Warning: Undefined array key "@type" in /home/androide/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/class-frontend.php on line 73

Warning: Undefined array key "@type" in /home/androide/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/class-jsonld.php on line 337

Warning: Undefined array key "@type" in /home/androide/public_html/wp-content/plugins/seo-by-rank-math/includes/modules/schema/class-jsonld.php on line 337
Nasıl Yapılır?
Trend

Windows 10 Zaman Ayarlı Kapatma Nasıl Yapılır?

Reklam

Windows 10 zaman ayarlı kapatma, bilgisayara hiç program kurmadan ya da çeşitli programlarla gerçekleştirilebilecek bir işlemdir. Çeşitli nedenlerden dolayı bilgisayarı açık bıraktığınız ve başında bekleyemediğiniz durumlarda çok işinize yarayacaktır.

Örneğin; “tam tarama” şeklinde birkaç saat alabilen virüs taraması yapılırken, yüksek boyutlu oyunlar ya da çeşitli dosyalar indirilirken ve güncelleştirmelerin tamamlanması beklenirken bilgisayar açık kalmak zorundadır.

Eğer bilgisayarın yapmış olduğu bu çalışmalar devam ederken sistemi kapatırsanız indirme işlemi duraklar ya da iptal olabilir. Windows 10 zaman ayarlı kapatma işlemini yapmadığınız için yaşanan duraklama durumu çok fazla sorun olmaz. Çünkü bilgisayarı tekrar açtığınızda indirme işlemi kaldığı yerden devam eder.

Ancak indirme işlemi iptal durumuna gelirse indirilen her şey silinmiş olur. Yani tüm indirme işlemini sil baştan yapmanız gerekir. Bu durumda hem zaman kaybı yaşanır hem de daha fazla elektrik kullanımı nedeniyle fazladan elektrik faturası gelebilir.

Ayrıca elektriğin plansız kullanılması ekolojik dengeyi de bozan bir unsurdur. Hem bütçemizi hem de doğamızı korumak adına diğer konularda olduğu gibi enerji tasarrufu da dikkat etmemiz gerekmektedir.

Windows Zaman Ayarli Kapatma Enerji Tasarrufu

Bilgisayarımızın ne kadar açık kalıp kalmayacağına, bilgisayar başında olmadığımız zamanlarda karar verir ve aşağıdaki işlemler vasıtasıyla, programsız bir şekilde kapatabiliriz. Uyku moduna almak enerji bakımından faturayı rahatlatsa da biz çözüm değildir. Windows 10 zaman ayarlı kapatma işlemini öğrenmek her zaman işinize yarayacaktır.

Reklam

Bilgisayarınız uyku moduna girip devamlı kapanıyorsa peki bunu nasıl engelleriz? Ayarlardan güç ve uyku bölümüne giriş yapın. Uykuya alma zamanını sıfırlayın. Performans ve enerji kısmını da size en uygun olanı seçebilirsiniz. Bunu dışında diğer uyku modu ayarlarına erişmek istiyorsanız bu penceredeyken sağ tarafta Ek güç ayarları kısmına tıklayın.

Açılan ek pencerede ise plan ayarlarını değiştire basın. Çıkan bölümde ekranı kapat ve bilgisayarı uyku moduna geçir bölümlerini ayarlayın. Daha geniş ayarlara ulaşmak istiyorsanız “Gelişmiş güç ayarlarını değiştir” yazısına tıklayıp istediğiniz ayaları yapabilirsiniz.

Bilgisayarınızı devamlı uyku moduna geçirecek düzeyde bırakıyorsanız “mavi ekran hatası” ile karşılaşmanız olası bir durum olacaktır.

Windows 10 Zaman Ayarlı Kapatma Nasıl Yapılır? 👊

Bilgisayarınızın dilediğiniz saatte otomatik bir şekilde kapanmasını istiyorsanız yapmanız gereken işlem birkaç adımdan ibaret. 2 adımlık bir işlemden sonra bilgisayarı otomatik kapatma işlemi başlayacaktır.

Windows 10 11 Cmd Acma
  1. Windows + R kısayoluyla Çalıştır penceresini açıyoruz. Çıkan ekrana cmd yazıyoruz. Klavyenizde bu tuşlar çalışmıyorsa başlat butonuna tıkladıktan sonra başlat menüsüne cmd yazdıktan sonra komut istemi penceresini görebilirsiniz.
  2. Cmd yani komut istemi penceresini açtıktan sonra shutdown -s -f -t 60 yazılarak enter tuşuna basılır. Bu şekilde bilgisayarınızı kapatmak için zamanlamış oldunuz. Buradaki 60 sayısı bilgisayarın 60 saniye sonra otomatik olarak kapanacağını ifade ederi. Örneğin 60 yerine 600 yazarsanız bilgisayarınız 600 saniye sonra kapanır.
Yararlı Bilgi 👌; Cmd ekranını açmanın bir başka yolu ise; başlat yani windows ikonuna sağ tıklamak. Çıkan listeden “Windows Powershell” seçeneğini seçtiğinizde karşınızda cmd yani komut istemi çıkacaktır.
Windows 10 Zaman Ayarli Kapatma

Örnek olarak;

  • 1 Dakika = 60 saniye = shutdown -s -f -t 60
  • 15 Dakika = 900 saniye = shutdown -s -f -t 900
  • 1 Saat = 3600 saniye = shutdown -s -f -t 3600
  • 3 Saat = 10800 saniye = shutdown -s -f -t 10800
  • 6 Saat = 21600 saniye = shutdown -s -f -t 21600
  • 1 Gün = 86400 saniye = shutdown -s -f -t 86400

Sıkça Sorulan Sorular

Bilgisayar otomatik olarak nasıl kapatılır anlattığımız bu yazımızda kullanıcılar tarafından merak edilen sıkça sorulan sorulara da yer vermiş bulunmaktayız.

Reklam

Bilgisayarı otomatik olarak kapatmak için program kurmak bilgisayara zarar verir mi?

Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi bilgisayarı programlı yada programsız olarak kapatmak için elimizde çeşitli seçenekler mevcuttur. Ancak bilgisayarı programlı olarak kapatma sürecinin siteme zarar verip vermeyeceği ise merak edilmektedir.

Sisteme kurmuş olduğunuz Windows 10 bilgisayarı kapatma programı güvenilir bir kaynaktan indirilmediyse arka planda çalışan virüs yada maden kazma uygulamaları içeriyor olabilir. Bu yüzden işletim sisteminin yani Windows 10 kapatma işlemini program ile yapmak istiyorsanız uygulamalarınızı güvenilir bir kaynaktan indirmeye özen gösterin. Tavsiyemiz bu işlemin programsız olarak yapılmasıdır. Zaman ayarlı kapatma işlemini nasıl yapıldığını yukarıda detayları ile açıkladık.

Çünkü sisteme program kurmak kayıt defterini, programlar menüsünü ve masaüstünü de dolduracağı için bilgisayar için gereksiz bir yük olur. Sistemi kastırmasa bile bahsi geçen menülerde program sayısını artıracağı için görüntüyü ve kurduğunuz düzeni bozacaktır.

Bilgisayarı kapatma dakikası nasıl ayarlanır?

Bu yazımızda belirtmiş olduğumuz gibi bilgisayarı otomatik olarak kapatma süreci saniye cinsinden ayarlanmaktadır. Dolayısıyla sizlerin de bilgisayarlarınızı otomatik olarak kapatacağınız zamanlarda istediğiniz zaman aralığını dakikaya çevirmeniz gerekiyor. Bunu aşağıda birkaç örnekle açıklayalım.

Bilgisayarı 15 dakika sonra kapatmak için shutdown -s -t 900 yazılır. 900 rakamını bulmak içinse 15 (dakika) x 60 (1 dakika 60 saniye yapar.) = 900 saniye işlemi yapılmıştır.

Bilgisayarı 2 saat sonra kapatmak için shutdown -s -t 7200 yazılır. Yukarıdaki örnekte dakikayı saniyeye çevirme işlemini yapmıştık. Burada saat söz konusu olduğu için farklı bir işlem daha yapmamız gerekiyor. Öncelikli olarak 2 saatin kaç dakika ettiğini bulalım. 1 saat 60 dakika olduğundan 2 saat 120 dakikadır. 120 x 60 = 7200 işlemiyle de 2 saatin karşılığı olan 120 dakikanın kaç saniye ettiğini öğrenmiş olur ve bilgisayarımızı 2 saat süre sonra otomatik olarak kapatmak için kullanabiliriz.

Windows 10 zaman ayarlı kapatma iptal edilebilir mi? ⚠

Bilgisayarın otomatik kapanması için sisteme komut gönderdiniz. Ancak farklı bir işiniz daha çıktı ve otomatik kapatmayı iptal etmeniz gerekiyor. Peki, bilgisayarı otomatik kapatma nasıl iptal edilir?

Bilgisayarı otomatik olarak kapatmak için yine yukarıda anlattığımız gibi çalıştır menüsünü açın. Cmd ekranında shutdown -a yazıp enter tuşuna basarak otomatik kapatma işlemini iptal edebilirsiniz. Siz bu işlemi yaptıktan sonra ekranın sağ altında otomatik oturum kapatma iptal edildi yazacaktır.

Zaman ayarlı kapatma Windows 11’de işe yarar mı?

İşletim sistemlerinde kullanılan komutların bazıları önceki veya sonraki sürümlerinde kullanılmayabilir. Fakat yukarıda anlattığımız windows 10 zaman ayarlı kapatma nasıl yapılır sorusunu windows 11 olarak güncellersek bunun cevabı evet olacaktır. Bahsettiğimiz şekilde aynı komutları kullanarak windows 11 zaman ayarlı kapatma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Windows 10 yada 11 kullanıyorsanız sonuçta bilgisayarınızı kullanmadığınız sürelerde kapatmanızı tavsiye ediyoruz. Maddi olarak da kazanç sağlayacak, bilgisayarınızın ömrünü artırmış olacaksınız. Windows 10 zaman ayarlı kapatma nasıl yapılır sorusuna cevap verdiğimiz yazımızda, bu işlemi programsız yapabileceksiniz.

Gereksiz programları bilgisayarınıza kurmayın. Uzun sürelerde bilgisayarınızı açık bırakmayın. Peki, siz günde ortalama kaç saat bilgisayarınızı açık bırakıyorsunuz? Ne kadar süre bilgisayar başındasınız? Aşağıdaki yorumlar kısmından bize yazın.

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 7 Ortalama: 5]

A. Özgün Okay

Teknoloji, mobil, akıllı telefon konularına hakim olan yazar, Android işletim sistemine de ayrı bir ilgi duyar. AndroideGeL.com sitemizin kurucusu olup, en güncel haberleri paylaşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu