şekilde takıyoruz.
  • SSD’nin yerleştirilmesini tamamlayıp son kontrolleri yaptıktan sonra cihazın kapağını kapatıp PS4’ü açabilirsiniz.
    Konsolu açtıktan sonra karşınıza PS4 kurulum ekranı çıkar. Burada sizden PS4 işletim sistemini kurmanızı ister. Bu bağlantıdaki PS4 işletim sistemini indirip flash belleğe kaydettikten sonra USB belleği PS4’e takarak işletim sistemini kurmaya devam edebilirsiniz. Usb belleğe PS4 işletim sistemi kurma adımlarını yukarıda verdiğimiz linkten adım adım okuyarak yükleyin. İlgili linkte PS4 konsol sistem yazılımını yeniden yükleme bu başlıkta bulunuyor.
  • PS4 sistemi sıfırlanacak şeklinde devam eden bir uyarı aldıktan sonra “Evet” diyerek işleme onay verin ve işlemlerin otomatik olarak tamamlanmasını bekleyin.
  • İşlemler tamamlandıktan sonra mavi PS4 ekranı karşınıza çıkacaktır. Burada PS4 kontrolcüsünü cihaza bağlamanızı ister. PS4 oyun kolunu cihaza bağladıktan sonra cihazın dil seçeneğini “Türkçe” veya başka bir dil olarak seçip saat dilimini ayarlayarak işleminize devam edebilirsiniz. Bu süreçte cihazın internete bağlı olması gerekmektedir.
  • Yukarıdaki işlemler tamamlandıktan sonra güç ayarlarını yapma menüsü karşınıza çıkacaktır. Buradan kendi tercihlerinize göre cihazın güç seçeneklerini ayarlayın ve işlemlerinize devam edin.
  • Buraya kadar yapılan her şeyin ardından PS Network’e kullanıcı hesabınızla giriş yaparak işlemlerinizi başarıyla tamamlayabilirsiniz. İyi oyunlar dileriz.

PlayStation 5 SSD Nasıl Takılır?

Playstation 5 M2 Ssd Nasıl Takılır?

Yukarıdaki cihaza SSD eklenmesinin arkasındaki ana faktör yavaş çalışmasıydı. Ancak PS5 orijinalinde de çok hızlı bir cihaz olduğu için PS5 konsollara SSD takmaktaki amaç sistemi hızlandırmak değil. Daha çok sevdiğim her oyun konsolumda yüklü kalsın, ne zaman girmek istersem yükleme sürecini beklemeden oyunumu açabileyim şeklinde düşünen kullanıcılar PlayStation 5 SSD nasıl takılır merak etmektedir.

Şimdi PS5 SSD takma işlemlerini maddeler halinde sıralayalım. Bu işlemleri dikkatli bir şekilde tamamlamalı ve konsol parçalarının kırılmasına neden olacak ani hareketlerde bulunmaktan kaçınmalısınız.

  • PS5 cihazınızı logo aşağıda kalacak şekilde yatırın. PS5 yatmış durumdayken logonun olduğu yer sağ elinize yakın olsun.
  • Cihaz yatmış haldeyken sağ elinizle cihazın sağ tarafının en alt kısmından, sol elinizle de cihazın sol tarafının en üst kısmından kaldırın. Cihazı kaldırmaya devam ederken sol tarafa itmeye başlayın. Biraz ittikten sonra konsol kapağı hemen açılacaktır.
  • Konsol kapağı açıldıktan sonra ilave bir M.2 SSD yuvası hemen karşımıza çıkıyor ve vidasını sökerek kapağını çıkarmamız gerekiyor. Burada cihazın orijinal diski bulunmaz. Bu kısım daha sonradan ekstra disk takmak isteyenler için özel olarak cihaza eklenmiştir.
  • Kapağını açtığımız kısma SSD diski taktıktan sonra tekrar açtığımız kapakları kapatarak süreci sonlandırıyoruz.

PS5’e Hangi SSD Diskler Takılır?

Önceki nesil konsollarda kullanmış olduğunuz 2.5 inç boyutundaki SSD diskleri PS5’e takamazsınız. PS5’e takabileceğiniz SSD türü M.2.’dir. Ancak her M.2. SSD modelini de PS5’e ekleyemiyorsunuz. Ekleyebileceğiniz M.2. SSD’lerin PCIE 4.0 SSD olması gerekiyor. Aynı zamanda hız sınırlamaları da var. Bu cihaza ekleyebileceğiniz SSD’nin en azından 5.500 MB/SN okuma hızına sahip olması gerekiyor.

PCIE 4.0 SSD ürünlerinde karşı karşıya kalabileceğiniz ısınma sorunları var. Bu ürünler aşırı yüksek hızlarda çalıştıkları için hemen ısınabiliyorlar. Cihazın aşırı ısınmasından kaynaklı konsolun zarar görmemesi için bu disklerin soğutucularıyla birlikte konsola eklenmeleri gerekiyor.

Sony PCIE 4.0 SSD disklerin kendi soğutucularıyla birlikte takılmasını tavsiye ediyor ancak burada da farklı bir sınırlama karşımıza çıkıyor. SSD diskinize ilave olarak konsola ekleyeceğiniz SSD disk soğutucularının maksimum 11 mm kalınlıkta olması gerekiyor.

Bu kalınlık limitini aşan soğutucular ne yazık ki diskle birlikte konsola eklenemiyor. PS5 hangi ssd disk takılır bildikten ve bu ayrıntılara dikkat ettikten sonra diski cihaza ekleme sürecinde herhangi bir sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyoruz.

PlayStation 5 SSD disk eklerken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi de diskin boyutu olarak karşımıza çıkıyor. Yukarıda PS4 için 1TB boyutundaki SSD diskleri tavsiye etmiştik. Ancak bu durum PS5 için tam iki katına çıkıyor. Çünkü yakın bir zaman aralığında Sony PS4 desteğini kesecek ve bu konsola artık yeni oyun çıkmayacak. Şimdi çıkmış olan oyunlarda 1TB diskte çok rahat bir şekilde oynanabilir halde.

Ancak PS5 oldukça uzun vadede desteklenmesi planlanan bir konsol olduğu için her geçen gün bu cihaza yeni oyunlar çıkmaya devam edecek. Her yeni oyunda bir depolama gereksinimleri de büyüyecek. Örneğin bugün GTA 5 100-120GB depolama aralığındayken, GTA6’nın 150-200GB aralığında olabileceği söyleniyor.

SSD diskler ve türleri hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz ilgili yazımızı hemen okuyun.

Sıkça Sorulan Sorular

PS4 ve PS5 kullanıcıları cihazlarının orijinal hallerini bozmaya çekindiklerinden bu konuda merak ettikleri bazı sorular var. Şimdi bu konsollarla ilgili sıkça sorulan sorulara yer verelim.

Konsola SSD disk eklemenin avantajları nelerdir?

Eski nesil konsollara SSD disk eklemenin avantajı öncelikle sistemi hızlandırmak ardından da depolama alanını artırmaktır. Yeni nesil konsollarda ise depolama alanını artırarak daha çok oyun ve dosya yükleyebilmektir.

Konsol neden kutusundan SSD disk ekli olarak çıkmıyor?

Konsollar esasen fiyat ve performans odaklı bütçe dostu oyuncu cihazlarıdır. Örneğin 15.000 TL değerindeki konsolla aynı güçte oyun oynatabilecek bir PC toplamak yaklaşık 30.000 TL fiyat aralığına kadar ulaşabilmektedir. Bu yüzden konsolun fiyatını orijinalde daha avantajlı tutabilmek için her özellik kutusundaki haline eklenmemektedir.

SSD disk takmadan konsol kullanılabilir mi?

SSD takmak konsola yeni bir işlev eklemez. Yalnızca hızlandırır ve hafızasını artırır. Yani SSD disk eklemeden de konsolunuzun her özelliğini kullanmaya devam edebilirsiniz.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

Elif

Teknoloji konularına oldukça ilgili olan yazar, güncel haberleri AndroideGeL için araştırıyor ve paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu