Mobil
Trend

Yenilenmiş Telefon (Refurbished) Nedir? Alınır mı?

Sıklıkla E-Ticaret platformlarında görmeye başladığımız yenilenmiş telefon (Refurbished) nedir, hangi işlemlerden geçer, farklılıkları nedir soruların cevap bulduğu yazımıza göz atın.

Reklam

2021 yılının Eylül ayında Cumhurbaşkanlığının yayınladığı kararname ile yenileme işlemi yapılan cep telefonlarının KDV oranı %1’e indirildi. Daha önce bu oranın %18 olduğunu ve 2020 yılı içerisinde resmi gazetede yenilenmiş ürünlerin satışı hakkında yönetmelik çıktığını hatırlatalım. Bu kararın yayınlanmasıyla birlikte Refurbished telefonlar ilgi odağı haline geldi.

Yenilenmiş telefon bozuktur, alınmaz, yarı yolda bırakır gibi söylemlerin oldukça fazlalaştığı bir ortamda, sizlere bu konuda doğru bilgiler vereceğiz. İkinci el telefonlardan farklı mıdır? Daha da önemlisi yenilenmiş telefon alınır mı? Telefon değiştirmek isteyenlerin sorularına cevaplar içeren bilgileri sizler için bir araya getirdik.

Yenilenmiş telefon (Refurbished) nedir?

Son yıllarda özellikle Amerika kıtasında ve Avrupa’ nın belirli ülkelerinde yenileme işlemi görmüş telefon satışların yaygınlığı artmış durumda. Özellikle de Amerika’da sıfır telefon ile yenilenen telefonlar arasında ciddi bir fiyat farkı olduğunu öncelikle belirtelim.

Yenilenmiş telefonu; müşteri memnuniyetsizliğinden dolayı veya bir çok nedenden dolayı iade edilmiş telefonların yazılımsal, donanımsal olarak sıfıra yakın hale getirilip ambalajlanıp tekrar satışa sunulması olarak tanımlayabiliriz. Tamir görenler ve teşhir ürünü olarak kutusundan çıkartılan akıllı telefonlarda bu kategoriye girer. Kısacası sıfıra en yakın hale getirme işlemine yenilenmiş telefon diyebiliriz.

Yenilenmiş telefonlar hangi işlemlerden geçer?

Kutusu açılıp memnuniyetsizlik nedeniyle iade edilmiş, donanımsal ve yazılımsal olarak zarar görmüş telefon bir takım işlemlerden geçirilip, paketlenip satışa sunulur. Bakım, onarım, test, yazılımsal, kozmetik müdahale olarak sıralayabileceğimiz bu işlemlerden sonra hijyen bakımından da cihazlar temizlenir.

Refurbished olarak da adlandırılan bu işlemlerden sonra cihazlar son olarak teste tutulur. Kasası ve içerdiği parçaların dikkatlice kontrol edildiği bu süreç sona erdiğinde artık cihaz neredeyse sıfıra yakın hale gelmiş olur.

Reklam

Yenilenmiş Telefon aşamaları

  • Yasallık kontrolü
  • Bakım
  • Onarım
  • Yazılımsal güncelleme
  • Verilerin silinmesi
  • Kozmetik görünüm düzeltmeleri
  • Test
  • Ambalajlama – Paketleme

Cihazının arızalı bir parçası var ise değiştirilir, görünümünde varsa bozukluğu giderilir. Bu işlemler sırasında dokunmatik ekranı, kamera, anakart, mikrofon, ram, sim ve sd kart girişleri, batarya gibi hayati parçaları da kontrol ve test edilmiş olur. Problemli parçalar varsa orjinalleriyle değiştirilir.

İade edilen ve refurbished işlemi yapılan bu telefonlarda ayrıca önceki kullanıcıdan kalan tüm dosyalar kaldırılır, geri dönülmeyecek şekilde silinir. Telefonun markasına ait kutu açışıyla gelen ve telefonu yoran gereksiz uygulamalar kaldırılır. Bir nevi iç ve dış temizlik yapılmış olur.

Yazılımsal olarak da incelenen cihazlara tekrardan hard reset dediğimiz formatlama işlemi de yapılır. Fabrika ayarlarına tam anlamıyla dönmüş olan cihazlar artık yeni paketleriyle (eski paketlerinde parçalanma var ise) satışa hazır duruma getirilir.

Göz Atın:  Akıllı Telefonlar için Hard Reset ve Format Rehberi

Özellikle fiyatı sıfırlarına göre oldukça ucuz olan ve tedavülden kalkan bazı markaların modellerinde “yenilenmiş” ibaresi görüyoruz. Bu konuda internette “yenilenmiş telefon bozuktur, garantisi yoktur, memnun etmez” vb. söylemlerle birçok bilgi kirliliği yer alıyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi işlemlerden geçen yenisine yakın hale getirilmiş cihazlar sıfırlarından daha uyguna satışa sunulur.

Yenilenmiş telefonlar yasal mıdır?

Yazımıza başlarken belirttiğimiz gibi Cumhurbaşkanlığı kararıyla birlikte yenileme işlemi görmüş telefonların satışı ülkemizde yasaldır. Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş yenileme merkezleri de bulunmaktadır. Bu resmi onay almış merkezlerde donanımsal bir problemi varsa mümkün olan en iyi şekilde düzeltilir, yazılımı sıfırlanır, yazılım son sürümüne güncellenir ve akabinde alıcısına sunulmak üzere ambalajlanır.

Veri Koruma Yasası uyarınca, satıcı telefondaki verileri güvenli bir şekilde silmekle yükümlüdür. Yenilenmiş bir cep telefonuna sahip olmak isteyen kullanıcılar gönül rahatlığı ile güvenle alışveriş yapabilir.

Reklam

2022 yılına girdiğimizde ise şu an güncel olarak Ticaret Bakanlığından onay almış, telefonları belirlenmiş standartlara uygun şekilde yenileyerek satışa çıkartacak firma sayısı 11 olarak açıklandı.

Yenilenmiş telefonların ikinci el telefonlardan farkı

İkinci el telefon aldığımızda, satıcı ile özel bir anlaşma yapmadığımız sürece yasal olarak garanti altına girmez. Fakat yenilenmiş telefonlarda bu durum oldukça farklı. Satın aldığınız cihazın marka, modeli ve gördüğü işleme göre yetkili satıcı 12 aya kadar size garanti verebilir. Bu durumda bu tip bir telefonları tercih etmek daha mantıklı oluyor. İkinci el telefonlar aldığımızda her zaman aklımıza “acaba telefoncu hangi parçayı değiştirdi?” “yasal olarak sorun çıkar mı, ileride başım ağrır mı?” gibi sorular gelebilir.

İkinci el telefon almaya gidenlerin en büyük mağduriyetlerinden birisi de yasal durumlar. İkinci el telefon aldığınızı düşünelim, 1 ay sonra IMEI sorunu yüzünden telefon kullanım dışı olabilir. Bu riski uzun yıllar kullanıcılar sırtladı. Fakat yenilenmiş telefonlarda bu tip yasal durumlarla ilgili sıkıntı yaşamazsınız. Tabii burada en büyük ayrıntı yetkili merkezlerden satın alma işlemini yapmış olmanız gerektiğini hatırlatalım.

İkinci el telefonlara göre çok daha profesyonel şekilde kontrol edilir. Refurbished telefonların en büyük avantajlarından biri de sokak arası telefoncuların değil yetkili merkezlerin bu işi daha çok profesyonel şekilde yapanlar tarafından kontrol ve test edilmesidir. Bu yüzden yenilenen telefonlarda arıza riski daha azdır.

Refurbished Telefon Mu Alınır Ikinci El Telefon Mu?

Yenilenmiş telefonlar yasal işlemlerden geçtiği için daha çok güvenebiliriz. Buradaki en can alıcı nokta ise bakanlık tarafından yetkilendirilen yetkili satıcılardan satın almak. Türk Standartları Enstitüsü tarafından “TSE Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi” almış ve Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı tarafından “Yenileme Merkezi” olarak belirlenmiş firmalarca yenileme ve sertifikalandırma işlemi yapılarak satışa sunulan ürünleri almaya özen gösterin. Satın almayı kararlaştırdığınız cihazı iyi inceleyin, hangi yenileme işlemlerinden geçtiğini mutlaka yetkili satıcıya sorun.

Yenilenmiş telefon alınır mı?

Amiral gemisi telefonların 20 bin seviyelerine çıktığı, orta segment bir cihazın ise 10 bin lira seviyelerinde olduğu bu şartlarda yenilenmiş telefonlar oldukça iyi bir seçenek olarak duruyor. Giriş seviyesi telefonlarında (4.000 – 5.000 TL) istenilen performansı vermediği, yazılımsal güncelleme desteğinin kısıtlandığı marka-model telefonlarla karşılaşıyoruz. Ülkemizin ekonomik şartlarının da malum olduğu bu dönemde “yenilenmiş telefon” satışlarının daha da artacağını görebiliyoruz.

Yenilenmiş telefon garanti kapsamına girer mi?

İşlemden geçmiş bir telefonu yenileme merkezinden satın aldıysanız garanti kapsamına yasal olarak girmiş olacaksınız. Merkez size cihazı, bakım, onarım, bedel iadesi gibi özel garanti ile birlikte verir. Garantiyi yasal olarak vermek zorundadır. Yenilenmiş telefonlarda garanti ürünün tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar. Garanti ise asgari bir yıl olarak belirlenmiştir.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu yani BDDK’ nın yayınladığı kararda yenilenmiş telefonlara taksit imkanı da getirildiğini hatırlatalım. BDDK’ nın bu kararında belirli şartlar bulunuyor. Öncelikli şart satışın yenileme merkezi ya da yetkili satıcı aracılığı ile olması. Kredi kartlarına 5.000 TL ve altında en fazla 12 ay, 5.000 TL üstü yenilenmiş telefonlarda ise 6 ay taksit imkanı getirildi.

Yenilenmiş Android Telefon Fiyatları – 2022

  • Samsung Galaxy S20 – 8.000 TL civarında
  • Huawei Mate 10 Pro – 4.000 TL civarında
  • Huawei Y7 – 1.600 TL civarında
  • Xiaomi Mi 9 – 4.300 TL civarında
  • Oppo RENO – 3.500 TL civarında

Bu kategoride bulunan telefonlarla ilgili son zamanlar da sıklıkla duyduğumuz bu sorulara cevap verdiğimiz yazımızda sizler de yaşadığınız deneyimleri aşağıdaki yorum kısmından bizlerle paylaşın. Yenilenmiş telefon aldığınız da karşılaştığınız sorunlar neler? Yenilenmiş telefon alırken nelere dikkat ettiniz?

Bu yazıyı derecelendirmek için tıklayın!
[Toplam: 1 Ortalama: 5]

Elif

Teknoloji konularına oldukça ilgili olan yazar, güncel haberleri AndroideGeL için araştırıyor ve paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu